Industrial Prime
Liiketoimintajohtaja Timo Toissalo.

”Aurinkovoimassa paljon mahdollisuuksia” – ABB vihki käyttöön uuden aurinkovoimalaboratorion Pitäjänmäellä

Industrial Prime FI | helmikuu 9, 2016

Shares

Industrial Prime FI

helmikuu 9, 2016

Suomen ABB on viettänyt tänään tiistaina aurinkovoimapäivää. Samalla yhtiö on juhlistanut Helsingin Pitäjänmäelle avaamansa uuden aurinkovoimalaboratorion avajaisia.

ABB on investoinut lähes neljä miljoonaa euroa laboratorioon, jossa tutkitaan ja testataan aurinkosähköinverttereiden suorituskykyä, simuloidaan erilaisten verkkohäiriöiden vaikutuksia sekä tehdään säätestejä.

Suomessa on tarkoitus kehittää laitteita, jotka mahdollistavat kustannustehokkaampien järjestelmien suunnittelemisen ja valmistamisen. Paneelien hintatason laskun myötä kustannuspaineet keskittyvät yhä voimakkaammin inverttereihin.

Varmistettakoon kuitenkin vielä asiantuntijalta: Mikä ihme on aurinkosähköinvertteri?

– Se on laite, joka muuttaa paneeleissa tuotetun tasasähkön verkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi. Voimalaitoksessa invertteri on tehoelektroniikkalaite, jossa on paljon älyä ja jonka läpi kaikki voimalan tuottama teho kulkee. Invertteri on ikään kuin voimalan aivot, keuhkot ja sydän, liiketoimintajohtaja Timo Toissalo ABB:ltä kertoo.

ABB:n tehdasalueella Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevassa uudessa laboratoriossa kehitetään ja testataan suuria voimalaitoskokoluokan inverttereitä, joiden yksikköteho voi vastata jopa 200 omakotitalon sähköliittymän tehoa.

Lisäksi uuden laboratorion säähuoneessa voidaan testata tehoelektroniikkaa erilaisissa lämpötiloissa ja olosuhteissa, oli kyse sitten kuivasta aavikosta, kosteasta viidakosta tai vuoristoylängöstä.

 

Kasvavan markkinan eturivissä

ABB työllistää Suomessa alle neljä prosenttia koko yhtymän henkilöstömäärästä. Siksi on merkillepantavaa, että yhtymän tuotekehitykseen investoimista rahoista peräti 15 % käytetään Suomessa.

Voimalaitosmittakaavan aurinkoinverttereiden saralla ABB on allokoinut globaalin liiketoimintajohto- ja kehitysvastuun Suomeen.

– Kyse on erittäin vaativasta tehoelektronisesta laitteesta, jonka kehittäminen vaatii korkeaa osaamista. Suomalaisina voimme olla ylpeitä siitä, että ABB:llä raskaan sarjan inverttereiden osaamisen ja kehittämisen hermokeskus on Suomessa, Toissalo sanoo.

Aurinkosähkömarkkina on kovassa kasvussa maailmanlaajuisesti. ABB:lla aurinkoteknologia nähdään paitsi erinomaisena vientivalttina, myös teknologiana jolla voidaan merkittävästi vähentää ihmisen toiminnasta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

– Suomen ABB:lle inverttereissä on kyse yli sadan miljoonan euron liiketoiminnasta, jonka tilaukset ja liikevaihto ovat vuoden aikana kaksinkertaistuneet. Näemme aurinkovoimassa paljon mahdollisuuksia, Toissalo kertoo.

Liiketoiminta aurinkosähkömarkkinoilla kehittyy niin nopeasti, että uusi laboratorio on ABB:n kannalta ehdottoman tärkeä. Markkinat vaativat yhä enemmän testaamista ja sertifikaatteja, ja vaatimuksiin pitää lisäksi kyetä vastaamaan nopeasti. Uusi laboratorio auttaa ABB:n tuotekehitystä pysymään jatkossakin alan eturivissä.

Avajaisia seurannut ABB:n aurinkovoimaseminaari on parhaillaan käynnissä Helsingin Pitäjänmäellä.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares