Kuva: Tuomas Porkkala

Hollanti satsaa kaukolämpöön – 100 % kotimainen Vexve vahvasti mukana

Industrial Prime FI | lokakuu 26, 2015

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 26, 2015

Sastamalalainen pallo- ja läppäventtiilivalmistaja Vexve Oy toimittaa venttiilejä jo yli kolmeenkymmeneen maahan. Viimeisimpänä markkinana Vexve on alkanut valloittaa Hollantia, jolla on suuret paineet lisätä kaukolämmölle tyypillistä sähkön ja lämmön yhteistuotantoa.

Hollanti on perinteisesti lukeutunut kaukolämpöä verrattain vähän hyödyntäviin maihin. Euroopan unionin energia- ja päästötavoitteiden tuomien vaatimuksien vuoksi myös Hollanti on kuitenkin päättänyt lisätä kaukolämmön osuutta energiantuotannossaan.

Suomessa noin puolet väestöstä on kaukolämmön piirissä, tiheään asutetuilla alueilla jopa yli 90 prosenttia. Vastaava luku Hollannissa on vaivaiset neljä prosenttia. Kasvupotentiaali on siis valtavan suuri, vientipäällikkö Maria Kalli Vexveltä kertoo.

Markkinan kasvupotentiaalia kuvaa hyvin myös se, että pienestä pinta-alastaan huolimatta Hollanti on suuri maa. Hollannin väestö on kolminkertainen Suomeen nähden, ja maan väestöntiheys (402/km2) on Suomeen verrattuna yli 22-kertainen.

Kallin mukaan Euroopan investointipankki jakoi vuosien 2010 ja 2014 välillä Hollannin energiahankkeisiin yhteensä seitsemän miljardia euroa. Näiden vuosien aikana tehdyt energiapäätökset alkavat nyt hiljalleen näkyä myös käytännön projekteina – niiden joukossa luonnollisesti myös kaukolämpöä.

– Olemme jo ehtineet toimittaa Hollannissa tuotteitamme kaikkiin kaukolämmön vaiheisiin, voimalaitokselta läpi suurten maanalaisten putkien aina lämmitettävään rakennukseen saakka. Linjoja avataan ja suljetaan Vexven venttiileillä, Kalli tarkentaa.

Lisäksi Vexve on toimittanut Hollantiin esimerkiksi poraventtiileitä, joiden avulla maanalaisiin kaukolämpölinjoihin voidaan tehdä täysin uusia haaroja ilman että lämmönjakelua tarvitsee missään vaiheessa keskeyttää.

Laatunsa ja osaamisensa ohella Vexvestä tekee erityisen sen kotimaisuus. Vaikka Vexve myy tuotteitaan yli 30 maahan, se on pitänyt tuotantonsa sataprosenttisen kotimaisena. Yrityksellä on kaksi tehdasta Sastamalassa ja yksi Laitilassa.

– Emme ole lähteneet mukaan siihen trendiin, että tuotanto siirrettäisiin kauas itään tai muihin halpamaihin. Sen sijaan viemme suomalaista laatua ja osaamista maailmalle rehellisesti suoraan kotimaasta käsin. Teemme kussakin vientikohteessamme yhteistyötä paikalliset markkinat tuntevan jakelijan kanssa, Kalli painottaa.

Vexven suurin markkina-alue koostuu lähimarkkinoista, pitäen sisällään kotimaan, Skandinavian, Baltian ja Venäjän. Muut merkittävät pitkäaikaiset asiakkuudet löytyvät Länsi- ja Itä-Euroopasta sekä Kiinasta. Myös kaukokylmään panostava Lähi-Itä on noussut uudeksi, mielenkiintoiseksi markkina-alueeksi.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares