Kuva: Tuomas Porkkala

Fastems painottaa Keski-Eurooppaa

Industrial Prime FI | tammikuu 23, 2013

Shares

Industrial Prime FI

tammikuu 23, 2013

Vuodenvaihteessa toteutui yksi askel Fastemsin kasvustrategiassa, kun yritys osti Saksasta Pneumotec-nimisen automaatiotoimittajan. 73 henkilöä työllistävä ja 11 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä Pneumotec tuottaa kahdenlaisia robottiratkaisuja: sorvivalmistajille suunnattuja portaaliratkaisuja sekä nivelvarsirobotteihin perustuvia räätälöityjä ratkaisuja.

– Sovimme toisillemme kuin palapelin palaset. Päällekkäisiä toimintoja ei ole. Yhteisiä asiakkaita sen sijaan on ollut tähänkin asti, ja jatkossa niitä on toivottavasti lisää, Fastems Oy Ab:n toimitusjohtaja Jarmo Hyvönen sanoo.

Kaupan jälkeen Fastemsilla on Saksassa noin sata työntekijää ja nyt ensimmäisen kerran myös omaa valmistusta Suomen ulkopuolella.

Paitsi tuotteiden osalta, uusi tytäryhtiö täydentää Fastemsin Saksan-toimintoja myös maantieteellisesti. Pneumotec toimii Issumissa Düsseldorfin lähistöllä. Sen asiakaskunta on koostunut pääosin lähiympäristössä Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa toimivista koneenrakentajista. Fastemsin Saksan myyntiyhtiö puolestaan sijaitsee maan toisessa koneenrakennuksen keskittymässä Baden-Württembergissä, Göppingenissä lähellä Stuttgartia.

 

Vahva kasvustrategia

Saksalla on keskeinen merkitys Fastemsin strategias­sa. Tavoitteena on jatkaa kasvua Saksan markkinoilla. Syy tähän on ilmeinen. Noin 40 prosenttia Euroopan valmistavasta teollisuudesta on Saksassa, ja kun siihen lisätään muut saksankieliset maat, osuus kasvaa 60 prosenttiin.

– Emme voi laskea toimintaamme Suomen tai Pohjoismaiden varaan, sillä päämarkkinat ovat saksankielisellä alueella, Hyvönen painottaa. Suunta kohti Keski-Eurooppaan on ollut vahva. Vielä 90-luvun puolivälissä Fastemsin toimituksista 75 prosenttia meni Pohjoismaihin. Nykyisin Pohjolan osuus uusista green field -toimituksista on kaksi prosenttia.

Toteutuneen yrityskaupan jälkeen Fastems tavoittelee Saksasta noin 26 miljoonan euron liikevaihtoa, mikä olisi noin neljännes yrityksen koko vaihdosta. Yksittäisistä maista sen ylittää vain Suomi 30 miljoonallaan. Kotimaassa liikevaihto koostuu pääosin elinkaaripalveluista, työstökoneiden maahantuonnista ja robotisoiduista ratkaisuista. Uusia FMS-järjestelmiä myydään Suomessa vain muutamia vuodessa.

 

”Tämä on kova juttu, melkein kuin myisi hiekkaa Saharaan”

 

Muita Fastemsille tärkeitä markkina-alueita ovat USA sekä Aasia, joiden merkitys kasvaa edelleen nopeasti. Fastems on toistaiseksi tehnyt Kiinaan noin 25 toimitusta. Nyt yritys on saanut myös ensimmäiset toimitukset Japaniin, jonne toimitetaan kolme isoa tehdasjärjestelmää isolle japanilaiselle työstökonevalmistajalle.

– Tämä on kova juttu, melkein kuin myisi hiekkaa Saharaan.  Japanilaiset ovat arvioineet, että tuotteemme on teknisesti ylivoimainen. Siinä on sellaisia toiminnallisia ominaisuuksia, joita ei muilla ole.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares