Industrial Prime
MPD-järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja Fastems Oy:n toimitusjohtaja Tomas Hedenborg.

100 000 työpaikkaa Suomeen! MPIDEA-kilpailu kutsuu kaikki mukaan innovoimaan Suomen nousua

Industrial Prime FI | tammikuu 25, 2017

Shares

Industrial Prime FI

tammikuu 25, 2017

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävässä MPIDEA 100 000 -kilpailussa etsitään kunnianhimoisesti ideaa sadantuhannen työpaikan luomiseksi Suomeen.

Kaveriporukka, opiskelijaryhmä, työkaverit, yritykset, yhteisöt, yksityishenkilöt… MPIDEA 100 000 -kilpailuun voivat osallistua ketkä hyvänsä ja mistä hyvänsä, kunhan kilpailun tehtävänanto täyttyy: idean täytyy olla toteutuskelpoinen ja sillä pitää voida osoittaa olevan merkittävää potentiaalia työpaikkojen luomiseen nimenomaan Suomeen.

Kilpailu järjestetään osana Manufacturing Performance Days 2017 (MPD) -tapahtumaa, ja vielä on hyvin aikaa osallistua. Kilpailuideat on jätettävä huhtikuun 18. päivään mennessä, eikä hakemuksen täyttäminen vaikuta erityisen aikaa vievältä tai vaivalloiselta.

Kilpailu etenee siten, että tuomaristo valitse ilmoittautuneiden joukosta kymmenen parasta ideaa, ja lopulta kolme parasta ehdotusta pääsevät esittäytymään MPD-tapahtumassa Tampereella 29.–31. toukokuuta.

Kilpailuehdotusta ei ole millään tavalla rajattu, mutta koska kyse on viime kädessä työpaikkojen synnyttämisestä, on sanomattakin selvää että idealla on oltava myös liiketoiminnallinen puoli.

– Etsimme jotakin sellaista, millä on edellytykset menestyä ja löytää markkinoilta kysyntää, sillä vasta sitä kautta työpaikkoja alkaa syntyä, MPD-järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja Fastems Oy:n toimitusjohtaja Tomas Hedenborg perustelee.

Toisaalta kilpailuun voi osallistua myös jo olemassa olevalla tuotteella tai palvelulla, joka kenties tarvitsee nostetta potentiaalinsa valjastamiseen.

Nostetta onkin luvassa, etenkin kilpailun pääpalkinnon vastaanottajalle. Voittajaidea nimittäin raivaa tiensä maailman arvostetuimman konsulttitalon McKinseyn ReNew Growth -kasvukiihdyttämöön.

– Se on loistava mahdollisuus kasvutarinan käynnistämiselle, Hedenborg lupaa ja korostaa samalla, että vaikkei oma idea voittoon yltäisikään, on kilpailun kymmenelle parhaalle ehdotukselle luvassa runsaasti positiivista näkyvyyttä.

 

 

”Kilpailun viesti on, että nyt ryhdytään toimiin ja luomaan uutta nousua ja menestystarinaa.”

 

 

Suomen eväslaatikko kunnossa

Hedenborgin mukaan on selvää, ettei Suomen kaltainen talous ja hyvinvointiyhteiskunta kykene säilymään ilman valmistamista ja valmistavan teollisuuden työpaikkoja.

– Jos suomalaiset vain palvelevat toisiaan, kansantalous ei pyöri. Tätä silmällä pitäen uskon, että parhaat ideat kilpailussa liittyvät tavalla tai toisella valmistamisen arvoketjuihin.

Hedenborg näkee MPIDEA-kilpailussa symbolisen puolen, joka sopii hienosti Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen. Hän uskoo juhlavuoden tarjoavan mahdollisuuden luoda maahamme positiivista henkeä sen sijaan, että ihmiset vain keskittyisivät kaikkeen siihen mikä on huonosti.

– Myös tämän kilpailun viesti on, että nyt ryhdytään toimiin ja luomaan uutta nousua ja menestystarinaa niillä eväillä, jotka meillä on. Jos pohja on nyt saavutettu, niin tällaisilla aloitteilla voi olla tärkeä rooli hengennostattajana, kun sitä nousua lähdetään hakemaan.

Eväistä puheen ollen: miltä näyttää Suomen eväslaatikko?

Hedenborgin mielestä eväät ovat hyvät. Hän perustelee kantaansa muun muassa viittaamalla tuoreeseen haastattelututkimukseen, jonka Fastems teetti VTT:llä.

Tutkimuksessa selvisi sivuhuomiona, että suomalaiset valmistavan teollisuuden yritykset ovat digitalisaation ja teollisen internetin saralla huomattavasti keskieurooppalaisia vertailuyrityksiä edistyksellisempiä.

– Euroopassa painotetaan erilaisten pienempien parannusten hakemista, kun taas suomalaisyritykset ovat huomattavasti tietoisempia siitä, että ne voivat ja niiden pitääkin etsiä disruptiivisempia kehitysaskelia, Hedenborg kertoo.

Kokenut toimitusjohtaja uskoo eron selittyvän ainakin osittain sillä, että Suomessa on paljon vahvaa ICT-osaamista, jota pystytään kaiken lisäksi yhdistämään perinteisiin toimialoihin kuten valmistavaan teollisuuteen. Teollisuuden kilpailukyvyn parantamisessa tällainen osaaminen voi vielä nousta arvoon arvaamattomaan.

MPD-järjestelytoimikunnan puheenjohtajana nyt neljättä kertaa toimiva Hedenborg huomauttaa lopuksi, että 100 000 työpaikasta puhuttaessa tarkoitetaan myös työn uudistamista eikä ainoastaan suorien uusien työpaikkojen luomista.

– On selvää, että kun uudenlaista työtä luodaan, tuhotaan samalla myös perinteisiä työpaikkoja. Tämä on erottamaton osa digitalisaatiota ja muita lähitulevaisuuden kehitystrendejä.

Eli ei muuta kuin ideoimaan ja mukaan kilpailuun, jossa lopulta koko Suomi voittaa!

MPIDEA-kilpailuun voit tutustua tarkemmin Manufacturing Performance Days -tapahtuman verkkosivuilla.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares