iStock

Inspecta Sertifioinnille tyyppihyväksyntälaitoksen pätevyys betoniteräksille ja betoniteräsverkoille

Industrial Prime FI | huhtikuu 21, 2016

Shares

Industrial Prime FI

huhtikuu 21, 2016

Ympäristöministeriö on myöntänyt Inspecta Sertifiointi Oy:lle tyyppihyväksyntälaitoksen pätevyyden betoniteräksille ja betoniteräsverkoille.

Pätevyyden myötä Inspecta voi jatkossa tehdä tyyppihyväksyntämerkin käyttöön oikeuttavia tyyppihyväksyntäpäätöksiä kyseisille tuotteille.

Suomessa tyyppihyväksynnällä voi osoittaa rakennustuotteen viranomaisvaatimusten täyttymisen silloin, kun CE-merkintää ei voida käyttää. Tyypillisesti syynä on se, että tuotealueelle ei ole laadittu yhdenmukaistettua eurooppalaista EN-tuotestandardia.

Tyyppihyväksynnän käyttöalueita ovat muun muassa betoniteräkset ja betoniteräsverkot sekä palo-ovet ja -ikkunat. Kahden ensin mainitun osalta tyyppihyväksyntä tulee korvaamaan Inspectan tähän asti käyttämän FI-merkin.

Inspectan mukaan yhtiö aikoo hakea tyyppihyväksyntälaitoksen pätevyyttä jatkossa myös muille rakennustuotteille.

– Tämä oli ensimmäinen pätevyytemme, ja lisää on ehdottomasti tulossa. Seuraavaksi haemme pätevyyttä palo-oville ja ikkunoille, Matti Järvi Inspectan sertifiointipalveluista kertoo.

 

logo

Kaikkien Suomessa betonirakenteissa käytettävien betoniterästen ja betoniteräsverkkojen tulee jatkossa olla STF-merkinnällä varustettuja. STF-merkki osoittaa, että tuote täyttää sitä koskevan suomalaisen tyyppihyväksyntäasetuksen vaatimukset.

 

Kaikki tuotteet tyyppitestattava

Järven mukaan tuore pätevyys on Inspectalle hyvä uusi päänavaus, sillä tyyppihyväksyntäpäätöksiä voi Inspectan lisäksi Suomessa tehdä tällä hetkellä vain yksi toimija.

– Kyseisellä toimijalla on tähän asti ollut tyyppihyväksynnän saralla monopoliasema. Uuden rakennustuotteiden tuotehyväksyntälainsäädännön myötä myös muille laitoksille on kuitenkin nyt avautunut mahdollisuus hakea tyyppihyväksyntälaitoksen pätevyyttä, Järvi kertoo.

Taustalla olevan lainsäädäntöuudistuksen myötä eri rakennustuotteiden sertifiointia on Ympäristöministeriön aloitteesta siirretty tyyppihyväksyntämenettelyn alaisuuteen. Nyt edessä on siirtymäaika, jota ei ole tarkkaan määritelty.

– Uskon, että siirtymäaika on vuoden tai kahden mittainen. Betoniteräksiä ja -teräsverkkoja myyviä toimijoita on Suomessa kymmeniä, ja toisaalta ne valmistavat monenlaisia eri tuotteita. Jokainen tuotetyyppi on jatkossa tyyppitestattava erikseen, Järvi kertoo.

Rakennustuotteiden tyyppihyväksyntä edellyttää laajaa tyyppitestausta akkreditoidussa ulkopuolisessa testauslaboratoriossa. Tuotteen valmistaja ei siis itse voi tyyppitestauksia tehdä. Inspecta Sertifioinnin alaisuudessa tehtävät testaukset suoritetaan yhteistyökumppani VTT Expert Services Oy:n laboratoriossa.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares