Industrial Prime
Pemamek Oy:n toimitusjohtaja Pekka Heikonen.

Pemamek avaa vauhdilla uusia myyntitoimistoja ympäri maailman

Industrial Prime FI | toukokuu 14, 2013

Shares

Industrial Prime FI

toukokuu 14, 2013

Pemamek laajentaa maailmanlaajuista myyntiverkostoaan – tuotanto ja tuotekehitys keskittyvät jatkossakin Loimaalle.

Loimaalainen hitsausautomaatioon erikoistunut laite- ja järjestelmätoimittaja Pemamek Oy tavoittelee kasvua kasvun perään. Yhtiön omistaja ja toimitusjohtaja Pekka Heikonen kertoo yhtiön avanneen viime vuonna tytäryhtiön Venäjälle Pietariin sekä myyntitoimiston Brasiliaan Sao Paoloon. Tänä vuonna avauksia myyntitoimistojen osalta on jatkettu Saksassa. Hieman myöhemmin edessä on vielä avaus Itä-Euroopassa.

– Strategianamme on ottaa askel vientiyrityksestä globaaliksi toimijaksi. Tämä tarkoittaa käytännössä, että menemme entistä lähemmäksi entistä kauempana olevia asiakkaita, Heikonen linjaa.

Pemamekin tavoitteena on saavuttaa muutaman seuraavan vuoden aikana 50 prosentin kasvu.

– Puhumme orgaanisesta kasvusta, jonka pyrimme saavuttamaan vahvalla läsnäolollamme maailman markkinoilla. Uudet myyntitoimistot ovat käytännön toimia tämän tavoitteen saavuttamiseksi, Heikonen jatkaa.

Liikevaihdollisesti kasvu tarkoittaisi 20 miljoonan euron kasvua. Tavoitteen toteutuessa Pemamekin liikevaihto harppaisi nykyisestä 40 miljoonasta 60 miljoonaan.

Pemamek toimittaa hitsausautomaatioratkaisuitaan jo nyt joka puolelle maailmaa. Yhtiön tämän hetkisestäkin myynnistä yli 90 prosenttia on vientikauppaa, josta valtaosa, noin 60 prosenttia, suuntautuu Euroopan ulkopuolelle.

– Myös myyntitoimistojen avaaminen Kiinaan, Intiaan ja Pohjois-Amerikkaan on suunnitteilla, Heikonen paljastaa.

Heikonen korostaa, että kasvustrategia pitää sisällään myös paljon muuta kuin myyntitoimipisteiden lisäämistä. Pemamek panostaa nyt toden teolla teknologiaosaamiseen ja asiakaskohtaiseen palveluun.

– Pyrimme tekemään eroa esimerkiksi japanilaisiin ja korealaisiin kilpailijoihimme sillä, että räätälöimme ratkaisumme entistä monikäyttöisimmiksi asiakkaan tuotannon näkökulmasta. Pyrimme erikoistumaan hitsausautomaatiotoimittajana entisestään ja voittamaan kilpailijoitamme astetta yksilöllisemmillä ratkaisuilla, Heikonen selventää.

 

 

 

”Tätä osaamista ei siirretä ulkomaille edes kymmenessä vuodessa”

 

 

 

Teknologiaosaaminen avainasemassa

Pemamekin toimitukset ovat globaaleja kautta linjan, mutta tarjottavien tuoteratkaisujen tuotanto ja suunnittelu on ja pysyy Loimaalla. Koska yhtiön toiminta nojaa vahvasti teknologiosaamiseen, myös kotimainen insinööriosaaminen on yksi yhtiön ehdottomista kivijaloista. Heikosesta on aistittavissa aito arvostus suomalaista insinööriosaamista kohtaan.

– Ratkaisujemme kohdalla puhutaan niin vaativalla tavalla räätälöidyistä laitetoimituksista, että sitä osaamista ei siirretä ulkomaille edes kymmenessä vuodessa.

Pemamekissä työskentelee tällä hetkellä yli 60 insinööriä, joista yli puolet ovat DI ansioituneita. Luku on varsin suuri yhtiön koko henkilöstömäärään suhteutettuna, joka on 150 työntekijää.

– Ei tuotantoa kannata lähteä harjoittelemaan ulkomaille. Siitä on olemassa nykyään enemmän varoittavia esimerkkejä kuin niitä onnistumisia.

– Tästä huolimatta kaikenlainen muu jalkautuminen lähelle asiakkaita on järkevää, juuri esimerkiksi palveluiden ja myynnin osalta, Heikonen sanoo.

Linja on ymmärrettävissä, sillä Pemamekin tuotanto on massatavaran vastakohta. Jonkinlaista käsitystä tapauskohtaisesta räätälöinnistä antaa se, että insinöörit saattavat suunnitella yhtä toimitusta kohden 20-30 konseptisuunnitelmaa ennen kuin asiakas toteaa ottavansa tuotteen. Prosessi saattaa viedä vuosia.

Lisää perspektiiviä tarjoaa toimitusten muut seikat. Esimerkiksi 70% myynnistä on täysin yksilöity asiakkaan tuotannon tarpeiden mukaan. Nämä ovat projektiluontoisia toimituksia, joiden arvo vaihtelee 0,5–10Me välillä. Liikevaihdosta 20% muodostuu laiteratkaisuista. Loput 10%, muodostuu asiakastuesta, joka käsittää erilaisia huolto- ja palvelutoimintoja.

 

Taustaa

Vuonna 1970 perustettu Pemamek on malliesimerkki siitä, mitä perheomisteinen yritys voi parhaimmillaan tarjota seutukunnalle.

Pekka Heikosella ja Pemamekillä on 35 vuoden yhteinen historia. Vuonna 1988 Heikonen osti yhtiön kokonaan perheensä omistukseen silloiselta omistajalta, Amer-Yhtymältä. Tuolloin yhtiön liikevaihto oli 15 miljoonaa markkaa (2,5Me) ja sen palkkalistoilla toimi 40 työntekijää.

Vuonna 2003 Pemamek rakennutti uuden tehtaan Loimaan keskustan tuntumaan ja työntekijöiden määrä oli lähes kaksinkertaistunut. Tehdasta laajennettiin vuonna 2009 nykyisiin mittoihin.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares