Kuva: Satmatic

”Järjestelmien kysyntä selvässä kasvussa” – kotimaisen aurinkosähkörakentamisen läpimurto luvassa

Industrial Prime FI | tammikuu 25, 2016

Shares

Industrial Prime FI

tammikuu 25, 2016

Johtava kotimainen sähkö- ja automaatiotekniikan rakentaja Satmatic Oy uskoo vakaasti, että aurinkosähkön saralla on alkanut viimein näyttää lupaavalta myös Suomessa.

Ulvilalainen Satmatic Oy toimitti ensimmäiset aurinkosähköjärjestelmänsä jo vuonna 2010. Yrityksen toimittamia järjestelmiä löytyy tätä nykyä Suomesta yli 1 000 kilowatin edestä.

Satmaticin toimitusjohtaja Simo Puustellin mukaan aurinkosähkön kysyntä on ollut Suomessa selvässä nousussa. Kasvavan ympäristötietoisuuden ohella investointihalukkuutta on vauhdittanut osaltaan se, että aurinkoenergiatuotteiden hinnat ovat laskeneet reippaasti.

– Hinnat ovat pudonneet noin kolmannekseen vuoden 2010 hintatasoon nähden. Aurinkosähköjärjestelmien takaisinmaksuaika on jo hyvin kilpailukykyinen, erityisesti yrityksillä, jotka ovat tavallisesti voineet hakea investoinnilleen 30–35 prosentin investointitukea, Puustelli kertoo.

Tukea saavilla yrityksillä järjestelmien takaisinmaksuaika on nykyisin kahdeksan vuoden luokkaa. Tavallisiin kuluttajiin investointitukikäytäntö ei toistaiseksi ulotu, mutta Puustelli pitää silti myös kuluttajien noin kahdentoista vuoden takaisinmaksuaikaa siedettävänä.

 

Aurinkosähkö sopii myös Suomen oloihin

Satmatic toimittaa aurinkosähköjärjestelmiä yhä enemmän, vaikka yleiseksi juurtuneen näkemyksen mukaan investointi aurinkoenergiaan ei Suomen olosuhteissa ole erityisen kannattavaa. Aurinko kun ei talven pimeimpinä kuukausina juuri paista.

Puustelli on kuitenkin asiasta eri mieltä. Hänen mukaansa esimerkiksi Satakunnassa auringonsäteilyä riittää vuodessa lähes yhtä paljon kuin aurinkosähkön edelläkävijämaa Saksan pohjoisosissa.

– Paneelithan eivät tarvitse suoraa auringonpaistetta tai lämpöä, vaan valoa. Energiaa saadaan jo helmi- ja marraskuun aikana, ja esimerkiksi keväisin hanki ja auringonpaiste muodostavat energiantuotannon kannalta otollisen yhdistelmän. Kesäaikaan valoa riittää luonnollisesti yllin kyllin, varsinkin mitä pohjoisemmaksi mennään, Puustelli luettelee.

Esimerkkinä uudesta yhteistyöavauksesta Puustelli mainitsee Satmaticin ja Lammaisten Energia Oy:n välisen sopimuksen, jonka tavoitteena on tarjota täyden palvelun aurinkoenergiajärjestelmätoimitus Lammaisten Energian jakelualueiden asiakkaille.

Puustellin mukaan aurinkosähkö on erityisen hyvä ratkaisu ympäristöissä, joissa energiaa käytetään runsaasti jäähdytykseen. Tästä johtuen aurinkosähkö sopii hyvin esimerkiksi maatalousyrittäjille tai suurille kauppaketjuille, joiden havahtumista Puustelli odottelee.

Voimmeko siis päätellä, että myös Suomessa alkaa viimein aurinkosähkön saralla näyttää lupaavalta? Ainakin Puustelli suhtautuu tulevaan luottavaisesti.

– Aurinkosähköjärjestelmien myynnissä vauhti on selvästi kiihtynyt jo useiden vuosien ajan. Uskon, että saamme alkaneen vuoden kesällä todistaa läpimurtoa suomalaisessa aurinkoenergiarakentamisessa, Puustelli ennustaa.

 

Kuva: Satmatic

Satmaticin toimittama Lammaisten Energian aurinkosähkövoimala sijaitsee yrityksen varastorakennuksen katolla Nakkilassa. (Kuva: Satmatic)

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares