Kuva: Pesmel
Pesmelin toimitusjohtaja Tony Leikas (vas.) ja Metsä Fibren projektijohtaja Timo Merikallio allekirjoittivat sopimuksen TransBale-jakelukeskuksesta Äänekosken biotuotetehtaalle.

Pesmel toimittaa maailman ensimmäisen automatisoidun sellun jakelukeskuksen Metsä Groupille

Industrial Prime FI | lokakuu 30, 2015

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 30, 2015

Materiaalinkäsittelyn ratkaisuihin erikoistunut Pesmel Oy toimittaa selluvaraston Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Äänekoskelle valmistuvaan biotuotetehtaaseen.

Selluvarasto toteutetaan uudella TransBale-jakelukeskuskonseptilla, jota Pesmel on kehittänyt puolentoista vuoden ajan yhteistyössä Metsä Fibren kanssa. Kyseessä on ensimmäinen automatisoitu sellun jakelukeskus maailmassa.

Toimitettavassa konseptissa Äänekosken biotuotetehtaan koko 1,3 miljoonan tonnin vuosituotanto ajetaan jakelukeskukseen, joka puskuroi, lajittelee ja jakelee selluyksiköt eri kuljetuksiin.

Pesmelin konseptin tarjoamiin etuihin lukeutuu muun muassa sen varastointitehokkuus: jakelukeskus pystyy varastoimaan 25 000 tonnia vain 3 000 neliömetrin alueella.

Portaattomasti säätyvän lajittelukapasiteetin ansiosta tuotannon esilajittelua tai varastotilojen allokointia ei tarvita. Tämä mahdollistaa optimaalisen tilankäytön riippumatta siitä, paljonko eri sellulajeja tuotetaan.

– Yksi merkittävä etu on lisäksi käsittelykyky. Järjestelmä pystyy ottamaan koko tehtaan tuotannon vastaan ja hoitamaan samalla tavaran lähetykset. Tämä kaikki saavutetaan järjestelmällä, joka on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen ja suoraviivainen, Pesmelin toimitusjohtaja Tony Leikas kertoo.

Jakelukeskus on myös kiinteä osa logistista ketjua. Kokonaistuotannosta 800 000 tonnia kuljetetaan vientiyksikköinä junilla Vuosaaren satamaan ja 400 000 tonnia päätyy rautateitse ja rekoilla suoraan asiakkaille. Loput 100 000 tonnia jalostetaan tehdasalueen eri yksiköissä.

Äänekosken biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi, arvoltaan noin 1,2 miljardia euroa. Tehdas aloittaa toimintansa vuoden 2017 kolmannella vuosineljänneksellä.

 

Jakelukeskus

Täysautomaattisen sellun jakelukeskuksen kapasiteetti on 25 000 tonnia. Varaston korkeus on 32 metriä ja kokonaispinta-ala 2 850 neliömetriä.

 

Tervetullut uusi aluevaltaus

Pesmel on tähän asti toimittanut ratkaisujaan pääasiassa kahdelle toimialalle. Paperiteollisuus haukkaa nykyisin suurimman siivun yrityksen tilauskannasta, tänä vuonna noin 60 prosenttia. Hyvänä kakkosena tulee metalliteollisuus, jolle myynnistä menee käytännössä loput.

Sellutehtaille räätälöity TransBale edustaakin Pesmelille tervetullutta uutta aluevaltausta.

– Kaltaisellemme teknologiayhtiölle uusien konseptien kehittäminen on elintärkeää. Tämän projektin myötä pääsemme laajentamaan teknologiaamme uudelle liiketoiminta-alueelle, Leikas toteaa.

Leikkaan mukaan yhteistyö Metsä Fibren kanssa on mieluista myös siksi, että kotimaan projektien osuus Pesmelin tilauskannasta on melko alhainen. Vuonna 2014 yrityksen liikevaihto oli 28 miljoonaa euroa, ja siitä alle miljoona euroa tuli kotimaasta. Pesmelin päämarkkinat ovat viime vuosina olleet Kiinassa, Intiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

– Myyntimme kohdistuu vientiin ja pääasiassa vielä Euroopan unionin ulkopuolelle. Siksi on hienoa päästä välillä tekemään kotimaankin projekteja. Myös Euroopan tilaukset ovat tänä vuonna olleet selvässä nousussa, mikä on tuonut meille positiivista vaihtelua, Leikas toteaa tyytyväisenä.

Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaalle toimitettava varasto tuo Pesmelille työtä noin 30 henkilötyövuoden verran.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares