Kuva: Tuomas Porkkala
Vuodesta 2008 alkaen Neste Oilin toimitusjohtajana vaikuttanut Matti Lievonen korostaa vastuullisuuden merkitystä kaikessa yrityksen toiminnassa.

Pelkkä puhe ei riitä – vastuullisuuden painoarvo lisääntyy tulevaisuudessa

Industrial Prime FI | maaliskuu 6, 2014

Shares

Industrial Prime FI

maaliskuu 6, 2014

Neste Oil on pysynyt tasaisesti maailman vastuullisimpien yritysten joukossa Global 100 -listauksessa. Tänä vuonna öljynjalostus- ja markkinointiyritys on listan mukaan maailman kuudenneksi vastuullisin, viime vuonna se ylsi neljänneksi. Aiemminkin paikka on löytynyt 20 parhaan joukosta.

Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen ottaa vastuullisuuden huomioon lähes kaikessa, etenkin toimittajien ja tuotteiden valinnassa sekä talon sisäisessä toiminnassa.

– Oleellista on tuntea toimittajien niin sanottu ”Chain of custody”, eli tuotteiden alkuperäisketju. Tuottaja-yritysten toimintatapojen on oltava kohdallaan, esimerkiksi se miten he kohtelevat ihmisiä. Myös talon sisällä noudatamme samanlaisia suuntaviivoja.

Lievosen mukaan Neste Oilin vastuullisuus rakentuu resurssien käytöstä, tehokkuudesta, hankintapolitiikasta, turvallisuudesta, taloudesta ja ihmisten kohtelusta. Hän korostaa vastuullisuuden merkitystä yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa.

– Uskon, että tulevaisuudessa vastuullisuus ja se, miten yritys toimii, saa koko ajan enemmän painoarvoa. Monet yritykset puhuvat vastuullisuuden merkityksestä, mutta on tärkeää myös toimia niin kuin puhuu.

Sosiaalinen media vauhdittaa vastuullisuutta

Vastuullisuutta arvostetaan sijoittajien ja asiakkaiden joukossa. Lievonen uskoo, että myös sosiaalisella medialla on omat näppinsä pelissä vastuullisuustrendin luomisessa.

– Nykyään tieto kulkee todella nopeasti sosiaalisen median ansiosta. Se pakottaa yritykset olemaan vastuullisia, enää ei voi piilotella mitään.

Vastuullisuus kulkee Lievosen mukaan käsi kädessä toisen teollisuutta villitsevän kehityssuuntauksen, cleantechin kanssa.

– Cleantech on tärkeää. Uskomme, että se on sellainen asia, joka kasvaa vielä tulevaisuudessa. Myös fossiilisten polttoaineiden puolella pyrimme esimerkiksi hakemaan sellaisia ratkaisuja, jotka parantavat ilmanlaatua, Lievonen kertoo.

”Sosiaalinen media pakottaa yritykset vastuullisuuteen. Enää ei voi piilotella mitään.”

Lievosen mukaan Neste Oil hakee toimintaansa sellaisia bisnesalueita, jotka ovat cleantechiä. Vuonna 2012 yritys olikin Suomen kolmanneksi suurin cleantech-yritys. Yritys voi olla vastuullinen, vaikka se ei toimisi puhtaan teknologian saralla, mutta Lievosen mielestä vastuullisuus todennäköisesti vetää mukaan myös cleantechiin.

– Ehkä vastuullisuus on esimerkiksi maailmalla kovemmassa huudossa, mutta se liittyy läheisesti puhtaaseen teknologiaan. Vastuullisuus on laajempi osa kaikkea: kauppaa, teollisuutta ja palveluntarjontaa. Cleantech-ajattelu syntyy kuitenkin pitkälti vastuullisuuden kautta, hän summaa.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares