Industrial Prime
Tasowheel-konsernin uusi toimitusjohtaja Jarmo Kuikka.

Maailmaa nähnyt Jarmo Kuikka on Tasowheel-konsernin uusi toimitusjohtaja

Industrial Prime FI | tammikuu 19, 2017

Shares

Industrial Prime FI

tammikuu 19, 2017

Kokemus puhui puolestaan: Tasowheelin vientiä vauhdittaa jatkossa uusi toimitusjohtaja, jolla on vakuuttavat näytöt kansainvälisen liiketoiminnan ja myynnin osaamisesta.

Tasowheelin uusi toimitusjohtaja Jarmo Kuikka kertoo juuri käyneensä Tampereen IKEAssa. Hän tarvitsi sängyn. Sängyn pituudeksi oli verkossa ilmoitettu 207 senttiä, mutta paikan päällä toimitusjohtajaa odotti yllätys – sänky olikin kasvanut seitsemän senttiä.

– Sellainen ei käy päinsä, kun tilaa on vain 209 senttiä, kouluja käynyt Kuikka laskee ja kertoo nukkuneensa vielä edellisen yön Tampereen keskustan tuntumassa sijaitsevan vuokra-asuntonsa lattialla.

Kuikan asiat ovat kuitenkin paremmin kuin miltä alun perusteella ehkä saattaa ymmärtää.

Paikka, jota toimitusjohtaja todella kutsuu kodiksi, sijaitsee Espoossa. Tampereella hän viettää ainoastaan viikot.

Savolais-karjalaiseksi kulkuriksi itseään kuvaileva pääkaupunkiseutulainen työskenteli ennen Tasowheelin toimitusjohtajuutta kuusi vuotta toimitusjohtajana APP:n omistamassa pakkauskoneita valmistavassa yrityksessä Valkeakoskella. Sitä ennen hän palveli toiset kuusi vuotta toimitusjohtajana pakkauksia valmistavassa silloisessa M-realin tehtaassa Tampereen Lielahdessa.

– Perhe oli koko tuon ajan Espoossa. Minulla on hyvä vaimo, joka on kasvattanut meille kaksi hyvää poikaa, Kuikka toteaa.

Tunnustus lienee aiheellinen, sillä mies on käynyt Pirkanmaata pidemmälläkin.

 

 

 

”Käynnistimme hakuprosessin noin vuosi sitten, ja kyllä viimeisen parin kuukauden perusteella voi todeta, että oikeaan mieheen päädyimme”.

Kari Sorjonen, Tasowheel-konsernin hallituksen puheenjohtaja

 

 

 

Kokenut johtaja

Alun alkaen Kuikalla on automaatioinsinöörin koulutus Jyväskylästä. Kouluja on käyty lisäksi Englannissa, Sveitsissä ja Lappeenrannassa. Kahdesta viimeisestä käteen jäivät MBA-tutkinto sekä tuotantotalouden DI-tutkinto.

Laajaa koulutusta täydentää lähes 20-vuotinen ura Valmet Automationilla sekä vuosien kokemus valaisin-, tuuli- ja pakkausteollisuudessa.

Kuikan passissa on leimaa kuin Ville Valolla käsivarressa. Hän laskee viettäneensä maailmalla yhteensä yli 15 vuotta.

– Valmetin aikoina starttasimme paljon tehtaita eri puolilla Eurooppaa, ja usein siinä vierähti vuosi per maa. Työskennellessäni The Switchilla taas tuli reissattua paljon Kiinassa, Kuikka muistelee.

The Switch on suomalainen kestomagneettigeneraattoreita ja tehomuokkaimia valmistava yritys, joka muutama vuosi sitten myytiin japanilaiselle konsernille. Yritys toimii edelleen Suomesta käsin.

Kun kysyn, mistä Kuikka on kotoisin, hän harkitsee tovin ja toteaa sitten hymyillen, että ei oikein mistään. Hän kuitenkin kertoo saaneensa vanhemmiltaan hyvän kasvatuksen Keiteleellä.

Kuikka oli yksi 98:stä viime syksynä Tasowheelin toimitusjohtajan pestiä hakeneesta henkilöstä. Miksi hän päätti hakea paikkaa?

Samassa pöydässä, Kuikan näkökentän niin sanotussa pimeässä kulmassa, istuu vastikään sivuun astunut Tasowheelin pitkäaikainen toimitusjohtaja ja omistajiin lukeutuva Kari Sorjonen.

– Hyvä yritys ja hyvät omistajat, Kuikka vastaa kääntämättä päätään.

Sorjosen ilme ei värähdäkään. Silti hän päättää osallistua keskusteluun.

– Käynnistimme hakuprosessin noin vuosi sitten, ja kyllä viimeisen parin kuukauden perusteella voi todeta, että oikeaan mieheen päädyimme, Sorjonen sanoo.

Sorjonen kertoo lähes sadan hakijan joukossa olleen toistakymmentä henkilöä, joiden kanssa hän keskusteli toimitusjohtajuudesta ainakin jollakin tasolla. Koska vaatimuksissa painotettiin kansainvälisen liiketoiminnan ja myynnin osaamista, yksi ehdokas oli lopulta ylitse muiden.

– Se oli aivan selkeä linja. Emme olisi voineet valita toimitusjohtajaa, jolla ei olisi näillä osa-alueilla ollut Jarmon kaltaista kokemusta.

 

 

”Uutena toimitusjohtajana pyrin liikkumaan aktiivisesti kansainvälisten asiakkaiden rajapinnassa viennin kasvua vauhdittamassa.”

Jarmo Kuikka, Tasowheel-konsernin uusi toimitusjohtaja

 

 

 

 

Kasvua viennistä

Karin isä Taisto Sorjonen perusti Tasowheelin Tampereelle paikalliseksi hammaspyörävalmistajaksi vuonna 1979. Hän toimii edelleen yrityksen hallituksen jäsenenä. Kari puolestaan on siirtynyt hallituksen puheenjohtajaksi.

Nykyisin Tasowheel-konserni muodostuu kolmesta liiketoimintayksiköstä: Tasowheel Gears Oy, Tasowheel Tikka Oy ja Tasowheel Systems Oy. Konsernin liikevaihto vuonna 2016 oli noin 18 miljoonaa euroa.

Yhtiöiden tuotteet ja palvelut pitävät sisällään voiman- ja liikkeensiirron tuotteita sekä järjestelmiä. Asiakkaat ovat kotimaisia ja kansainvälisiä yrityksiä prosessi- ja koneenrakennusteollisuudesta sekä terveysteknologian alalta.

Kuikka kertoo saaneensa aloittaa työnsä hyvistä lähtöasetelmista.

– Gearsin ja Systemsin tilauskanta on jo täyttynyt maaliskuulle asti, ja Tikkakoskella tiedämme peräti juhannukseen saakka, mitä teemme, Kuikka kertoo.

Vuodelle 2017 uusi toimitusjohtaja on budjetoinut 10 prosentin kasvun. Hän painottaa kasvun syntyvän lähes kokonaisuudessaan viennistä.

– Juuri tätä silmällä pitäen uskon kansainvälisen liiketoimintakokemukseni olevan avuksi Tasowheelille. Uutena toimitusjohtajana pyrin liikkumaan aktiivisesti kansainvälisten asiakkaiden rajapinnassa viennin kasvua vauhdittamassa.

Myös Sorjonen on jo vuosia korostanut, ettei alalla voi kasvaa kuin viennin avulla.

Otamme puheeksi Venäjän, jonka yhtiö näki hyvänä mahdollisuutena vielä muutama vuosi siten. Ovatko suunnitelmat kyseisen markkinan suhteen muuttuneet?

Sorjonen palaa ripeästi puhemiehen paikalle. Hän artikuloi rauhallisesti ja äärimmäisen vakuuttavasti.

– Ei tässä mitään suunnitelmia olla muutettu. Näimme silloin Venäjän hyvänä mahdollisuutena, mutta jokainen tietää, mitä sittemmin on tapahtunut. Venäjä on yksi maa muiden joukossa, ja Venäjän elpyessä haemme kasvun muualta, Sorjonen linjaa.

Uudella toimitusjohtajalla onkin karttapallollinen ideoita valmiina.

– Saksa, Britannia, Italia, Ranska, Kuikka luettelee. Kaikki maat ovat miehelle tuttuja.

Itse asiassa Tasowheelilla on ollut kaikkiin edellä mainittuihin maihin vientiä jo entuudestaan, mutta jatkossa tavaraa on tarkoitus viedä vielä entistä enemmän, tarkemmin sanottuna noin 10 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla.

– Ei sitä kasvua kukaan yksin luo, mutta koen olevani johtaja, joka saa tiimin tekemään hyvässä yhteistyössä yhteisen tavoitteen eteen lujasti töitä. Silloin kaikki on mahdollista, Kuikka uskoo.

Yrityksen osaomistaja ja entinen toimitusjohtaja Kari Sorjonen ehti johtaa Tasowheelia lähes 16 vuoden ajan. Hänen mukaansa toimitusjohtajan vaihdokseen ei liittynyt mitään erityistä dramatiikkaa.

– Ehkä hallitus oli kaukaa viisas ja päätti hakea ajoissa tuoretta näkövinkkeliä yrityksen johtoon. Normaalista sukupolvenvaihdosprosessista tässä on viime kädessä kysymys.

Miten on, vieläkö Sorjosta nähdään pelipaikalla?

– Tästä oli juuri puhetta erään vanhan kaverini kanssa. Totesimme, että golf-ammattilaiseksi minusta ei ole enää, joten näitä töitä on varmaan sitten jatkettava. Kyllä täällä varmasti riittää tehtävää meille molemmille. Minun täytyy nyt vain opiskella oma tonttini uudestaan.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares