Kuva: Tuomas Porkkala
Insta etsii aktiivisesti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Se on kiinnostunut muun muassa startup-yrityksistä, joilla on kehityskelpoinen bisnesaihio. – Voimme tehdä yritysostoja myös teollisuusautomaatiopuolella, toimitusjohtaja Pertti Huusko sanoo.

Insta Group aikoo hyödyntää osaamistaan myös uusilla toimialoilla

Industrial Prime FI | huhtikuu 10, 2013

Shares

Industrial Prime FI

huhtikuu 10, 2013

Hallittua, määrätietoista ja kannattavaa kasvua tavoitteleva Insta Group etsii uusia liiketoiminta-alueita teollisuusautomaation, puolustus- ja turvallisuusteknologian rinnalle.

– Uskomme  perinteisiin toimialoihimme, mutta panostamme myös uusien liiketoimintojen tunnistamiseen ja kasvuedellytysten luomiseen. Sitä varten perustimme vuoden vaihteessa uuden Insta Innovation Oy:n, Insta Group Oy:n toimitusjohtaja Pertti Huusko kertoo.

Hänen mukaansa Insta etsii aktiivisesti esimerkiksi startup-yrityksiä, joilla on kehityskelpoinen bisnesaihio.

– Haemme esimerkiksi hyviä yrityksiä, joilla on resurssit käytetty tappiin. Emme kilpaile pääomasijoittajien kanssa, tarjoamme pienille yrityksille erilaisen kodin.

 

”Jos osaamme pitää tilannekuvaa siitä, miten Hornetit liikkuvat taivaalla, ei tilannekuvan luomisen pitäisi olla mahdotonta kotien tai hoivakodinkaan tapahtumista”

 

Instassa nähdään uusia liiketoimintamahdollisuuksia muun muassa hoivapalveluissa. Markkinoilla on turvarannekkeita, älylattioita ja muita ratkaisuja, joilla voidaan seurata esimerkiksi hoivakodissa tai kotona asuvien vanhusten vointia ja liikkumista. Alan haaste on resurssien käyttö. Yhdistämällä Instan nykyistä osaamista ja sensoreiden tuottamaa tietoa voisi olla mahdollista tuottaa ns. tilannekuvaa auttamaan resurssien oikeaa kohdistamista.

– Ei meillä vielä ole valmista mallia, mutta näemme tässä mahdollisuuden käyttää osaamistamme, Huusko toteaa.

– Jos osaamme pitää tilannekuvaa siitä, miten Hornetit liikkuvat taivaalla, ei tilannekuvan luomisen pitäisi olla mahdotonta kotien tai hoivakodinkaan tapahtumista.

Instaa kiinnostavat myös koulutuspalvelut. Yhtiö osti talvella Leijona Instituutti Oy:ltä sen koulutuspalveluliiketoiminnan ja meni osakkaaksi yritykseen. Leijona Instituutin päätoimialana on turvallisuus- ja puolustusalaan liittyvien tuotteiden kehitys.

Instituutti edustaa muun muassa kevyttä simulaatiojärjestelmää, jota voidaan käyttää maavoimien koulutuksessa. Insta tutkii, voisiko siitä kehittää ja tuotteistaa laajan järjestelmän vaikkapa varusmieskoulutukseen.

– Vastaavalle järjestelmälle voisi olla myös siviilimarkkinoita. Kaikille kriisinhallintaan liittyville toimijoille voisi olla siitä hyötyä.

 

Takana vahva kasvun vuosi

Insta-konserni teki viime vuonna historiansa suurimman, 84,4  miljoonan euron liikevaihdon. Kasvun veturina oli Insta Automation Oy, jonka vaihto kasvoi yli 30 prosenttia 47,9 miljoonaan. Konsernin toisen puoliskon Insta Defsec Oy:n liikevaihto laski 24 prosenttia. Laskun syynä oli se, että merkittävä osa aseintegraatio- ja modernisaatioliiketoiminnasta siirrettiin konsernin ulkopuolelle osakkuusyhtiö Oricopa Oy:öön.

– Teollisuusautomaatiotoimialan suhdannenäkymiä varjostaa epävarmuus eurokriisin aiheuttaman taantuman jatkumisesta. Tälle vuodelle on toimialalle budjetoitu lievää volyymin laskua. Puolustus- ja turvallisuustoimialalla volyymin uskotaan sen sijaan hieman kasvavan, Pertti Huusko sanoo.

 

Automaatio vahvisti asemiaan

Vaikka tehdasteollisuuden ja energia-alan investoinnit viime vuonna kasvoivat Suomessa vain 2,3 prosenttia ja olivat edelleen pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella, Insta Automation Oy kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan kolmanneksen ja vahvisti asemiaan johtavana täyden palvelun sähköautomaatiotoimittajana. Volyymiaan kasvattivat kaikki automaatioliiketoiminnan osa alueet; asennus, ylläpito- ja elinkaaripalvelut, automaatiojärjestelmät, suunnittelupalvelu ja keskusvalmistus.

Sähköautomaatiojärjestelmissä Instan vahvoja alueita ovat näyttämötekniikka ja vesihuolto. Asennusliiketoiminnassa yrityksen töistä suurin osa tulee ulkomailta. Se voitti viime vuonna muun muassa instrumentointiasennusten urakkakilpailut sekä Andritz Oy:n toimittamaan sellutehtaaseen Uruguayssa että Metso Power Oy:n toimittamaan voimakattilaan Hollannissa.

– Kasvava kunnossapitoliiketoiminta muodosti vahvan ja tasapainottavan elementin sykliselle projektiliiketoiminnallemme, Pertti Huusko kertoo.

– Jos palvelullisesti tai alueellisesti järkeviä mahdollisuuksia löytyy, olemme myös teollisuusautomaatiopuolella halukkaita yritysostoihin.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares