Kokonaistuottavuus mukaan konepajojen investointilaskelmiin

Industrial Prime FI | maaliskuu 29, 2012

Shares

Industrial Prime FI

maaliskuu 29, 2012

Konepajateollisuus Suomessa tarvitsee kaikki käytettävissä olevat keinot kilpailukykynsä ylläpitämiseksi.

− Usein unohtuva näkökulma on kokonaistuottavuus.  Se voi jäädä hankintapäätöksissä huomiotta, sitä ei ehkä haluta tai osata laskea, sanoo Aliko Oy:n toimitusjohtajana tammikuussa aloittanut Seppo Koskinen.

Jos kone- ja laitehankinnan kokonaistuottavuutta ei oteta huomioon, investointi voi tuoda koko elinkaarellaan merkittävät piilokustannukset.

Seppo Koskisen mukaan tuottavuutta pitää pohtia erityisesti silloin, kun verrataan tuotteiden hankintahintaa Suomessa tai ulkomailla.

− Maailma on yhä nopealiikkeisempi, ja siksi konepajojenkin on oltava. Tuotantolaite voi hyvin toimia 30 vuotta, ja sinä aikana asiakkaan liiketoiminta voi muuttua moneen kertaan. Investointien on pysyttävä käänteissä mukana.

 

Muutosvauhdissa tarvitaan tarkka visio

 

Alikossa tunnetaan muutoksessa eläminen. Yritys vaihtoi viime vuonna paikkakuntaa, toimintamallia ja toimitusjohtajaa. Aiemmin Urjalassa toiminut yritys keskittyy nyt Tampereella ytimeensä eli vesisuihkuleikkausjärjestelmien ja levyntyöstökoneiden suunnitteluun, tuotekehitykseen, myyntiin ja huoltopalveluihin.

Seppo Koskisen tausta on vankasti konepajateollisuuden johtotehtävissä. Sitä kautta hän nostaa parhaiksi puolikseen kyvyn nähdä visiot ja viedä ne käytännön toteutukseen.

− Aliko on systemaattisesti kehittänyt vesisuihkuleikkausjärjestelmiä ja niiden toimittajana haluamme olla johtava yritys Euroopassa. Pohjoismaissa olemme jo vahva ja nyt haemme niille ja vaativille särmäyspuristimille uusia markkinoita ja jälleenmyyjiä muualta Euroopasta ja Venäjältä.

− Myös palveluliiketoiminnassa siirrymme uuteen vaiheeseen. Asiakkaidemme kanssa kehitämme palveluja, jotka entistä paremmin varmistavat heidän kilpailukykyään. Samaan tuottavuustarpeeseen voi  olla eri vaihtoehtoja, esimerkiksi uudentyyppinen laite tai teknisiä ominaisuuksia, joita ei ole vielä kellään, tai sitten vanhan koneen kunnostus uusilla ominaisuuksilla.

 

Kopioija tulee aina askelen takana

 

Seppo Koskinen toimii myös muutaman koneenrakennusalan yrityksen hallituksessa. Tämä vakavasti otettu harrastus tuo hänen mukaansa näkemystä erilaisista asiakastarpeista ja lisäperspektiiviä myös Alikoon.

Toimitusjohtajan ensikuukaudet uudessa tehtävässä ovat olleet tiiviitä, mutta kiire on silti väärä ilmaus.

− Kiireen tuntu tulee siitä, etteivät asiat ole järjestyksessä.

Nopea on kuitenkin oltava. Seppo Koskinen sanoo, että globaalissa liiketoiminnassa tärkeä osa koneenrakentajan kilpailukykyä on kyky viedä ideat ripeästi toteutukseen.

− Meilläkin haaste on juuri tässä innovaatioiden kaupallistamisessa.  Muuten käy niin, että joku toinen nauttii tulokset. Kaikki hyvät ideat kopioidaan lopulta, mutta silloin on oltava itse jo uusissa kehitysaskelissa.

 

Teksti: Aila Välikoski/O-S

Kuva Tuomas Porkkala/O-S

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares