Industrial Prime
Vuonna 2013 Tampereen Kauppakamari nimitti Jarmo Niemisen vuoden yritysjohtajaksi. Alkuvuodesta huomionosoitukset jatkuivat, kun Vexvelle myönnettiin tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto. Nyt lokakuun lopulla Nieminen esiintyy Kasvuryhmä -seminaarissa puhujana.

Saavutuksiin ei pidä tyytyä – oli kyseessä sitten bisnes tai urheilu

Industrial Prime FI | lokakuu 15, 2014

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 15, 2014

Jarmo Nieminen istuu hyväntuulisena sastamalalaisen ravintolan ikkunapöydässä. Kyseessä on Vexve Areenan lounasravintola Warelius, ja paikallisen lentopallojoukkueen VaLePan järjestämä brunssi on juuri alkamassa.

Viitisenkymmentä yhteistyökumppania on saapunut paikalle kuulemaan Suomen mestarien kuulumisia kauden kynnyksellä. Kysyn Niemiseltä, voinko liittyä hänen seuraansa. Ehdin tuskin laskea lohivoileipäni pöydälle, kun Nieminen jo osoittaa vieressä istuvaa herrasmiestä ja toteaa:

– Tässä on Tuomas sulle hyvä asiakas. Eikös näitä tilaisuuksia järjestetä sitä varten, että voidaan verkostoitua?

– Niin, kyllä, vastaan suorasta avauksesta hieman hämmentyneenä ja ojennan miehelle käyntikorttini.

Kun brunssi on ohi, istumme Niemisen kanssa Wareliassa kahden. Menestynyt yrittäjä alkaa kertoa mielenkiintoisia tarinoita, pääosin yrittämisestä ja urheilusta. Opin esimerkiksi, että Nieminen harrasti nuorempana tosissaan yleisurheilua ja että nykyisinkin hänen mieluisimpia tapojaan liikkua on kevyt lenkkeily tai hiihto.

Toisaalta Nieminen tunnustaa olevansa ennen kaikkea intohimoinen penkkiurheilija.

– Katson aivan kaikkea urheilua. Jokin aika sitten vaimo kummasteli, kun katsoin suurella mielenkiinnolla näkövammaisten pallonheittoa televisiosta, Nieminen muistelee.

Nieminen ottaa puheeksi Vexven ja sen rajut kasvuvuodet, ajan, joka vaati pitkään äärirajasuorituksia myös itse yrittäjältä.

Jarmon isä Jorma Nieminen perusti 60-luvulla LVI-urakointia harjoittavan yrityksen, jonka toiminnasta nykyinen Vexve-konserni kumpuaa. LVI-urakoinnissa Niemiset saavuttivat paikallisen markkinajohtajuuden jo 80-luvulla. Alusta asti oli selvää, että jos toimintaa halutaan kasvattaa ja laajentaa myös maakuntarajojen ulkopuolelle, tulisi ennen pitkää aloittaa oma tuotanto. 80- ja 90-lukujen vaihteessa Niemiset perustivat venttiilitehtaansa ja Vexven Vammalaan.

Ensimmäisenä mieleeni tulee, että paikallinen markkinajohtajuushan on mainio saavutus. Eikö niin?

– Niin on, Nieminen vastaa ensin hieman vakavan oloisena. Sitten hän jatkaa:

– Jos siihen tyytyy. Nieminen myhäilee varovasti kommenttinsa perään.

Nieminen oli aloittanut isänsä opeissa 14-vuotiaana vuonna 1977. 1996 hänet nimitettiin Vexven toimitusjohtajaksi. Koko konserni siirtyi hänen omistukseensa vuonna 2006, jolloin hän osti isänsä ja kahden sisaruksensa osuudet.

– Vauhti on ollut toisinaan hurjaa. Korostaisin kuitenkin, että saavuttamamme kasvu on ollut orgaanista ja kannattavaa. Toisaalta olen aina tiedostanut myös että tämän tyyppinen kasvu ei voi jatkua loputtomiin, Nieminen huomauttaa.

Silti Vexve on onnistunut kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa puolessa vuosikymmenessä. Viime vuonna konserni valmisti pallo- ja läppäventtiilejään sekä muita tuotteitaan yli 44 miljoonan euron edestä. Lähes koko tuotanto päätyi Suomen rajojen ulkopuolelle – vain kymmenys jäi kotimaahan.

 

 

 ”Kukapa meistä ei haluaisi olla Suomen mestari tai jopa maailmanmestari”

 

 

”Ei oo mua, on vaan me”

Palatkaamme hetkeksi VaLePan brunssille. Vexve-konserni on ollut pitkään yksi VaLePan pääyhteistyökumppaneista, ja Niemistä oli pyydetty tilaisuuteen pitämään puhe. Viidentoista minuutin mittaisessa puheenvuorossaan Nieminen kertoo, mitä hän näkee urheiluseurayhteistyön eli sponsoroinnin antavan elinkeinoelämälle.

– Haemme ennen kaikkea fiilistä, Nieminen aloittaa.

– Kukapa meistä ei haluaisi olla Suomen mestari tai jopa maailmanmestari, kuului Niemisen kysymys yleisölle.

Hetken mietittyäni ymmärrän, mitä Nieminen tarkoittaa mainitsemallaan ”fiiliksellä”. Paikallinen huippu-urheilu tuo tunnelmaa ihmisten koteihin ja viihtyvyyttä kaupunkiin. Toisaalta laadukas junioritoiminta tarjoaa virikkeitä lapsille ja jatkuvuutta paikalliselle seuratoiminnalle, mikä onkin VaLePassa sisäistetty hyvin.

Tällainen kaupunkiyhteisö on miellyttävä kaupungin asukkaille – ja Niemisen näkökulmasta tietenkin Vexven työntekijöille. Voisiko siis olla, että kaikki sponsorointi ei olekaan rahan heittämistä hukkaan, vaan sijoittamista työntekijöiden elämänlaatuun?

Nieminen ihailee puheenvuorossaan myös VaLePan keksimää slogania.

”Ei oo mua, on vaan me”, hän kajauttaa. Iskulause on kirjoitettu suurin kirjaimin VaLepan pukukopin seinälle.

Nieminen ehdottaa, että iskulause voisi olla näkyvillä myös yleisölle hallin puolella. Hänen mielestään sana ”me” pitää sisällään myös sponsorit, fanit ja muut sidosryhmät.

 

Kädet takaisin taikinaan

Vuonna 2009 Nieminen luopui ensimmäiseen otteeseen Vexven toimitusjohtajuudesta ja muutti kahdeksanhenkisen perheensä kanssa Levi-tunturin tuntumaan Kittilään.

– Ajattelin, että nyt on koittanut aika katsoa tätä hommaa hieman eri vinkkelistä. Kysyin itseltäni, että tarvitseeko sitä aina olla omat kädet taikinassa? Samalla tiedostin, että jos luovun toimitusjohtajuudesta, minun pitäisi myös suoda seuraajalleni työrauha, Nieminen perustelee Lappiin muuttoa.

Leviä ei valittu uudeksi asuinpaikaksi täysin sattuman varaisesti: perheen poika Jaakko pyrki tosissaan appihiihdon huipulle, ja perhe halusi tukea pyrkimyksiä. Isä-Nieminen myöntää hurahtaneensa lajiin pahemman kerran.

– Harkitsin vakavissani jopa Ski Sport Finlandin puheenjohtajuuden hakemista. Näin jälkikäteen mietittynä on ihan hyvä, että jätin hakematta, Nieminen pohtii ja antaa ymmärtää, että kyseinen soppa ei ole sieltä helpoimmasta päästä hämmennettävä. Ski Sport Finland on Suomen alppihiihdon ja freestyle-laskun lajiliitto.

Aikaa ei ehtinyt kuitenkaan kauan kulua, kun Nieminen löysi jälleen kätensä ”taikinasta” – tällä kertaa Levillä.

Niemisen vaimo Kirsi on ammatiltaan lääkäri, ja pariskunta päätti perustaa Kittilään terveyspalveluiden praktiikan. Sen toimialueena on nykyisin koko Kittilän seutukunta.

Vuonna 2012 Nieminen palasi Vexven väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi vajaan vuoden ajaksi, siihen asti kunnes yhtiön nykyinen toimitusjohtaja aloitti tehtävässään.

Viime keväänä Nieminen muutti perheineen takaisin Sastamalaan.

– Se oli sellainen projektiluotoinen muutto. Meillä oli koko ajan talo Sastamalassa, eikä tarkoitus ollut missään vaiheessa jäädä pohjoiseen pysyvästi. Reissun tarkoituksena oli tukea Jaakkoa alppihiihtourassaan alkuun ja ottaa etäisyyttä liiketoimintaan, Nieminen summaa.

 

Saavutuksiin ei pidä tyytyä

Viime keväänä Vexve osti osaksi konsernia alan merkittävän toimijan Naval Oy:n. Naval pitää päämajaansa Laitilassa. Liikevaihdollisesti Vexve oli jo ehtinyt ajaa selvästi Navalin ohi, mutta yritysoston myötä Vexve-konsernista tuli kiistattomasti maailman johtava pallo- ja läppäventtiilivalmistaja.

VaLePan brunssin puheessaan Nieminen varoitti ValePaa tuudittautumasta Suomen parhaan lentopallojoukkueen asemaan. Entä mitä maailman johtavalta pallo- ja läppäventtiilivalmistajalta voi odottaa seuraavaksi?

– Kyllä tämän markkina-aseman säilyttämiseksi riittää työn sarkaa. Ei johtoasemaan kuitenkaan pidä tyytyä, Nieminen toteaa ja jatkaa hetken mietittyään:

– Eiköhän me jotain keksitä.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares