Kuva: Tuomas Porkkala
Tampereen yksikön johtaja Jorma Tirkkonen on havainnut viime viikkojen aikana uudenlaista tyytyväisyyttä työntekijöiden kasvoilla. (Ikkunasta näkymä Cargotecin viiden hehtaarin satamasimulaatioalueelle)

Cargotecin huikea teknologia- ja osaamiskeskus Tampereelle

Industrial Prime FI | tammikuu 24, 2013

Shares

Industrial Prime FI

tammikuu 24, 2013

Cargotec teki yhden viime aikojen isoimmista yksittäisistä investoinneistaan Tampereelle. Yhtiön rakentama uusi teknologia- ja osaamiskeskus maksoi noin 35 miljoonaa euroa. Jo lyhyen ajan käyttökokemusten perusteella päätös on ollut oikea.

Cargotecin Tampereen yksikön ja automaatioliiketoiminnan johtaja Jorma Tirkkonen ei peittele tyytyväisyyttään kertoessaan Tampereen Ruskoon valmistuneesta uudesta Cargotecin teknologia- ja osaamiskeskuksesta.

– Jo ensimmäisen viikon aikana huomasin uudenlaista myhäilyä ja tyytyväisyyttä työntekijöiden kasvoilla. Työmotivaatio on silminnähden noussut uusien tilojen myötä, mikä on tietenkin tärkeä asia sekä työntekijöiden että työnantajan kannalta, Tirkkonen kertoo.

Joulukuussa 2012 valmistuneet 13000 neliön toimistotilat ja lähes 7000 neliön pajarakennus, jotka pitävät sisällään kahdeksan eri laboratoriota ja viiden hehtaarin satamasimulointialueen, ovat olleet henkilöstön käytössä vuoden vaihteesta alkaen.

Ajatus teknologia- ja osaamiskeskuksesta sai alkunsa 2008–2009 vuosien taantuman aikana. Tuolloin Cargotecissa ryhdyttiin keskittämään tuotantoa suu­rempiin tuotantoyksiköihin. Samaan aikaan alkoi myös nyt perustetun uuden teknologia- ja osaamiskeskusen suunnittelu. Alkuvaiheessa oli selvää, että uudella yksiköllä tulisi olla uudet tarkoituksenmukaiset tilat.

Tirkkonen kertoo, että paikkaa haettiin avoimin mielin – myös Tampereen ulkopuolelta.

– Myös muita vaihtoehtoja oli paljon pöydällä. Yliopiston läheisyys, liikkuvien työkoneiden ja automaation vahva klusteri sekä myös yhtiön vahvat juuret Tampereella olivat kuitenkin sellaisia vaikuttavia tekijöitä, jotka veivät lopulta voiton muilta vaihtoehdoilta, Tirkkonen kertoo.

– Kaiken kaikkiaan täällä on paljon tärkeitä yhteistyöinstansseja ja sijainti on lähes täydellinen, vain satama puuttuu, Tirkkonen huomauttaa.

Testialue samalla tontilla

Uuden teknologia- ja osaamiskeskuksen keskeinen tarkoitus on tehostaa Cargotecin tuotekehitystä ja sen läpimenoaikaa.

– Tehokas tuotekehitys on oleellinen kilpailuvaltti maailman markkinoilla, Tirkkonen toteaa.

Teknologia- ja osaamiskeskuksen 10 hehtaarin tontilla on myös vaikuttava viiden hehtaarin siirtolukkien ja muiden valmistettavien koneiden testausalue. Alueella testataan mm. laitteiden laatua ja muita teknisiä toimintoja kuten kiihtyvyyttä ja kääntyvyyttä.

Tirkkonen arvioi testialueen olevan merkittävä kustannussäästö yhtiölle.

– Ennen jouduimme viemään toimitettavat koneet testattavaksi asiakkaiden luokse ympäri maailmaa. Nyt voimme kehittää koneet nopeammin toimitusvalmiiksi uuden testialueen ansiosta. Tämä säästää kustannuksia ja aikaa todella paljon, Tirkkonen toteaa.

Tilat palvelevat hyvin työyhteisöä

Cargotecin Tampereen toiminnot sijaitsivat aiemmin Tampereen ja Pirkkalan rajalla, entisissä Lentokonetehtaan tiloissa. Tuolloin Cargotecin työntekijät olivat hajallaan monessa rakennuksessa ja kerroksessa.

Uusien yhtenäisten toimitilojen, nykyaikaisten työpisteiden, kokous- ja tapaamistilojen sekä taukotilojen myötä Tirkkosen korviin on kantautunut tyytyväistä palautetta myös informaatiokulun jouhevuudesta.

– Tämä on hyvä uutinen. Kuulin tätä palautetta jo heti muutama päivä uusien tilojen käyttöönoton jälkeen.

Cargotecin uusissa tiloissa on paljon avotilaa. Työntekijöiden välillä vallitsee hyvä näköyhteys sillä rakennuksessa on käytetty paljon lasiseiniä. Henkilöstö näkee, milloin kollegat ovat paikalla ja kynnys keskustella ja tavata on Tirkkosen mukaan alentunut.

– Täytyy mainita, että meillä on nyt käytössämme erinomaiset kuntosali- ja muut työhyvinvointipalvelut sekä ravintolatilat. Nämä ovat sellaisia asioita jotka vaikuttavat ehdottomasti henkilöstön tyytyväisyyteen. Työhyvinvointi on tärkeä asia ja siihen on panostettu, Tirkkonen toteaa.

Cargotecin uuden teknologia- ja osaamiskeskuksen sisustussuunnittelusta vastasi sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co. Samaisen toimiston käsialaa on muun muassa uuden Viking Linen Viking Grace laivan sisustus.

Tampereen Kaupunki myönsi Cargotecille uuden teknologia- ja osaamiskeskuksen perusteella hyvän rakentamisen palkinnon.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares