Leinolat Group hakee rohkeasti kasvua Euroopasta

Industrial Prime FI | marraskuu 15, 2012

Shares

Industrial Prime FI

marraskuu 15, 2012

Vaasalaisen perheyrityksen Leinolat Groupin toimitusjohtaja Raimo Leinola ei vähään tyydy. Konsernilla on vieheet vedessä, eikä saaliiksi kelpaa vähempi kuin Euroopan markkinat.

Leinolat Group rynnistää nyt voimakkaasti Euroopan markkinoille ja Leinolan mukaan tehdyt ponnistukset alkavat näkyä.

– Olemme viime aikoina panostaneet voimakkaasti Eurooppaan myynti- ja markkinointitoimiamme ja tulosta alkaa vihdoin syntyä. Tarjouspyyntöjä tulee pöydälle tasaisesti ja toimeksiannoista väännetään tosissaan, Leinola kertoo.

Leinalat Groupin yhtiöt valmistaa mm. ilmanvaihtolaitoksia, ohutlevytuotteita, teollisuuseristyksiä, putkisto-osakokonaisuuksia sekä erilaisia koneistustuotteita. Pääasiakaskuntana toimivat vaasalaiset energia-alan jätit. Nyt konserni on syöksynyt myös Eurooppalaisten energiayhtiöiden perään. Leinola kertoo, että neuvotteluita käydään suurien ja merkittävien energiayhtiöiden kanssa. Joukossa on ydinvoimaa, tuulivoimaa, biovoimaa sekä perinteisempää energiatuotantoa toimittavia yhtiöitä.

– Yhtiömme kasvunäkymät ovat merkittävät, kun aletaan puhumaan auditoinneista ja tilauksista, neuvotteluiden sijaan, Leinola uskoo.

Taloustilanteen valossa hetki ei ole välttämättä otollisin, mutta Leinola kertoo varovaisuutta olevan ilmassa paremminkin kotimaan markkinoilla.

– Kyllä se hieman huolestutti, että hiljeneekö Eurooppa täysin, mutta positiivisena yllätyksenä olemme havainneet, että Euroopassa käydään kuitenkin kauppaa aktiivisesti.

Raimo Leinola pitää myös mahdollisena oman tuo­tanto- ja kokoonpano­tehtaan avaamista Eurooppaan, jos ja kun tarjouspyyntöjä saadaan riittävästi kotiutettua tilauksiksi uudella markkina-alueella. Sinänsä ulkomaankauppa ei ole uusi käsite konsernissa. Leinolat Group toimittaa jo nyt 70 % tuotteistaan joko välillisesti tai suoraan ulkomaille.

– Meillä oli juuri Adiabatixin asennuksia Alaskassa ja työlistalla on Hawaiji, Rio de Janeiro ja sieltä taas Kainuuseen kaivokselle. Hetki siinä jouduttiin sisäisesti neuvottelemaan, että kuka minnekin lähtee, Leinola nauraa.

Taustalla voimakas kasvu

Leinolat Groupilla on takana voimakas kasvukausi. Vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen Leinola kasvatti konsernin hartioita yritysostoilla ja muilla merkittävillä investoinneilla. Itse Leinola myöntää, että Euroopan, ja miksei myös muun maailman valloitus, on ollut jo pitkään konsernin päämääränä, minkä vuoksi pelkästään yksittäisen yhtiön kehittämisen sijaan tehtiin myös huomattavasti suurempia siirtoja.

– Aikoinaan kun päätös tehtiin siitä, että lähdemme hakemaan maailmalta myös suoria asiakassuhteita niin tiedostimme, että yksittäisenä yrityksenä selkäranka ei kestä, eikä tarvittavaa nopeutta kasvuun voida saavuttaa pelkästään omaa toimintaa kehittämällä. Aloimme tarkkailla ympärillä olevia yrityksiä ja huomasimme, että vieressä oli toimintaamme tukevia yhtiöitä, joiden kanssa intressit kohtasivat, Leinola muistelee.

Leinola kertoo, että konsernissa ollaan nyt muutaman vuoden ajan keskitytty voimakkaasta kasvusta aiheutuneen ”sotkun” selvittämiseen sekä konsernin tavoitteiden yhtenäistämiseen. Samaan hengenvetoon kuitenkin todeten, että mikäli synergiaedut täyttävä yritys sattuu kohdalle, niin mikä ettei.

– Ei tässä olla pysähdytty eikä pysähdytä, kun on vauhtiin päästy.

Raimo Leinola haluaa kuitenkin muistuttaa, että konsernin kehittymisen takana on myös hyvä aktiivinen hallitus, jonka jäsenet ovat antaneet paljon osaamistaan ja aikaansa yhtiön kehittämiseen. Unohtamatta tietenkään innokasta henkilökuntaa, joiden kanssa yhdessä kaikki kova työ on tehty.

Nykyisin Leinolat Groupin muodostaa Leimec, Adiabatix, Uwira, Kilkanen ja LVI Leinolat.

Leinolat Group 50 vuotta

Leinolat Group on Raimo Leinolan edesmenneen isän Unto Leinolan vuonna 1962 perustaman Rakennuspeltisepät Leinolat & kumpp. -toiminimen lopputulema. Leinolat Groupin hallitukseen edelleen kuuluva Ritva Leinola, Unton vaimo, kirjoitti Leinolat Groupin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi historiikin konsernin tapahtumista vuodesta 1962 tähän päivään. Historiikki kuvaa yhtiön kasvun omakotitalo­alueen takapihalla toimi­vasta erilaisia peltityökor­jauksia tekevästä yrityksestä 150 henkeä työllistäväksi konserniksi.

Raimo Leinola valittiin yhtiön toimitusjohtajaksi syksyllä 2000. Leinola näkee uhrauksista huolimatta perheyrittäjyyden olevan enemmän voimavara kuin rasite.

– Perheyritys toimii ja johtaa perheen omien arvojen ja etiikan pohjalta. Vaikeita päätöksiä tehdessä takaraivossa on aina tieto siitä, että päätökset vaikuttavat omien työkavereiden ja ystävien elämään, Leinola myöntää.

Tämä ei kuitenkaan ole estänyt Leinolaa tekemästä kylmäpäisiä ratkaisuja varmistaakseen isänsä aloittaman työn jatkuvuutta. Raimo Leinolan johtajuuden aikana Leinoloiden perheyhtiöstä on muodostunut viisi yritystä käsittävä monialainen alihankintakonserni.

– Jos tämä helppoa olisi ollut, tätä tekisi kaikki, Raimo Leinola päättää.

Teksti & Kuvat: Tuomas Porkkala

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares