Kuva: Tuomas Porkkala
Cargotecin hallituksen puheenjohtajalle Ilkka Herlinille cleantech, eli puhdas, negatiivisia ympäristövaikutuksia vähentävä teknologia, on olennainen osa yrityksen toimintaa.

Cargotec tähtää päästöttömään tulevaisuuteen

Industrial Prime FI | maaliskuu 4, 2014

Shares

Industrial Prime FI

maaliskuu 4, 2014

Maailman johtavalla lastinkäsittelyjärjestelmien toimittajalla Cargotecilla on vahvat visiot tulevaisuuden satamista. Tavarat kulkevat jatkossakin konteissa, mutta satamien toiminta perustuu entistä vahvemmin automaatioon ja sähköiseen konttiketjujen kokonaishallintaan.

– Olennaista on konttiketjun tehokkuus ja kontrolloitavuus sekä osa-alueiden yhdistäminen tietotekniikan avulla, Cargotecin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin tiivistää.

Yhtiön Port 2060 -aloite visioi muun muassa, että tulevaisuudessa jättiläismäiset satamat sijaitsevat merellä keinotekoisilla saarilla, joiden suunnittelu voidaan optimoida. Satamien tukena ovat kelluvat syöttö- tai jokiterminaalit, joita voidaan siirrellä vaihtuvien tarpeiden mukaan.

– Terminaali toimii tehokkaasti, kun kontteja kuljettavat laivat pystyvät toimimaan satamassa nopeammin. Lyhyt satamassaolo mahdollistaa alusten hitaamman kulkunopeuden ja sen myötä polttoainesäästöt, Herlin selventää.

 

”Cleantech on minulle se ykkösasia”

 

Parannettavaa löytyy myös konttien pakkausmenetelmistä ja kuljetuksesta. Suuri konttien määrä laivoissa alentaa päästöjä jokaista kuljetettua konttia kohti.

– Nykyään kontit kulkevat yleensä niin, että niistä on vain neljä viidesosaa käytössä. Jos saadaan parannettua kokonaislogistiikkaa, konttikierron tehokkuus paranee ja päästöt vähenevät, Herlin huomauttaa.

Cleantech syntyy tehokkaasta toiminnasta

Cargotec tunnetaan kolmesta lastinkäsittelyratkaisuihin erikoistuneesta brändistään: MacGregorista, Kalmarista ja Hiabista. Vaikka ne keskittyvät hieman eri tuotteisiin, Herlinin mukaan tehokkuuden, ympäristöystävällisyyden ja puhtaan teknologian merkitys näkyy kaikkien toiminnassa.

– Cleantech on minulle ihan se ykkösasia, kun esimerkiksi käsittelemme hallituksessa asioita. Port 2060 -hankkeessakaan tärkeintä ei ole, toteutuuko visio sellaisenaan, vaan hankkeen arvot ratkaisevat. Niitä ovat muun muassa päästöttömyys ja cleantech.

Tehokkuus ja vähäpäästöisyys toiminnan kulmakivinä korostuu tuotekehityksessä. Cargotecin tuotekehitys liittyykin Herlinin mukaan suurimmaksi osaksi juuri energiatehokkuuteen, automaatioon, päästöjen vähentämiseen ja ekologisuuteen.

– Tärkeintä on se, että asiakkaamme pystyvät toimimaan tehokkaammin. Asiakkaat vaativat myös yhä enemmän vähäpäästöisiä laitteita.

Herlin kertoo, että vuonna 2008 alkanut finanssikriisi laski kiinnostusta ympäristöystävällisiä tuotteita kohtaan. Vähitellen mielenkiinto aiheeseen on kuitenkin taas palannut.

Cleantech Finlandin parin vuoden takaisessa listauksessa  Cargotec oli Suomen kymmenen merkittävimmän cleantech yrityksen joukossa. Yritykselle keskittyminen omien tuotteiden kehittämiseen on tärkeämpää kuin listasijoituksista kilpaileminen.

– Jos joskus olemme listojen ykkösenä, se on ennemminkin oman toimintamme ansiota, kuin seurausta siitä, että tähtäisimme sijoituksiin. Cleantechiä tehostavan teknologian, kuten automaatio-osaamisen ja laitteiden sähkökäyttöisyyden ansiosta, ajatus listauksen kärkisijasta ei ole kuitenkaan mahdoton, Herlin toteaa.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares