Antti Huhtamäki

”Kuin gladiaattorien areena” – Ramboll mukana Suomen komeimman jalkapallostadionin suunnittelussa

Industrial Prime FI | kesäkuu 16, 2016

Shares

Industrial Prime FI

kesäkuu 16, 2016

Seinäjoen uuden OmaSp Stadionin avajaisia vietetään lauantaina. Suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Ramboll oli hankkeessa merkittävässä roolissa.

Seinäjoen Jalkapallokerhon uusi, Suomen ensimmäinen kokonaan suljettu stadion on komea ilmestys. 6 000 katettua istumapaikkaa sisältävän kotiluolan metallinen ulkokuori on SJK:n kotipeliasun väritystä mukaillen tyylikäs yhdistelmä mustaa ja kullan väriä.

Ulkokuorensa lisäksi stadion kestää tarkastelun myös sisäpuolelta. Uuden stadionin omistavan Seinäjoki Stadion Oy:n toimitusjohtaja Janne Kotamäki on syystäkin lopputulokseen tyytyväinen.

– Kyllähän tämä on ehdottomasti Suomen hienoin stadion. Jos kokoluokkaa ei lasketa, se kestää puitteillaan vertailun minkä tahansa stadionin kanssa myös Euroopassa. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty, Kotamäki kertoo.

 

Upea kokonaisuus

Suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Ramboll on ollut stadionhankkeessa mukana useammassakin eri roolissa, ensin aluesuunnittelijana ja rakennesuunnittelijana ja toukokuusta 2015 lähtien myös rakennuttajakonsulttina. Ramboll laski lisäksi stadionin rakentamiskustannukset.

Hankkeessa rakennuttajana toiminut Rambollin projektipäällikkö Marko Viljanmaa on lopputuloksesta yhtä vakuuttunut kuin Kotamäkikin.

– Mielestäni stadion on upea kokonaisuus, se muistuttaa suorastaan gladiaattorien areenaa. Kun seisoo keskellä kenttää, tulee mieletön fiilis ja sellainen olo, että pian alkaa varmasti tapahtua, Viljanmaa kuvailee.

Rakennusbudjetiltaan noin 11 miljoonan euron stadion on suunniteltu jalkapallon ehdoilla. Viljanmaan mukaan lähtöajatuksena on ollut se, että katsoja ja koko yleisö saadaan tuotua niin lähelle peliä kuin suinkin mahdollista – tai luvallista. Katsomosta on esimerkiksi tehty mahdollisimman jyrkkä.

– Itse asiassa rakennustarkastaja ei olisi enää yhtään jyrkempää hyväksynyt. Alimmalla rivillä istuvan katsojan jalat ovat 120 senttimetriä kentän pinnan yläpuolella ja viiden metrin päässä sivurajasta. Se on todella lähellä, varsinkin jos verrataan stadioneihin, joissa kentän ja katsomon välissä on vielä juoksuratakin, Viljanmaa kertoo.

Rambollin mukaan rakennesuunnittelun osaamista hyödynnettiin tavanomaista laajemmin kustannusten arvioinnissa, hankintaneuvotteluissa sekä käyttäjä- ja poistumistiemitoituksissa.

– Laatimamme 3D-mallin avulla rakenteelliset ratkaisut ja niiden kustannukset oli helppo havainnollistaa tilaajalle, rakennesuunnittelun projektipäällikkö Ilkka Toppila Rambollista kertoo.

Aluesuunnitteluvaiheessa stadion päätettiin sijoittaa neitseelliselle maalle tiiviiseen urheilurakentamisen keskittymään: lähistöllä on myös jäähalli, hiekkatekonurmi sekä SJK:n omistama sisähalli Wallsport Areena.

Viljanmaa nostaa hankkeen tarjoamista haasteista esille huleveden. Kertauksen vuoksi mainittakoon ensin, että hulevesi viittaa rakennetuilta alueilta poisjohdettavaan sade- ja sulamisveteen.

– Alueella oli jo olemassa olevat hulevesiviemärinsä, vesijohtonsa ja jätevesiviemärinsä. Sitten sinne päätettiin yhtäkkiä tuoda kolmen hehtaarin alueen kattava stadion päällystettyine pihoineen ja pysäköintialueineen. Oli sanomattakin selvää, että hulevesi muodostuisi haasteeksi, Viljanmaa kertoo.

Ratkaisuksi Rambollin infrasuunnittelun asiantuntija Jussi Pajula kehitti stadionin etupihalle rakennetun, moreenipadolle perustuvan louhekivellä täytetyn viivästysaltaan, johon nyt johdetaan noin puolet koko tontin hulevesistä sakkapesällisten kaivojen kautta.

Viivästysaltaan pohjalla on kolme suurta salaojaa, jotka keräävät veden ja luovuttavat sen sitten kaupungin hulevesiverkostoon tasaisen hitaasti, eikä ongelmia siten pääse syntymään.

– Vastaavaa ei varmasti kovin monesta paikasta löydy, Viljanmaa ylistää ratkaisua.

 

Huima menestyjä saa arvoisensa kotikentän

Seinäjoelle alle vuoden aikana nousseen uuden jalkapallostadionin rakentamista alettiin suunnitella jo vuonna 2013, kun SJK nousi Veikkausliigaan.

Aina tähän päivään asti joukkueen kotikenttänä toiminut, 2 800 katsojaa vetävä Seinäjoen keskusurheilukenttä ei ole oikeastaan miltään osin täyttänyt Veikkausliigan vaatimuksia. Pelejä on pelattu poikkeusluvalla – sillä ehdolla, että olosuhteet saadaan kuntoon.

Liiganousun jälkeen on kaiken lisäksi tapahtunut paljon. SJK:n jalkapallomenestys on ollut huimaa: ensin joukkue sijoittui Veikkausliigassa hopealle, minkä jälkeen vuonna 2015 seurasi Suomen mestaruus. Menestystä on tullut myös liigacupissa, jossa SJK on ehtinyt napata kultaa ja hopeaa.

– Hyvät otteet kotimaan kentillä ovat tuoneet SJK:lle myös europelejä. Niiden asettamat vaatimukset kotikentälle ovat luonnollisesti kotimaista liigaakin korkeammat. Kaikin puolin onkin ollut selvää, että jos haluamme saada toiminnasta kannattavaa pitkässä juoksussa, puitteiden pitää olla kunnossa, Seinäjoki Stadionin Kotamäki taustoittaa.

Stadionin rakentaminen on sujunut mallikkaasti aina siitä asti, kun perustusten rakentaminen vuoden 2015 elokuussa aloitettiin. Tämä on saavutus erityisesti siksi, että rakennushanke on vauhtiin päästyään edennyt ennätystahdissa.

Nyt kaikki alkaa olla valmista lauantain avajaisia varten. Hieno stadion saa arvoisensa avajaisottelun, kun hallitsevan mestarin vieraaksi saapuu jalkapallon Veikkausliigan huippuottelussa helsinkiläinen HJK. Ottelu on loppuunmyyty, joten luvassa on varmasti hieno tapahtuma.

– Ilmassa on kieltämättä suuren urheilujuhlan tuntua, Kotamäki ennakoi.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares