Industrial Prime
Myyntipäällikkö Hannu Viljamaan (vas.) ja toimitusjohtaja Sami Kuntolan mukaan SOP-Metal erottuu paikallisiin kilpailijoihinsa nähden edukseen muun muassa tuotanto-osaamisellaan. – Meillä on nykyaikainen konekanta, hyvä varasto ja osaava henkilöstö. Niillä taataan korkea laatu ja toimitusvarmuus, jotka varsinkin isommille asiakkaille ovat tärkeitä asioita, Kuntola sanoo.

Esimerkillistä alihankintaa – SOP-Metal päätyi Viroon päähankkijan toivomuksesta

Industrial Prime FI | lokakuu 13, 2015

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 13, 2015

Alihankintaan erikoistuneella SOP-Metal Oy -konepajalla on ollut Virossa tytäryritys vuodesta 2011 alkaen. Industrial Prime FI vieraili Jürin kaupungissa Tallinnan kupeessa sijaitsevassa SOP-Metal Eesti OÜ:ssä.

Vaasalainen SOP-Metal on tehnyt yhteistyötä muun muassa ABB:n kanssa jo vuosia. Viitisen vuotta sitten asiakkailta tuli selvä viesti: Viroon olisi siirtymässä työtä, ja SOP-Metalin kaltaiselle luotettavalle suomalaiselle toimittajalle olisi takuuvarmasti kysyntää.

– Toiminta Virossa on lähtenyt mukavasti käyntiin. Taloudellisesti ensimmäiset kaksi vuotta sujuivat nousujohteisesti. Hieman laimeasti sujuneen vuoden 2014 jälkeen tänä vuonna on jälleen luvassa selviä kasvulukuja, myyntipäällikkö Hannu Viljamaa kertoo.

SOP-Metalin Viron yksikkö tuottaa sähkö- ja energiateollisuuden alalla toimiville yrityksille pääasiassa kuparista ja alumiinista valmistettuja virtakiskoja. Virtakiskoja käytetään esimerkiksi sähkökeskuksissa ja muuntamoissa.

 

Virolla etunsa ja haittansa

Viljamaan mukaan Viro voi yritysystävällisestä maineestaan huolimatta olla haastava paikka yrityksen pyörittämiselle. Jos Virossa mielii menestyä, ei sinne kannata lähteä pelkästään suomalaisvoimin. Paikallista apua tarvitaan, sillä esimerkiksi verotus poikkeaa suomalaisista käytännöistä.

– Verottaja hengitti kieltämättä alussa melko aktiivisesti niskaan, varsinkin ensimmäisten kuukausien aikana, jolloin meillä oli jo palkkakuluja mutta ei vielä ollenkaan myyntiä. Seuranta on aktiivisempaa kuin Suomessa, Viljamaa paljastaa.

Etunsakin Virolla luonnollisesti on. Toimitusjohtaja Sami Kuntola mainitsee esimerkkinä työn ja sivukulujen alhaisen hintatason. Yrityksen kannalta on lisäksi erittäin suotuisaa, että Virossa maksetaan vain tehdystä työstä – sairastuminen menee työntekijän piikkiin.

– Tuotantoa on helpompi ohjata, koska sairauspoissaoloja tulee niin vähän. Tietysti joku saattaa tämän vuoksi tulla sairaana töihin, mutta vähemmän työntekijät tuntuvat silti täällä sairastavan. En edes muista, koska täällä olisi viimeksi joku ollut sairaana, Kuntola kertoo.

SOP-Metalin leivissä työskentelee Virossa kuusi paikallista: yksikön johtaja, neljä tuotannon työntekijää sekä hiljattain palkattu myyntihenkilö. Viljamaa konsultoi yksikköä Suomesta käsin ja vierailee Virossa kuukausittain.

Hintatason lisäksi Viron etuihin lukeutuu Kuntolan mukaan verotus. Virossa liikevoittoa ei veroteta ennen kuin se otetaan yrityksestä ulos. Etenkin uusille, nopeaa kasvua tavoitteleville yrityksille tämä tarjoaa ihanteelliset lähtökohdat.

Myös SOP-Metal on jo ehtinyt Virossa investoida. Alun perin Vaasasta vuokralla ollutta konekantaa on hiljalleen päivitetty tytäryhtiön itsensä omistamaksi. Myös toiminnan alussa vuokratut tuotantotilat ovat vaihtuneet suurempiin: tilaa on nyt käytössä noin 900 neliömetrin verran.

 

Uusia markkinoita kiikarissa

SOP-Metalilla on tällä hetkellä Virossa noin 20 aktiivista asiakasta. Ensimmäiset asiakkuudet löytyivät Vaasasta käsin, mutta nyt tytäryritys satsaa oman myyntinsä kehittämiseen ja asiakkuuksien määrän lisäämiseen.

– Palkkasimme venäjää puhuvan myyntihenkilön, koska venäjän kieli on Virossa aivan ehdoton taito. Uskomme, että uuden myyntihenkilön ansiosta tulemme löytämään täältä uusia asiakkaita, Kuntola toteaa.

SOP-Metal teki Viroon lähtiessään markkinaselvityksen, jonka hyödyntäminen toden teolla alkaa nyt. Selvityksen mukaan Virossa on noin 50 yritystä, jotka ostavat alihankintapalveluita SOP-Metalin edustamalta alalta.

Samalla sana on alkanut kiertää, ja kontaktia on alettu ottaa myös oma-aloitteisesti pöydän toiselta puolelta. Potentiaalia myynnin kasvamiselle on siis yllin kyllin.

Viron-yksikön myynti suuntautuu tällä hetkellä käytännössä kokonaan Viron markkinoille. Myyntiä on jonkin verran myös Puolaan, ja yritys on lisäksi alkanut aktiivisesti tähyillä markkinoita muualtakin Euroopasta, kuten Saksasta, Norjasta ja Ruotsista. Marraskuussa SOP-Metal onkin suuntaamassa Ruotsin Jönköpingissä järjestettäville Elmia Subcontractor -messuille.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares