Industrial Prime

FinnProfiles vaihtoi maalämpöön – ”Yllättävän harvinaista suomalaisessa teollisuudessa”

Industrial Prime FI | lokakuu 12, 2015

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 12, 2015

Sastamalalainen kumi-, silikoni- ja TPE-tiivisteratkaisujen tuottaja FP FinnProfiles Oy on heinäkuusta alkaen jäähdyttänyt tuotantoprosessinsa ja lämmittänyt tehdas- ja toimitilansa maalämmöllä.

FinnProfiles käytti aikaisemmin tuotantoprosessin jäähdyttämisessä kahta suurta vesisäiliötä sekä kahta jäähdytyskompressoria. Tehtaan ja muiden tilojen lämmityksestä puolestaan huolehdittiin ennen öljylämmityksellä.

– Öljypannu oli saapumassa tiensä päähän. Lisäksi meillä oli ollut jonkin verran ongelmia tuotantolinjojen jäähdytyksessä. Aloimme pohtia uusia vaihtoehtoja, ja lopulta maalämpö osoittautui järkevimmäksi ratkaisuksi. Kaikki on toiminut tähän asti hienosti, FinnProfilesin toimitusjohtaja Jukka Mäki-Lahna taustoittaa.

Maakylmän lisäksi tuotantoprosessissa tarvitaan nyt vain yksi jäähdytyskompressori, joka tarjoaa lisätehoa silloin kun maasta irtoava kylmä ei riitä. Lisäksi käytössä on enää yksi pieni vesisäiliö.

Maalämpöjärjestelmän toimitti ylöjärveläinen Melo Oy, joka porasi FinnProfilesin tehdasalueelle yhteensä seitsemän noin 300 metriin syvyyteen ulottuvaa reikää.

 

FinnProfiles maalämpö

Toimitus sisälsi lisäksi järjestelmän, jonka avulla FinnProfiles voi hallinnoida ja seurata lämmitystä ja jäähdytystä tietokoneen avulla omassa, tehtaan sisäisessä verkossaan.

 

Suomalaisessa teollisuudessa harvinainen investointi

Kokonaisuudessaan noin 200 000 euron arvoisen maalämpöinvestoinnin myötä FinnProfilesin energiakustannukset vähenevät reippaasti.

– Öljylämmitys maksoi meille ennen noin 40 000 euroa vuodessa. Nyt saamme käytännössä kaiken lämmön maasta. Säästämme myös sähköä, sillä vaikka uudet maalämpökoneet kuluttavatkin sähköä, jäi meillä investoinnin myötä yksi kylmäkompressori pois käytöstä, Mäki-Lahna punnitsee.

Mäki-Lahna arvioi, että investointi maksaa itsensä takaisin niinkin nopeasti kuin neljässä tai viidessä vuodessa. Lämpökaivojen keskimääräinen käyttöikä on noin 50 vuotta ja esimerkiksi kompressoriyksiköt saattavat palvella jopa 25 vuotta. Onkin hyvin todennäköistä, että investointi tulee pitkällä aikavälillä tarjoamaan FinnProfilesille merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa.

Investoinnin tuoman säästöpotentiaalin valossa on yllättävää, että maalämpöjärjestelmät ovat suomalaisessa teollisuudessa vielä harvinaisia. Mauri Elo Melo Oy:lta kertoo, että investointiarkuutta voivat luoda ainakin alkuinvestoinnin suuruus sekä pelko siitä, että järjestelmä ei toimikaan odotetun kaltaisesti tai osoittautuu liian lyhytikäiseksi.

– Tieto huonosti toteutettujen projektien kokemuksista leviää nopeasti, ja syntynyt negatiivinen asenne muuttuu hitaasti. Tosiasiassa huonoista kokemuksista kuulee nykyisin yhä harvemmin, Elo toteaa.

Myös Mäki-Lahna ihmettelee suomalaisen teollisuuden nihkeyttä parhaimmillaan merkittävät säästöt tuovia maalämpöinvestointeja kohtaan.

– Suomalainen teollisuus on toisinaan vähän konservatiivista, eikä uudentyyppisiä ratkaisuja aina uskalleta tehdä. Toisaalta maaperä ei ihan joka paikassa sovellu niin hyvin maalämmölle kuin esimerkiksi meillä. Mitä kauempana maan pinnasta peruskallio on, sitä suuremmasta investoinnista on kyse, Mäki-Lahna muistuttaa.

Maalämpöinvestointi on osa FinnProfilesin suurempaa, yhteensä noin kahden miljoonan euron investointia tuotanto- ja toimistotilojen uudistamiseen. Taustalla on liiketoiminnan kasvu ja toimihenkilöiden lisääntynyt määrä.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares