ABB:n Porvoon sähköasennustuotetehtaan johtaja Marko Utriainen on tyytyväinen, että ABB:n on investoinut Porvooseen aktiivisesti jo vuosia. – Myös ensi vuodelle investointirahat on luvattu, Utriainen kertoo.

ABB:n Porvoon tehdas palvelee paikallisesti osana konsernin globaalia liiketoimintaa

Industrial Prime FI | joulukuu 18, 2014

Shares

Industrial Prime FI

joulukuu 18, 2014

ABB:n Porvoon tehtaanjohtaja Marko Utriainen osaa epäilemättä asiansa. Hän on juuri pitänyt onnistuneen 45-minuuttisen luennon ABB:n ja Enston välisestä historiasta sekä Porvoon sähköasennustuotetehtaan toiminnasta – bussimatkalla Helsingistä Porvooseen.

ABB järjesti taannoin lehdistömatkan Porvoon tehtaalleen, missä yhtiö esitteli poikkeuksellisen laajasti automatisoitua tehdastaan.

– Tehdas, jonne olemme matkalla, on strategisesti suunniteltu palvelemaan pohjoismaalaisia asiakkaita. Olemme siis globaali yritys, mutta paikallinen toimija, Utriainen kertoo.

Porvoossa valmistettavat sähköasennustuotteet jakautuvat käytännössä asennustarvikkeisiin, jotka sähkömies asentaa piiloon seinän sisään, sekä asennuskalusteisiin, jotka näkyvät meille asukkaille esimerkiksi valokytkiminä tai pistorasioina. Pääasiakaskunta koostuu sähköalan ammattilaisista: sähköurakoitsijoista, -suunnittelijoista sekä -tukkuliikkeistä.

 

”Tehtävämme on palvella paikallisia sähköurakoitsijoita siten, että he voivat hoitaa liiketoimintansa mahdollisimman kannattavasti”

 

– Tehtävämme on palvella paikallisia sähköurakoitsijoita siten, että he voivat hoitaa liiketoimintansa mahdollisimman kannattavasti. Tämä tarkoittaa tuotteiden helppoa saatavuutta ja asennettavuutta, Utriainen jatkaa.

ABB:llä on yhteensä 13 alan tehdasta ympäri maailmaa. Porvoon tehdas on niistä toiseksi suurin, heti Saksassa sijaitsevan Busch-Jaegerin tehtaan jälkeen. Muissa tehtaissa valmistetaan ainoastaan asennuskalusteita. Porvoossa valmistetaan myös seinän sisään päätyviä asennustarvikkeita.

ABB:llä on johtava asema sähköasennustuotteissa Euroopassa. Suomesta toimitetaan tuotteita muun muassa Ruotsiin ja Norjaan; vientimyyntiä on ollut myös Venäjälle.

Yllätyksenä Utriainen paljastaa myynnin Venäjälle olleen viime aikoina itse asiassa varsin hyvää. ABB osti hiljattain Turkista tehtaan palvelemaan myös kyseistä markkinaa.

– Meille Suomen näkökulmasta Venäjä käsittää kuitenkin käytännössä keihäänkärkituotteiden myyntiä Pietarin ja Moskovan alueille. Tarkoituksemme ei ole vallata koko Venäjän aluetta.

Seuraa hetken hiljaisuus.

Utriainen istuu vieressäni bussikuskin mikrofoni kädessään ja katsoo edessäni pyörivää nauhuria. Bussissa on oltu hereillä, sillä varovainen nauru alkaa hiljalleen levitä autossa.

– En tietenkään tarkoittanut valtaamista siinä mielessä, miltä se saattoi kuulostaa, Utriainen naureskelee ja toteaa perään, että nauhalle meni.

 

Asterix_ja_Obelix

Asterix (oik.) ja Obelix kytkimien vipuelementtien kokoonpano- ja pakkaushommissa. Kuvassa työn alla Jussi-kytkin.

Asterix, Obelix ja Jussi

ABB osti vuonna 2009 suomalaiselta Enstolta sen 79 prosentin omistuksen Porvoon tehtaaseen. Käytännössä kauppa sinetöi ABB:n omistuksen koko tehtaan liiketoimintaan: vähemmistöosuuden ABB omisti jo entuudestaan omistamansa saksalaisen sähkökalustevalmistaja Busch-Jaeger Elektron kautta.

– Kyllä täällä tehtaalla oli havaittavissa tyytyväisyyttä, kun yrityskauppa varmistui. Koimme, että asemamme alalla vahvistui ja että meillä on aidosti sitoutunut omistaja, Utriainen muistelee.

Lisäksi hän huomauttaa, että ABB:n aikana Porvoon tehtaaseen on investoitu enemmän kuin Enston aikana koskaan – toista miljoonaa euroa joka vuosi.

Hyvänä esimerkkinä investoinneista käyvät porvoolaiset Asterix ja Obelix, jotka kokoonpanevat satojatuhansia osia joka vuosi. Asterix ja Obelix muodostavat Porvoon tehtaalla työskentelevän 6-akselisen käsivarsirobottityöparin, joka kokoonpanee ja pakkaa muun muassa tehtaan lippulaivatuotetta, Jussia.

Jussi on Pohjoismaiseen asennustapaan vuonna 1987 lanseerattu kytkinsarja, johon on vaikea olla törmäämättä näillä leveysasteilla.

– Sarjaa on jatkuvasti kehitetty vastaamaan asennettavuudeltaan pohjoismaisia asennustarpeita. Muotokieli on ajaton ja puree edelleen, Utriainen kuvailee.

Lisäksi ABB:llä on hallussaan varsin käytännöllinen patentti liittyen pistorasioiden turvallisuuteen. Lapsisuoja, joka on integroitu itse pistorasiarunkoon, mikä tekee tuotteesta kosketussuojatun ilman peitemuoviosia. Sähköturvallisuus paranee huomattavasti ja ominaisuus helpottaa asennustyötä työmailla.

Yhteensä ABB:n sähköasennustuotteiden parissa työskentelee maailmanlaajuisesti 3 000 työntekijää, heistä 110 Porvoossa. Porvoossa työskentelee tuotannon, tuotekehityksen sekä myynnin henkilöstöä.

Tehtaan mittavat investoinnit automaatioon vaikuttavat tehneen tehtävänsä. Porvoon asema sähköasennustuotteiden valmistajana näyttäisi ainakin toistaiseksi olevan turvattu.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares