Industrial Prime

Pitkäaikaiselle yhteistyölle jatkoa: Fastemsilta miljoonaluokan toimitus moottorituotantoaan kehittävälle Wärtsilälle

Industrial Prime FI | kesäkuu 28, 2017

Shares

Industrial Prime FI

kesäkuu 28, 2017

Tämän päivän teollisessa tuotannossa kilpailukyvyn ja kustannustehokkuuden aktiivinen kehittäminen on tärkeämpää kuin koskaan. Kuten pian opimme, Wärtsilässä tämä on ollut jo pitkään tiedossa.

Wärtsilä ja tamperelainen tehdasautomaatiotoimittaja Fastems ovat tehneet yhteistyötä tuotannon kehityksen saralla jo 80-luvun jälkipuoliskolta lähtien. Silloin Wärtsilä hankki Vaasaan ensimmäisen Fastemsin FMS-järjestelmän.

Nyt Fastems on päivittänyt kaksi vuosien varrella Wärtsilälle Vaasaan toimittamaansa järjestelmää.

Taustalla on Wärtsilän Vaasaan toteuttama suurempi investointikokonaisuus, jossa FSM-järjestelmien lisäksi panostettiin myös muuhun tuotannon automaatioon, kuten robotteihin, mittakoneisiin sekä latausautomaatioon.

Vaasan FMS-järjestelmien päivityksen lisäksi Fastems toimitti kokonaan uuden FMS:n Wärtsilän toiseen Euroopassa sijaitsevaan suureen tuotantoyksikköön Pohjois-Italian Triesteen. Myös Triesteen asennettiin Fastemsin järjestelmän ohella muutakin automaatiota.

 

 

”Tuotantotehokkuus on noussut uudelle tasolle, mikä on voitu havaita entistä korkeampana tuotannon käyttöasteena laadusta tinkimättä.”

 

 

Jukka Saari

Industrial Prime

Koska investoinnin pitää maksaa itsensä takaisin, Wärtsilässä selvitetään aina tarkkaan, millaiset ovat investoinnilla saavutettavat hyödyt. – Silloin tarkastelussa ovat erityisesti tehokkuus, laatu sekä yhä enenevissä määrin myös turvallisuus, Jukka Saari valottaa.

 

 

Kaikki toimii nyt paremmin

Vaasassa Wärtsilä Finlandin moottorien tuotannon kehittämisestä vastaava päällikkö Jukka Saari tiivistää automaatioinvestointien tavoitteet kolmeen kohtaan.

– Haemme tuotannon tehostumista, parempaa laatua ja sekä entistä korkeampaa tuotantokapasiteetin varmuusastetta.

Wärtsilä teki investointipäätöksen jo vuonna 2014, minkä jälkeen Fastemsin toimitukset sekä järjestelmien käyttöönotot tapahtuivat vuoden 2015 lopulla ja vuoden 2016 aikana – kaikki oli valmista viime kesänä.

Saaren mukaan alkuperäisten investointilaskelmien mukaisiin tavoitteisiin on päästy sataprosenttisesti.

– Tuotantotehokkuus on noussut uudelle tasolle, mikä on voitu havaita entistä korkeampana tuotannon käyttöasteena laadusta tinkimättä.

Saari huomauttaa lisäksi, että manuaalisten virheiden todennäköisyyden vähenemisen myötä tuotannon korkea laatu on nyt entistä tasaisempaa.

 

 

”Automaation ja digitalisaation merkitys laadun ja tehokkuuden takaamisessa sen kuin kasvaa kasvamistaan.”

 

 

Tulevaisuus on automaatiossa

Wärtsilä hankki ensimmäisen robottinsa Vaasaan vuonna 2005. Nykyisin robotteja on 17, niistä suurin osa Fastemsin toimittamia.

Saari uskoo, että automaatio on tehokkuuden, laadun ja turvallisuuden parantamisen ohella arvossaan myös siksi, että vuosien vieriminen ja sukupolvien vaihtuminen ovat syöneet manuaalisen työn arvoa ja muuttaneet työnkuvaa.

– Ihmiset ovat tätä nykyä yhä harvemmin suoraan tekemisissä raudan kanssa ja ihmistyövoiman ponnistukset kohdistuvat toisaalle, esimerkiksi järjestelmien ylläpitoon tai muuhun luovaan työhön.

Vaasassa Fastemsin järjestelmillä valmistetaan kiertokankia ja sylinterikansia, joita käytetään sekä Vaasassa että Wärtsilän kansainvälisissä yhteisyrityksissä valmistettavissa Wärtsilä 20-, Wärtsilä 32- ja Wärtsilä 34 -moottoreissa.

– Automaatio hoitaa valmistuksen alusta loppuun, joten komponenttien tuotannon aikana ei ihmiskäsiä nähdä, Saari kertoo.

Jo kaksi vuosikymmentä Wärtsilän leivissä työskennelleen Saaren ja hänen kymmenen hengen kehitystiiminsä tehtäviin kuuluu varmistaa, että Vaasassa valmistetaan maailman kovatasoisimpiin lukeutuvia moottoreita kilpailukykyisesti myös tulevina vuosina.

Millaisia kehitysaskelia voisi kenties olla luvassa seuraavaksi?

– Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta yksi asia on varma: automaation ja digitalisaation merkitys laadun ja tehokkuuden takaamisessa sen kuin kasvaa kasvamistaan. Näitä mahdollisuuksia meidän pitää Suomessakin pyrkiä paremmin hyödyntämään, mikäli haluamme pysyä kilpailukykyisinä.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares