Kuva: Noora Huokonen
Konsernijohtaja Tomas Hedenborg (oik.) ja maajohtaja Heikki Hallila visioivat Fastemsille kansainvälistä tulevaisuutta.

Fastemsin visiot korkealla – kuun kautta Kiinaan

Industrial Prime FI | lokakuu 31, 2013

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 31, 2013

Joustavien valmistusjärjestelmien valmistaja Fastems ilmoitti lokakuun puolivälissä, että sen työstökoneiden maahantuonti ja niihin liittyvät palvelut, Fanuc-ruiskuvalukoneliiketoimintaa lukuun ottamatta, on myyty uudelle Machine Tool Centerille.  Fastemsin konsernijohtaja Tomas Hedenborg ja maajohtaja Heikki Hallila kiidättävät yritystä kansainvälisiä markkinoita kohti keskittymällä ydinliiketoiminnassa automaatioon.

Uusi maahantuonnista vastaava yritys MT Center syntyi MBO-järjestelyllä Fastemsin sisältä ja tempaisi samalla 87 työntekijää – sekä kolmasosan johtoryhmästä – pois. Kun siitä, miten muutoksen jättämät aukot paikataan, ei ole vielä täyttä varmuutta, yhtiön tavoitesuunta on sitäkin selkeämpi. Kasvun rajana ei välttämättä ole edes taivas, sillä Hedenborgin ja Hallilan visioissa automaatiota viedään kaikkialle – jopa kuuhun asti.

– Meillä on käynnissä vahva uudistuminen. Automaatio on aina ollut toimintamme perusta, ja nyt voimme keskittyä siihen täysin, Hedenborg selventää luopumista koneiden maahantuonnista.

Nykymuodossaan 90-luvun puolivälistä asti toimineen yrityksen päämääränä on kasvaa kahmimalla enemmän asiakaskuntaa kansainväliseltä tasolta.

– Suomessa markkina-alue on pienempi ja aiempi toimintamallimme on sopinut tänne hyvin, mutta yrityksemme omia tavoitteita ja kasvua ajatellen toiminnan keskittäminen on erittäin positiivista, Hallila mukailee.

Katse kohti Kiinaa

Fastemsin kansainvälinen toiminta kohdentuu suurimmaksi osaksi Saksaan, Pohjois-Amerikkaan sekä automaation käyttöön heräilemässä olevaan Kiinaan. Vaikka Kiinassa on vasta alettu huomiomaan automaation mahdollisuudet, Hedenborg uskoo, että siellä tulee olemaan tulevaisuudessa paljon kysyntää.

– Kiina edustaa jo noin 50 prosenttia maailman työstökonemarkkinoista, ja automaatio kulkee aina käsi kädessä työstökoneinvestointien kanssa. Automatisoinnin lisääntymistä tulee ajamaan puute koulutetusta työvoimasta. Emme lähde kilpailemaan halvan työvoiman kanssa. Automatisoidessa tarvitaan vähemmän työvoimaa, mutta selkeästi korkeammin koulutettua henkilöstöä.

Tuoreet muutokset ovat saaneet Hedenborgin ja Hallilan mielestä positiivisen vastaanoton yhteistyökumppaneilta.

– Kun toiminta on keskittyneempää, valmistajille on nyt varmasti helpompi ymmärtää mitä Fastems tekee, ettemme esimerkiksi ole heidän kilpailijansa, Hallila täydentää.

Riippumattomuus maahantuonnista tuo laajempia mahdollisuuksia kotimaan markkinoillekin, sillä Fastems pystyy jatkossa tekemään yhteistyötä kaikkien työstökonevalmistajien kanssa.

Uusi strategia tähtää määrän sijasta laatuun

Käytännössä automaatioliiketoimintaan panostaminen näkyy myös yrityksen toimipisteissä. Esimerkiksi Suomessa toimintaa keskitetään Tampereella sijaitsevalle Lahdesjärvelle, johon pienempi Hervannan toimipiste yhdistetään. Toinen ydintoimipiste Saksan Issumissa  jatkaa normaalisti. Päämaja tulee kansainvälistymistavoitteista huolimatta säilymään Tampereella.

 

”Kokoa tärkeämpää on minkä näköinen ja luonteinen toimija olemme esimerkiksi kymmenen vuoden päästä.”

 

Maahantuonnin myymisen aiheuttamia organisaatiota koskevia muutoksia lähdetään Hedenborgin mukaan tekemään bisnesmallin mukaisesti. Kaikkia muutoksia ei ole vielä konkreettisesti määritelty, kuvioita hiotaan selkeämmiksi loppuvuoden aikana.

– Strategia on vain suunnitelma siitä, mitä haluamme olla. Sen toteuttaminen on yleensä haasteellisempaa kuin sen määrittäminen.

Hedenborg uskoo, että pidemmällä aikavälillä Fastemsin uudistuminen vie kasvua kohti, ja esimerkiksi henkilöstömäärä tulee ennemminkin nousemaan, kuin vähentymään.

– Mitään euromääräisiä kasvulukuja tulevaisuudesta en osaa sanoa. Kokoa tärkeämpää on minkä näköinen ja luonteinen toimija olemme esimerkiksi kymmenen vuoden päästä.

– Visiotamme voisi ehkä verrata vähän John F. Kennedyn kuulentoon innoittaneeseen puheeseen, joka siivitti huikeaa, innovatiivista kehitystä eri aloilla. Tärkeintä on, että suunta on selkeä ja yrityksessä kaikki puskevat samaan suuntaan. Silloin voimme viedä automaation vaikka kuuhun, Hedenborg naurahtaa.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares