Kuva: Enmac/Mikko Viljanen
Ydinvoimalaitosympäristössä satatonnisten kappaleiden siirtely vaatii erityistä huolellisuutta.

Enmac mukana Loviisan ydinvoimalan välitulistimien vaihdossa – ”Huolellinen suunnittelu useimmiten se pienimmän kustannuksen tie”

Industrial Prime FI | lokakuu 21, 2015

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 21, 2015

Fortumin omistamalla Loviisan ydinvoimalaitoksella uusittiin elokuussa kaksi massiivista, noin sata tonnia painavaa välitulistinta. Nostot olivat laitoksen käyttöhistorian vaativimmat.

Onnistuneessa nostoprojektissa oli mukana ulkopuolisena konsulttina mekaniikan suunnittelupalveluihin ja projektien johtamiseen erikoistunut Enmac Oy. Enmacin vahvuuksiin kuuluvat muun muassa nostojen ja nostoapuvälineiden suunnittelu, nostojen valvonta ja nostolaitteiden tarkastus.

Fortumin projektissa Enmac tarkasti nostosuunnitelmat, suoritti erikoisnostoapuvälineille vertailevat lujuuslaskelmat sekä osallistui varsinaisen nostotyön valvontaan voimalaitoksella.

Nostoprojektit ydinvoimalaitoksella vaativat erityistä tarkkuutta, minkä vuoksi ne suunnitellaan huolellisesti. Välitulistimien vaihto Loviisassa sujui turvallisesti ja aikataulussa.

Enmacin asiantuntijapalvelut-liiketoimintayksikön päällikkö Teemu Nevaharju kertoo etukäteissuunnittelun korostuvan kaikissa nostoissa, koska niihin liittyy poikkeuksetta riskejä.

Nevaharjun mukaan onnettomuustilanteita syntyy onneksi harvoin. Sen sijaan nostoissa yleisimmin realisoituva riski liittyy huonosti toteutettuun suunnitteluun, mikä tiedettiin hyvin myös Fortumilla.

– Huolellinen suunnittelu ja etukäteen valmistautuminen on useimmiten se pienimmän kustannuksen tie, kertoo Fortumin modernisointiohjelmasta vastaava ryhmäpäällikkö Samuli Savolainen.

 

Henkilövahingot sattuvat useimmiten pienissä nostoissa

Kustannukset eivät ole ainoa tai se tärkein syy, miksi huolellisuus kannattaa: vahingoissa saattaa pahimmillaan olla kyse ihmishengistä.

– Ehkä hieman yllättäen henkilövahingot tapahtuvat usein pienemmissä nostoissa, joissa ihminen on lähempänä nostettavaa taakkaa. Moni asiakas ymmärtää tämän vasta silloin, kun tulee läheltä piti -tilanne tai kun jotakin vakavaa oikeasti sattuu. Huolellisella suunnittelulla mahdolliset ongelmatilanteet voidaan kuitenkin eliminoida jo etukäteen, Nevaharju painottaa.

Fortum ja Enmac ovat tehneet yhteistyötä pitkään, ja Enmacilla on leivissään asiantuntija, jolle ydinvoimalaitos on nostojen valvonnan saralla tuttu ympäristö.

Tampereella päätoimipaikkaansa pitävä Enmac aloitti valmistelut jo kesällä, eli projektissa vierähti noin kolme kuukautta.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares