Kysyntä nousi yllättäen maaliskuussa

Industrial Prime FI | syyskuu 25, 2010

Shares

Industrial Prime FI

syyskuu 25, 2010

”Nyt mennään niin kovaa, kuin värkeissä on varaa”

 

– Nyt mennään täysillä, lama taittui meillä maaliskuussa ja sen jälkeen kierrokset on koko ajan lisääntynyt, teknisiä kumi- ja muovituotteita valmistavan Teknikum Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Vesa Vihavainen kertoo.

– Alkuvuosi oli vielä heikko, mutta maaliskuun jälkeen on kiihdytetty koko ajan. Nyt mennään niin kovaa, kun värkeissä on varaa.

Vihavaisen sanoin yrityksen onni ja kirous on se, että Teknikumilla on paljon asiakastoimialoja. Kaivosteollisuus, puolustusvälineteollisuus, infrastruktuurirakentaminen, kemianteollisuus, energia-ala, kuljetusväline- ja ajoneuvoteollisuus, Vihavainen luettelee tällä hetkellä yrityksen työllistäviä toimialoja. Kaivosteollisuus on tosin vetänyt hyvin myös laman aikana, samoin puolustusvälineteollisuudessa henkilökohtaiseen suojautuminen liittyvät tuotteet. Myös erilainen puhdistustoiminta, esimerkiksi suodattaminen ja veden puhdistus on nousussa.

Teknikumin asiakastoimialoista poikkeuksen tekee koneenrakentaminen – kuljetusväline- ja ajoneuvoteollisuutta lukuunottamatta.

– Täytyy todeta, että kotimainen koneenrakennus ei vielä ole elpynyt, Vesa Vihavainen sanoo.

– Monet firmat ovatkin siirtämässä verstaitaan halvemman kustannustason maihin.

 

Sastamalan tehtaille lisää työvoimaa

Keväästä asti jatkunut kasvu näkyy Teknikumilla myös henkilökunnan kasvuna, yritys palkkaa lisää henkilökuntaa. Sitä varten se on käynnistänyt yhdessä työvoimahallinnon kanssa rekrytointikurssit, myös ulkopuolisten palvelujen käyttöä on lisätty. Helposti uuden työvoiman palkkaaminen ei kuitenkaan ole sujunut, väkeä ei ole saatu riittävästi.

Sastamalassa on ammattikoulussa kumilinja, mutta joka vuosi sille ei ole saatu tarpeeksi opiskelijoita. Tavoitteena on kuitenkin saada kumialan koulutus pysymään kaupungissa.

Yrityksen palveluksessa Keravalla ja Sastamalan kahdessa tehtaassa on noin 300 henkilöä. Pari vuotta sitten Teknikum noudatti päämiesten toivetta ja perusti yksikön Kiinaan. Viime vuosi oli kului noin 50 hengen tehtaan ylösajossa. Se jatkuu edelleen, samoin asiakas- ja tuotesortimentin laajentaminen. Teknikumilla on tuotantoa myös Venäjällä.

– Katsoimme missä meidän asiakkuudet kasvavat ja lähdimme mukaan.

Silti Teknikum aikoo pysyä myös Suomessa, korkeasta kustannustasosta huolimatta.

– Suomi on joka asiassa huipulla, se näyttää olevan sitä myös kustannustasossa.

– Jos kustannukset ovat korkealla, pitää myydä kalliilla. Ja silloin tuotteen laadun pitää olla ylivoimainen, Vesa Vihavainen toteaa.

– Jos lähdet siitä, että tuotteesi on paras, teet sen niin edullisesti kuin pystyt, toimitukset ja asiakassuhteet ovat kunnossa, pärjäät kyllä.

Hän muistuttaa, ettei pois siirrettyä tuotantoa helposti siirretä takaisin. Ihmiset menevät muualle töihin ja osaaminen unohtuu. Tämä koskee erityisesti Teknikumin tapaisia pieniä erikoisaloja.

 

 

Teksti: Martti Tammisto, O-S

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares