Harri Hinkka

Rockbändi voi syntyä yrittämällä

Industrial Prime FI | toukokuu 25, 2008

Shares

Industrial Prime FI

toukokuu 25, 2008

Jonne Aaron Liimatainen (24) on viisihenkisen Negative-yhtyeen perustaja. Tamperelainen yhtye sai alkunsa jo vuonna 1997, jolloin monet saattoivat epäillä bändin tulevaisuutta. Tuolloin pojat kiersivät lähinnä Pirkanmaalla nuorisotaloja ja kouluja. Pieninkin esiintyminen oli askel kohti unelmaa, josta oli haaveiltu. Jonne on painanut määrätietoisesti eteenpäin ja luottanut omaan ideaansa epävarmoinakin aikoina. Negative julkaisee 7.5.2008 neljännen levynsä Karma Killer, joka julkaistaan nyt koko Skandinaviassa ja myöhemmin muualla Euroopassa ja Japanissa.

 

Monien soittajien kiertäessä bändistä toiseen, Jonne on soittanut ainoastaan perustamassaan Negative-yhtyeessä.

Mikä tekee juuri hänestä menestyksekkään rock ’N roll-yrittäjän?

– Nuorempana tuli soiteltua suomirockia, Epuista Juiceen, mitä nyt laulukirjoista löytyi. Vähitellen oma visio alkoi kirkastua ja aloin nähdä selvemmin, mitä haluan tehdä. Tuli sellainen olo, että jumakauta, mä haluun tehdä ihan oman jutun. Sitten alkoi kaikenlaiset logot ja muut pyöriin päässä. Mulla on ollut aina selkeä visio, mitä haluan tehdä, Jonne muistelee.

Hän arvelee, että Negativen menestyksen taustalla on myös uskollisuus.

– Jos musiikillisesti alkaa laskelmoida, huomaa pian rakentavansa hiekalle. Menestyksen myötä ympärille alkaa kertyä ihmisiä, jotka tuntuvat tietävän paremmin, mitä kannattaa tehdä missäkin tilanteessa. Tuolloin kannattaa pysyä uskollisena omalle alkuperäiselle idealleen.

Nuorena Jonnella on ollut samat ammattihaaveet kuin useimmilla pikkupojilla, poliisi ja palomies. Oman bändin perustaminen vei kuitenkin pian voiton kaikesta. Hänestä on aistittavissa sisäisen yrittäjän piirteitä. Voisi hyvin kuvitella, että kyseessä on kaveri, joka olisi lyönyt itsensä läpi asiassa kuin asiassa. Intohimo sattui vain olemaan musiikki.

– Alkuun oli vaikeata, kun ei ollut oikeastaan muuta kuin oma usko. Silloin tuntui, että tässä mennään omalla pienellä puhaltimella suuria tuulimyllyjä vastaan. Sitten mun veli Tommi kiinnostui meidän touhuista ja lupautui auttamaan käytännön asioissa ja loi uskoa koko bändiin oikein isolla kädellä.

– Tommi kysyi aikoinaan mummulassa rantasaunalla, että mitä jos koitetaan ihan tosissaan ja laitetaan hommat isolleen. Sen jälkeen saimme levytyssopimuksen ja asiat lähtivät mukavasti liikkeelle. Tommi on niin periksiantamaton kaveri, että se sai hoidettua paljon asioita, mihin me ei oltaisi varmaankaan yksin pystytty tai osattu edes tarttua, Jonne pohtii.

Tommi Liimatainen on toiminut Negativen managerina vuodesta 2000. Levytyssopimuksen yhtye sai 2002 ja ensimmäinen levy War Of Love julkaistiin 2003.

 

 

”Elämästä tässä on lyöty vetoa, että onnistutaan. Eikä mistään varmimmasta jutusta ole ollut kysymys”

 

 

Panoksena elämä

Jonnella ei koskaan ole ollut lähtökohtana tehdä vain rahaa tai perustaa bändiä, joka olisi suuri yhtiö jonakin päivänä.

– Jos mulla olisi ollut tarkoituksena rahaa tehdä, niin paperitehtaaseen sitä olisi pitänyt mennä, niin kun monet meni.

Jonne muistelee kauhulla aikaa jolloin bändihommat junnasivat pahasti paikoillaan ja kaverit ympäriltä alkoivat valmistua lukiosta tai valmistui ammatteihin. – Kyllä siinä pakokauhu iski. Tuli sellainen väliinputoajan fiilis.

– Elämästä tässä on lyöty vetoa, että onnistutaan. Eikä mistään varmimmasta jutusta ole ollut kysymys. Tuuria on tarvittu ja sitten kovalla työllä ja periksiantamattomuudella viety asioita eteenpäin, Jonne puntaroi.

– Mulla on aina ollut tosi hyvä työmoraali ja se on osittain varmaankin mahdollistanut asioiden etenemisen. Tässä hommassa täytyy ymmärtää, koska pitää treenata, koska ollaan keikalla ja koska voi dokata.

 

Kaikille samat säännöt

Mies nukkui ennen yönsä hyvin, mutta viime aikoina työasiat ovat saattaneet valvottaa.

– Pääsääntöisesti vältän kaikkia lääkkeitä, mutta muutaman kerran olen joutunut turvautumaan unilääkkeisiin. Yhdessä vaiheessa koin paljonkin vastuuta muista bändin jäsenistä ja tuntui, että harteilla on enemmän kuin yksi mies jaksaa kannatella. Bändiin pitää kuitenkin pystyä luottamaan, että jokainen hoitaa tonttinsa. Yhteistyöstä tässäkin on kysymys, Jonne huomauttaa.

Negativen kitaristi Sir Christus ei kyennyt sopeutumaan työskentelytapoihin, joihin muut jäsenet sitoutuivat. Hänet erotettiin yhtyeestä talvella.

– Homma ei toimi, jos viisi ymmärtää säännöt ja yksi ei. Christuksen kanssa ongelmista oli puhuttu jo pari vuotta, mutta viesti ei mennyt perille tai sitä ei haluttu vastaanottaa. Yhtyeessä on muillakin ollut ongelmia, mutta ne on hoidettu ja sen jälkeen hommia on kyetty taas jatkamaan täysillä.

Jonne korostaakin, kuinka tärkeätä on huolehtia omasta hyvinvoinnista ja kunnosta.

– Lenkkeilen muutaman kerran viikossa, jotta rundilla jaksaa antaa kaikkensa.

 

Uusi levy

Jonne tekee pääasiallisesti kaikki Negativen kappaleet, mutta myös Larry on ollut mukana luovassa työssä. Jonne arvostaa Larryn panosta biisien osalta ja kertoo, että kappaleita tehdessä on suuri hyöty yhteistyöstä.

– Työstettävä biisi vain paranee ja siitä muodostuu moniulotteisempi, kun on joku toinen jonka kanssa jakaa ideoita. Biisi on vähän kuin pallo ja heitellessä sitä kaverin kanssa se muovautuu ja hioutuu.

Uudella levyllä Jonnen mukaan tarjoillaan isoja soundeja ja melodisia kappaleita, jotka sopivat hyvin isoille lavoille.

– Edellisellä Anorectic -levyllä oli selvä sirkusteema. Uudella Karma Killer -levyllä on taas uusi värimaailma, joka on nähtävissä myös tulevilla keikoilla. Negativen visuaalinen puoli on ollut mulle aina tärkeä ja oon ollut suunnittelussa vahvasti mukana.

Jonne on nöyrä, mutta tavoitteellinen rocktähti, joka selvästi muistaa tekemänsä matkan ja osaa antaa sille arvon. Kasvukivuilta ei ole vältytty, mutta pään kolahtaessa on aina selvästi opittu jotain. Negativen takana on kiistatta luova ja lahjakas perustaja, joka on todistanut, että menestyvä rockbändi voi syntyä yrittämällä.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares