Industrial Prime
Teknologiajohtaja Heli Antila puhui Fortumin keskiviikkona järjestämässä Digitalisaation mahdollisuudet energia-alalla -tilaisuudessa.

Kaukolämpö ja digitalisaatio takaavat tulevaisuuden energiajärjestelmän tasapainon

Industrial Prime FI | marraskuu 5, 2015

Shares

Industrial Prime FI

marraskuu 5, 2015

Fortum järjesti keskiviikkona Helsingissä Digitalisaation mahdollisuudet energia-alalla -tilaisuuden, jossa kuultiin yhtiön uusista tuulista ja visioista.

Uusiin hankkeisiin lukeutuu muun muassa kerrostaloille suunnattu älykäs ratkaisu, jota Fortum kehittää yhteistyössä Leanheatin kanssa. Ratkaisun avulla lämmityskustannuksia voidaan pienentää ilman, että asumismukavuudesta tarvitsee tinkiä. Samalla lämmöntuotantoa voidaan tehostaa.

Ratkaisussa kerrostaloihin varataan lämpöä silloin kun lämpö on edullisimmillaan. Varattu lämpö voidaan hyödyntää kalliimpien tuntien aikana, esimerkiksi kylminä talviaamuina.

Ratkaisu pohjautuu Leanheat-ohjausjärjestelmään ja asuntokohtaisiin lämpömittareihin. Älykäs ohjausjärjestelmä kerää sensoriverkostosta dataa ja muodostaa sen pohjalta matemaattisen mallin. Se oppii kerrostalon lämmitystarpeen ja optimoi lämmityksen esimerkiksi sääennusteen ja kaukolämmön tuntiperusteisen hintasignaalin avulla.

Kehitettävällä ratkaisulla pyritään saavuttamaan 10–20 prosentin säästöt lämmönkulutuksessa.

Fortum kokeilee hankkeessa kaukolämmön tuntiperusteista hinnoittelua. Samalla tutkitaan mahdollisuuksia tasoittaa kaukolämmön kysyntää, tuottaa säästöjä asiakkaille ja pienentää ympäristövaikutuksia.

– Tasaisempi kulutus ja kysynnän jousto pienentäisi lämmityskustannuksia ja säästäisi ympäristöä. Parhaassa tapauksessa fossiilisia polttoaineita käyttävä varalämpölaitos voidaan jättää käynnistämättä esimerkiksi talviaamuisin, vaikka lämmöntarve onkin suurempi, teknologiajohtaja Heli Antila Fortumilta kertoo.

 

Kaukolämmöstä tasapainoa energiajärjestelmään

Antila puhui keskiviikkona myös kaukolämmöstä ja sen merkityksestä koko energiajärjestelmän tasapainon ylläpitämiselle.

– Kun energiajärjestelmässä on yhä enemmän uusiutuvaa energiaa, tuotantoa ei enää voida ohjata samaan tapaan kuin ennen. Kaukolämpöinfrastruktuurilla pystytään kuitenkin tehokkaasti ja monipuolisesti tukemaan energiajärjestelmää riippuen siitä, kuinka paljon järjestelmässä kulloinkin on sähköä, Antila toteaa.

Antilan mukaan vahva kaukolämpöinfrastruktuuri on Pohjoismaiden valttikortti, vaikkei kaikkia sen tarjoamia mahdollisuuksia ainakaan Suomessa ollakaan täysin tunnistettu.

– Esimerkiksi Saksa joutuu vielä vaikeuksiin lämmön saralla, koska siellä jokainen tuottaa lämpönsä erikseen kaasulla, Antila vertaa.

Kaukolämmön ja digitalisaation vahvuudet yhdistävä Fortumin ja Leanheatin kehityshanke etenee syksyn aikana laajaan, yhteensä noin 40 asuinkerrostaloa ja 2 000 asuntoa kattavaan testausvaiheeseen. Kehitystyössä ovat mukana myös Espoon Asunnot, TA-Yhtymä ja Järvenpään Mestariasunnot, jotka nekin haluavat olla mukana hillitsemässä asumiskustannusten nousua.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares