Industrial Prime
Enmacin asiantuntijapalvelut-liiketoimintayksikön päällikkö Teemu Nevaharju.

Enmac panostaa 3D-osaamiseen: ”Uuden sukupolven tuotteet syntyvät suunnittelupöydällä”

Industrial Prime FI | huhtikuu 11, 2017

Shares

Industrial Prime FI

huhtikuu 11, 2017

3D-tulostaminen on tehnyt tuloaan jo pitkään. Nyt alkaa viimein näyttää siltä, että teknologian läpilyönti on käsillä myös meillä Suomessa. Selvitimme, millainen on suunnittelun rooli uusien tuotteiden luomisessa.

Ylöjärvellä vietettiin viime perjantaina ”3D-vallankumouspäivää”, jonka järjestivät yhteistyössä alan osaajat Vossi Group, 3DStep, Enmac sekä Avant Tecno.

Tapahtuman järjestäjät uskovat vakaasti, että vuodesta 2017 on tulossa Suomessa 3D-tulostamisen läpimurtovuosi.

Enmacin asiantuntijapalvelut-liiketoimintayksikön päällikkö Teemu Nevaharju kertoi puheenvuorossaan 3D-tulostusteknologian vaikutuksista tuotteiden suunnitteluun. Puheenvuoron jälkeen tartuimme miestä hihasta ja tiedustelimme lisää aiheesta.

Enmacissa on käynnissä kehityshanke, jonka myötä tamperelaisyritys laajentaa osaamistaan 3D-tulostamisen saralla. Enmac ja Nevaharju ovat innoissaan teknologiasta ja erityisesti sen tarjoamasta nk. muotovapaudesta.

– Muotovapauden myötä suunnittelijalla on entistä vapaammat kädet uuden sukupolven tuotteiden suunnitteluun. 3D-tulostusteknologian tarjoamat mahdollisuudet tuleekin hyödyntää nimenomaan suunnittelupöydällä, Nevaharju painottaa.

 

 

”Hyvällä suunnittelulla voidaan luoda tuote, joka on ylivertainen vanhaan verrattuna ja kannattava tulostaa.”

 

 

Hyvä suunnittelu tuo upeita mahdollisuuksia

Käytännössä 3D-tulostaminen mahdollistaa suunnittelun aivan uudenlaisesta näkövinkkelistä.

Suunnittelussa optimointi on perinteisesti tapahtunut valmistustekniikan ehdoilla. 3D-teknologian saralla optimointi voidaan sen sijaan tehdä toiminnallisuuden ja suorituskyvyn ehdoilla, ilman valmistustekniikan tuomia rajoitteita.

Nevaharju kertoo lisäksi, että valmistuskustannus muodostuu perinteisissä valmistusmenetelmissä usein materiaalin työstämisestä, jolloin aihiosta poistettava materiaali pyritään minimoimaan. 3D-tulosteissa kustannus puolestaan muodostuu käytetyn materiaalin määrästä sekä tulostusajasta.

– Topologian optimoinnilla materiaalinkäyttö minimoidaan suorituskyvyn vaatimuksia silmällä pitäen. Mitään turhaa ei tule, vaan materiaalia käytetään vain siellä, missä sitä tarvitaan, Nevaharju selostaa.

3D-tulostusteknologiaa hyödynnetään tyypillisesti prototyyppien, yksittäisten kappaleiden tai pienten sarjojen valmistuksessa. Suurimmat hyödyt saadaan kuitenkin uusien ominaisuuksien kautta.

– Pitää aina selvittää huolella, mitä on järkevää ja edullista tulostaa ja mitä ei. Vaikkapa tavanomaiset akselit kannattaa sorvata myös jatkossa, mutta mikäli tuotteeseen saadaan tuotua muotovapauden avulla uusia ominaisuuksia, silloin kannattaa 3D-tulostaa, Nevaharju kertoo.

Tätä silmällä pitäen Nevaharju painottaa, että 3D-tulostamisen tarkoitus ei ole korvata olemassa olevia valmistustekniikoita, vaan kyseessä on uusi tekniikka perinteisten rinnalle.

Ällistyttäviä asioita 3D-teknologia kuitenkin mahdollistaa. Lisäksi alan suunnitteluprosessit ja suunnittelun työkalut kehittyvät koko ajan kovaa tahtia. Tulevaisuudessa valmistustekniikalla voikin pystyä yhä hienompiin saavutuksiin – kunhan tietää, mitä tekee.

– Myös 3D-teknologiassa huono suunnittelu saattaa johtaa siihen, että tulostamista pidetään liian kalliina ja vaikeana. Hyvällä suunnittelulla sen sijaan voidaan haasteissa onnistua ja luoda tuote, joka on ylivertainen vanhaan verrattuna ja kannattava tulostaa, Nevaharju kiteyttää.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares