Automaatio ja laatu kulkevat käsi kädessä

Industrial Prime FI | helmikuu 16, 2012

Shares

Industrial Prime FI

helmikuu 16, 2012

Vexve investoi tuotannon kapasiteettiin sekä automaatioon

 

Vexve aloitti venttiilituotannon vuonna 1990. Vuosien varrella yritys on laajentanut tehdastaan Sastamalassa viidesti, rakentanut sen rinnalle toisen tehtaan ja kolmannen Liperiin sekä uudistanut kaiken aikaa tehtaittensa tekniikkaa.

– Automaatio on ainut tapa, jolla pystymme pitämään tuotannon Suomessa, lisäksi se on tapa lisätä henkilöstön ergonomiaa ja siten työviihtyvyyttä, Vexve Oy:n toimitusjohtaja Jouni Rouru sanoo.

– Väitän, etteivät edes kiinalaiset pystyisi tekemään samalla laatutasolla tuotteita yhtä kustannustehokkaasti kun me.

Voimakkaasti automaatioon investoineen yrityksen vientiluvut vahvistavat väitteen, sillä yrityksen tärkein markkina-alue on Kiina, jonka kanssa lähes tasoissa on Venäjä.

Yrityksen tuotannosta 85 prosenttia ja lähes koko vienti kertyy pallo- ja läppäventtiileistä. Loput tuotannosta koostuu kaukoluettavista Vesiverto-huoneistokohtaisista vedenmittausjärjestelmistä ja pientalojen vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien Vexve Controls -säätimistä sekä säätöventtiileistä.

 

Investointeja toisen perään

 

Viime vuonna Vexve sai valmiiksi Liperin tehtaalla investoinnit, jotka kaksinkertaistivat sen automaatioasteen. Nyt puolestaan Sastamalassa on käynnissä 3,5 miljoonan euron investoinnit, jotka tuplaavat Sastamalan tehtaan kapasiteetin. Siihen kuuluvat muun muassa FMS:n laajennus, uusi iso koneistuskeskus ja automatisoidun hitsauskeskuksen kapasiteetin kaksinkertaistaminen.

– Investointi lisää kapasiteettia ja joustavuutta sekä mahdollistaa tuoteperheen laajentamisen, Rouru linjaa.

Liperin tehtaan laajennus ja automatisointi osuivat Rourun mukaan juuri oikeaan aikaan vastatakseen kasvanutta kysyntää.  Viime vuonna yrityksen myynti kasvoi  35 prosenttia.

Laatutason ylläpitäminen ilman automatisointia olisi hitsauksen sekä kokoonpanon ja testauksen osalta haasteellista.

– Automaatio ja laatu kulkevat käsi kädessä. Meidän on oltava varmoja, että esimerkiksi Liperin tehtaan 400 000 kappaleen vuosituotannosta joka ikinen maailmalle lähettämämme venttiili on toimintavarma. Ilman automaatiota ei tuotannon laatua pysty pitämään tasaisena.

– Jos venttiilit pettävät maan alla, korjaustyöt ovat mittavat sekä kustannukset olisivat merkittäviä. Puhumattakaan haitoista lämmitysjärjestelmän häiriöitymisestä talvella, Rouru kuvaa.

 

Kilpailtu ala

 

Vexve on keskittynyt kaukolämpö-, kaukokylmä- ja maakaasuverkkojen venttiileihin. Tällä sektorilla sillä on markkinoiden laajin tuotevalikoima, joka kattaa venttiilit 10 millistä 1 200 milliin.

Kapeasta sektorista huolimatta kilpailutilanne alalla on tiukka. Rouru kertoo kyselleensä Vexvelle vuonna 2008 tultuaan, onko Venäjällä omaa kaukolämpöventtiilien tuotantoa. Venäjän viennistä vastannut henkilö lopetti kilpailijoiden luettelun 23. yrityksen jälkeen sanomalla ”ettei tiedä tarkasti lopuista”.

Venäjällä on 55 000 kaukolämpöjärjestelmää 22 000 taajamassa. Läntisten arvioiden mukaan kaikki ovat kipeästi kunnostuksen tarpeessa.

Markkinoita kaukolämpötekniikalle riittää muuallakin. Energiatehokkaiden ja päästöjä vähentävien lämmitysverkostojen rakentaminen on ilmeinen megatrendi. Samaan trendiin kuuluu myös kaukokylmäverkostot, joista Vexve odottaa yhtä isoa markkinaa kuin kaukolämmöstä.  Toistaiseksi Vexve on keskittynyt pääosin Pohjoismaiden, Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen maihin sekä Kiinaan.

Vexven menestykselle on Rourun mukaan useita selityksiä, mutta hän haluaa korostaa asiakaskeskeisyyttä, ei pelkkää asiakaslähtöisyyttä.

– Menestys koostuu liike­toiminta-alueen tuntemuksesta, tuotevalinnassa auttamisesta, teknisestä osaamisesta ja asiakaspalvelusta sekä pitkäaikaisesta yhteistyöstä asiakkaiden ja tavarantoimittajien kanssa, Rouru kuvaa.

 

TEKSTI: Martti Tammisto

KUVAT: Tuomas Porkkala

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares