Industrial Prime
NCC:n työmaainsinööri Marko Patronen (vas.) ja projektihankkija Tommi Saarinen. Taustalla näkyy vauhdilla rakentuvaa Jätkäsaarta.

Eri sukupolvet sulassa sovussa: NCC:ltä valmistumassa mielenkiintoinen kortteli Jätkäsaareen

Industrial Prime FI | lokakuu 27, 2016

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 27, 2016

Jätkäsaareen on valmistumassa korttelikokonaisuus, joka yhdistää sukupolvet nuorisosta vanhuksiin. Industrial Prime FI vieraili viittä vaille valmiilla NCC:n työmaalla.

NCC viimeistelee parhaillaan Helsingin Jätkäsaaressa kolmen talon kokonaisuutta, joista yksi pitää sisällään opiskelija-asuntoja, toinen hintasäädeltyjä HITAS-asuntoja ja kolmas on suunniteltu vanhuksille ja liikuntarajoitteisille. Kokonaisuus kantaa nimeä Sukupolvienkortteli.

Rakennuttajina toimivat Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (HOAS), Asuntosäätiö sekä Setlementtiasunnot Oy. HOAS toteutti oman rakennusprojektinsa itsenäisesti jo vuotta aikaisemmin, mutta Setlementtiasunnot ja Asuntosäätiö päättivät palkata yhteisen rakennuskonsultin ja toteuttivat omat talonsa yhdessä, joita NCC parhaillaan rakentaa.

Työmaalla tapahtuu joka kerroksessa jotakin. Osa asunnoista on valmiita, kun taas osaa huoneistoista aletaan vasta pintarakentaa. Luovutus on reilun kuukauden kuluttua marraskuun lopulla, mutta siitä huolimatta mitään erityistä paniikkia ei vaikuta olevan valloillaan. Yksi ohittamamme huone on täynnä vessanpönttöjä.

– Tiedän. Ei sitä usko, että tämä tästä ajallaan valmistuu, jos sitä ei ole ennen nähnyt, NCC:n työmaainsinööri Marko Patronen toteaa.

Valmistuttuaan Sukupolvienkortteli tarjoaa kodin laajalle kirjolle eri elämänvaiheissa olevia asukkaita, joilla on hulppeat yhteistilat. Vaikka kaikki kolme taloa ovat omat taloyhtiönsä, ne on yhdistetty toisiinsa yhdyskäytävillä.

Patronen kertoo yhdyskäytävien olevan kuin metroja, joita pitkin opiskelijat pääsevät kulkemaan sisätiloissa noin 300 metrin matkan esimerkiksi Setlementtiasuntojen puolella sijaitsevaan äänieristettyyn musiikkihuoneeseen. Setlementtitalossa asuvat vanhukset voivat puolestaan kävellä Asuntosäätiön rakennukseen, Hyväntoivonpuistoon, pelaamaan jättimäistä shakkia aulan lattiaan piirretyllä pelilaudalla.

– Rakennuttajilla on ollut ajatuksena yhdistää useamman sukupolven asuminen ja mahdollistaa asukkaiden seurustelu yhteisissä tiloissa sen sijaan, että jokainen vain nököttäisi omassa huoneistossaan.

Virkistävä idea sai Patrosen mukaan alkunsa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) hankkeen myötä jo vuonna 2010. Hankkeessa olivat mukana myös Aalto-yliopisto, Tekes, Ympäristöministeriö, Helsingin kaupunki sekä liuta yrityksiä.

 

hyvantoivonpuisto

Hyväntoivonpuiston aulaan on ”istutettu” puu, joka toimii sisustuselementtinä ja samalla kantavana rakenteena.

 

Asukkaiden viihtyvyyteen panostettu

Sukupolvienkortteli pitää siis sisällään poikkeuksellisen paljon erilaisia yhteistiloja sekä muita asukkaiden viihtyvyyttä parantavia elementtejä.

Esimerkiksi Setlementtitalon aulassa on amfiteatterin puolikasta muistuttava istumapaikoitus ja sen vastakkaisella seinällä valkokangas. Lisäksi aulassa on keittiötilat, jotta asukkaille voidaan järjestää esimerkiksi kokkikouluja.

Varustelulla on myös suora vaikutus talon hintaan.

– Näiden talojen urakoiden hinnat liikkuivat 10 miljoonan euron molemmin puolin. Vastaavan talon olisi voinut rakentaa ehkä noin 20 prosenttia halvemmallakin, jos suunnitelmat olisivat olleet vaatimattomammat, Patronen arvioi.

Työmaakierroksellamme on mukana myös NCC:n hankinnassa työskentelevä Tommi Saarinen. Hän huomauttaa, että jo urakkaneuvotteluissa on tärkeää olla mahdollisimman tarkat suunnitelmat rakennuttajan suunnalta, varsinkin jos hankkeeseen liittyy poikkeuksellisia erityistoiveita, kuten Sukupolvienkorttelin tapauksessa.

– Epämääriset suunnitelmat luovat haasteita niin aikataulun kuin kannattavuudenkin näkökulmasta. Täytyy muistaa, että rakennushankkeissa on monesti mukana kymmeniä aliurakoitsijoita, joiden töiden etenemiset ovat riippuvaisia toisistaan.

 

tommi-ja-patronen-ncc

Tommi Saarinen laskee NCC:n parhaillaan rakenteilla olevia kohteita, joita löytyy yhteensä kuusi kappaletta. Yhtiö on rakentanut Jätkäsaareen useita kohteita jo aiemmin. Lisäksi tänään NCC tiedotti rakentavansa alueelle noin 80 vuokra-asuntoa sekä liike- ja seurakunnan tiloja. Uusi urakka on arvoltaan yli 11 miljoonaa euroa.

 

Yhteisöllisyys huipussaan

Sukupolvienkortteliin tulee kaikkiaan 262 asuntoa. HOASin vuokratalo pitää sisällään 102 asuntoa, jotka ovat jo täyttyneet pääosin yksin asuvista opiskelijoita. Asuntosäätiön Hyväntoivonpuistossa on 47 Hitas-omistusasuntoa perheille.

Hitas on asuntojen hintatason sääntelyjärjestelmä, jonka tarkoituksena on turvata edullisen asumisen mahdollisuus Helsingissä. Asuinneliöiden hinta perustuu aina rakennuksen todellisiin tuotantokustannuksiin.

– Hyväntoivonpuiston neliöhinta on noin 1 000 euroa edullisempi kuin Jätkäsaaressa keskimäärin, eli noin 5 000 euron luokkaa, Patronen kertoo.

Asuntosäätiö sai 47 asunnolleen yli 800 hakemusta.

Myös Setlementtiasunnot ovat vuokra-asuntoja. 113 asunnosta 20 on niin sanottuja Validia-asuntoja, jotka on tarkoitettu pyörätuolia tarvitseville asukkaille. Kaikki Sukupolvienkorttelin yhteistilat ja piha-alueet on muutenkin suunniteltu esteettömiksi pyörätuolien kannalta.

Eri sukupolvien ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten asumisen yhdistäminen samaan kortteliin on varsin harvinaista, jopa maailman mittakaavassa. Patrosen mukaan rakennusprojektia onkin käyty ihmettelemässä ulkomailta asti.

Kun kaikki asukkaat ovat asettuneet taloksi, yhteisöllisyys todella vaikuttaa nousevan huippuunsa ja vieläpä harvinaisen kirjavalla tavalla.

Hyväntoivonpuisto on aikataulutettu luovutettavaksi nyt marraskuun lopulla ja Setlementtiasunnot helmikuussa 2017.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares