Tieto
Kuva Tiedon Espoossa sijaitsevasta datakeskuksesta.

Espoossa tehdään datalle lisää tilaa, kasvulle kun ei näillä näkymin ole tiedossa loppua

Industrial Prime FI | tammikuu 12, 2017

Shares

Industrial Prime FI

tammikuu 12, 2017

Espoossa sijaitsee Tiedon datakeskuksista suurin. Juuri julkistetun investoinnin myötä keskuksesta tulee entistä suurempi, tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi.

Tieto ilmoitti maanantaina uudesta, noin 17 miljoonan euron investoinnista Espoossa sijaitsevan datakeskuksensa laajentamiseen.

Espoon konesali on suurin Tiedon yhteensä kuudesta konesalista. Konesaleja yhtiöllä on Suomessa kolme, Ruotsissa kaksi ja Norjassa yksi.

Tiedon datakeskusliiketoiminnasta vastaavan johtaja Veijo Terhon mukaan Espoon datakeskuksen kasvun taustalla on paitsi datan määrän lisääntyminen, myös Tiedon yksittäisten konesalien keskittäminen sekä niissä säilytettävän kapasiteetin siirtäminen uuteen kohteeseen.

– Espoossa on meidän tehokkain datakeskuksemme. Siirtämällä muiden konesalien kapasiteettia sinne voimme tehostaa toimintaamme entisestään, Terho perustelee Espoossa sijaitsevan konesalin jo toista laajennusta.

Lisäneliöitä konesaliin tulee tuhansia, ja Espoon datakeskuksesta onkin yhä vahvemmin muodostumassa Tiedolle kasvukohde: se kasvaa tätä nykyä useiden prosenttien verran käytännössä kuukausittain.

 

Lisää kapasiteettia – nopeasti

Espooseen rakennettavat uudet tilat otetaan käyttöön vaiheittain vuosina 2017–2022. Laajennus suunnitellaan modulaarisesti, minkä ansiosta valtaosa tiloista voidaan ottaa käyttöön vasta tarpeen tullen.

Modulaarisuus mahdollistaa myös kapasiteetin käyttöönoton aikaisempaa ripeämmällä aikataululla. Konesaliprojekteissa toimitusaika on usein jopa kaksi vuotta.

– Siksi olemme päättäneet rakentaa valmiita yksiköitä, jotka mahdollistavat kapasiteetin nopean käyttöönoton ja siten selvästi lyhyemmät toimitusajat asiakkaillemme, Terho kertoo.

Lisäneliöiden ja modulaaristen yksiköiden ohella 17 miljoonan euron budjetilla hankitaan useita megawatteja lisää sähkökapasiteettia.

Energia onkin yksi suurimmista datakeskuksiin liittyvistä haasteista, sillä vaikka IT-tekniikka on vuosien varrella huomattavasti pienentynyt, virrankulutus sen kuin kasvaa.

– Sähkötehoa tarvitaan koko ajan enemmän. Sähkön lisäkapasiteetilla varaudumme alati kasvavaan pilvipalveluiden kuormaan asiakkaidemme siirtyessä joustaviin pilvipalveluihin.

 

Kapasiteetti lämmittää myös koteja

Virrankulutuksen jatkuva kasvu tuo väkisinkin mieleen ympäristönäkökohdat. Hyvä uutinen on, että ympäristötekijät olivat tärkeimpien suunnittelukriteerien joukossa jo silloin, kun vuonna 2011 avattua Espoon datakeskusta suunniteltiin.

Espoon datakeskuksen merkittävimpiin ominaisuuksiin lukeutuu innovatiivinen lämmön kierrätys. Konesali on kytketty kaukolämpöverkkoon, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki IT-kapasiteetista syntyvä hukkalämpö pääsee hyötykäyttöön lämmittämään lähiseudun asuintaloja.

Laajennuksen myötä myös hyödynnettävän hukkalämmön määrä luonnollisesti kasvaa.

– Olemme todella panostaneet kehittääksemme konesalejamme ympäristöystävällisempään suuntaan, sillä se on tärkeää sekä meille että asiakkaillemme. Uskomme lämmön kierrätyksen olevan tulevaisuudessa itsestäänselvä standardi, Terho toteaa.

Suomessa isoiksi luokiteltavia datakeskuksia on joitain kymmeniä. Monilla kotimaisilla yrityksillä on vielä omat konesalinsa, jotka ovat useimmissa tapauksissa melko pieniä. Terho uskoo, että yritysten omat konesalit ovat yhä enenevissä määrin katoava ilmiö.

– Fakta on, että mitä suurempi konesali, sitä kannattavampaa ja ympäristöystävällisempää sitä on tehokkaasti hyödyntää.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares