Cargotecin markkina piristyi jo vuodenvaihteessa

Industrial Prime FI | syyskuu 25, 2010

Shares

Industrial Prime FI

syyskuu 25, 2010

”Alihankkijat eivät kyenneet toimittamaan alkuun mitään, koska heillä oli varastot tyhjiä osista ja raaka-ainesta. Meni pari kolme kuukautta, ennen kuin saimme normaalien toimitusaikojen puitteissa tavaraa”

 

– Liikevaihtomme on selkeästi toisella tasolla kuin viime vuonna, meidän näkökulmasta suhdannekäänne on tapahtunut, sanoo Cargotec Oyj:n operatiivinen johtaja Pekka Vauramo.

– Tilanne näkyi jo vuodenvaihteessa, mutta eihän tämä vielä yksiselitteisesti vankka nousukausi ole, viime vuoteen verrattuna ollaan kuitenkin ihan toisella tasolla.

Vauramon mukaan Cargotecin markkinat ovat edelleen epäyhtenäiset,

USA:ssa on ollut näkyvissä virkistymistä, Aasiassa vuoden alun kova kasvuvauhti on jo tasaantunut, myös osassa Eurooppaa  on selkeästi näkyvissä piristymistä, mutta ei joka paikassa.

–  Meillä ole mitään syytä olla negatiivisia loppuvuoden kehityksestä. Liikevaihto kasvaa jo senkin takia, että olemme saaneet enemmän tilauksia sisään alkuvuonna, Vauramo arvioi loppuvuoden näkymiä.

– Myös kustannussäästötoimenpiteet, joita tehtiin viime vuoden ja alkuvuoden aikana, tulevat varmasti parantamaan tulosta.

Vauramon mukaan markkinoiden piristyminen koskee kaikkia Cargotecin kolmea tuoteryhmää, Hiabin lastinkäsittelylaitteita, Kalmarin konttien ja raskaan lastin käsittelylaitteita sekä MacGregorin laivojen kuormakäsittelylaitteita. Valitettavasti heikoin markkinatilanne on Kalmarin Suomessa, Tampereella valmistavien lukkien ja terminaalitraktoreiden kohdalla. Niiden kysyntä on edelleen alamaissa.

– Esimerkiksi Saksa on ollut tärkeä markkina lukeille, siellä on ollut hyviä projekteja joka vuosi, mutta nyt massa ovat satamainvestoinnit jäässä, lukkeja ei ole myyty sinne pariin vuoteen. Se tarkoittaa sitä, että jonkun vuoden päästä siellä menee taas kovempaa, nyt vedetään henkeä.

 

Tyhjät varastot viivyttivät

Cargotecin markkinoiden piristyttyä näkyy Pekka Vauramon mukaan myös alihankkijoiden konepajoilla. Kun kauppa lähti vuodenvaihteessa käymään, tapahtui liikkeellelähtö hitaasti, koska sekä Cargotec että sen alihankkijat olivat tyhjentäneet varastonsa.

– Nyt alamme olla siinä tahdissa, missä pitääkin, mutta käännekohdassa oli selvää tahmeutta.

– Se ehkä johtui siitä, että alihankkijat eivät kyenneet toimittamaan alkuun mitään, koska heillä oli varastot tyhjiä osista ja raaka-ainesta. Meni pari kolme kuukautta, ennen kuin saimme normaalien toimitusaikojen puitteissa tavaraa.

Suomen teknologiateollisuuden kilpailukyvyn murentumiseen Vauramo näkee kaksi pääsyytä, aikaisempien vuosien kalliit palkkaratkaisut ja vahvan euron, joka nyt on onneksi tullut pykälän verran alas päin.

– Valuuttakursseillehan emme itse voi tehdä mitään, mutta ei euron heikkeneminen ainakaan heikennä suomalaista kilpailukykyä, Vauramo laskee.

– Toivotaan, että dollarin hinta pysyy nykyisellä tasolla, niin pysymme pitämään täällä toimintaa.

 

Teksti: Martti Tammisto, O-S

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares