Industrial Prime
Industrial Prime tapasi Katsa Oy:n toimitusjohtaja Timo Sallin Konepaja 2016 -messuilla.

Katsan Timo Salli: ”Jos et investoi seitsemään vuoteen, saat ensi kerralla laittaa koko pajan uusiksi”

Industrial Prime FI | maaliskuu 15, 2016

Shares

Industrial Prime FI

maaliskuu 15, 2016

Katsa Oy:n toimitusjohtaja Timo Salli kävi tänään puhumassa Konepaja 2016 -messujen avajaistilaisuudessa. Pyysimme puheen jälkeen Sallilta kommentit suomalaisen konepajateollisuuden nykytilasta.

Sallin mukaan investointihyödykkeiden kysyntä on ollut jo seitsemän vuoden ajan heikkoa ympäri maailman.

– Mikään markkina ei tunnu tällä hetkellä vetävän, Salli myöntää.

Salli mainitsee poikkeuksena Kiinan. Maa investoi kovalla kädellä infrastruktuuriinsa, mutta on kuitenkin alkanut vetää vahvasti kotiin päin ja suosia kotimaisia toimittajia.

– Protektionismilla on heikkoina aikoina tapana nostaa vahvasti päätään, Salli toteaa.

Katsa toimittaa voimansiirtokomponentteja vaativille koneenrakentajille. Yhtiön pääsääntöiset markkinat ovat Euroopassa, mutta vientiä on myös Aasiaan ja Yhdysvaltoihin päin.

– Isot investoinnit koneisiin ja infrastruktuuriin ovat kuitenkin olleet kortilla. Suomen kaltaiselle maalle tilanne on erityisen hankala, sillä meillä on paljon investointihyödykkeiden valmistajia ja toimittajia, Salli kertoo.

 

Valoa tunnelin päässä?

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävien Konepaja-messujen yhteydessä on painotettu investointien tärkeyttä kotimaisen vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi. Tekniikan kehittyessä on elintärkeää pysyä kehityksessä mukana.

Sallin mukaan Katsa tiedostaa investointien merkityksen, ja yhtiö investoikin noin 25 miljoonan euron liikevaihdostaan vuosittain 5–10 %. Viime vuosina investoinnit ovat painottuneet muun muassa digitalisaatioon, 5-akselisiin koneisiin sekä robotiikkaan.

– Tilannehan on se, että jos et seitsemään vuoteen investoi niin saat hyvin pian huomata, että joudut investoimaan koko pajasi uusiksi, Salli toteaa.

Entä näkeekö Salli pitkään jatkuneen matalasuhdanteen keskellä viimein valoa tunnelin päässä?

– Valoa toki näkyy. Tällä hetkellä tosin on vaikea sanoa, onko se valo lähtöisin tunnelin päästä vaiko vastaan tulevasta junasta! Mutta mikäli kulutuskysyntä lähtee kasvuun, kuten viime aikoina on vähän aavisteltu, toivoa paremmasta on. Silloin kestäisi 6–10 kuukautta ennen kuin investointihyödykkeiden kysyntä lähtisi kunnolla kasvuun, Salli arvioi.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares