Kuva: Escarmat
Escarmatin henkilökunta juhli yrityksen 20-vuotista taivalta marraskuun lopussa. Toimitusjohtaja Veikko Junttila ja johdon assistentti Minna-Leena Kniivilä jakoivat juhlassa Kauppakamarin kunniamerkkejä työntekijöille.

Pohjalaisyrittäjä muistelee: ”Jos yrittäminen on joskus yhtä helvettiä, niin silloin se oli”

Industrial Prime FI | joulukuu 11, 2014

Shares

Industrial Prime FI

joulukuu 11, 2014

Pohjalainen automaatioalan erikoisyritys Escarmat ylitti tänä vuonna 20 vuoden virstanpylvään. Vuosien varrelle on mahtunut sekä ylä- että alamäkiä. Yritys kamppaili konkurssin partaalla vuosikymmenen vaihteessa, mutta on viime vuosina päässyt taas takaisin pinnalle.

– Vuonna 2008 suurin asiakkaamme rupesi pikkuhiljaa vähentämään tilauksia. Emme saaneet vastausta mistä se johtui, joten oletimme, että kyseessä on vain väliaikainen heilahdus. Lopulta selvisi, että yritys oli siirtänyt alihankintaa alhaisten kustannustasojen maihin, muistelee Escarmatin perustaja ja toimitusjohtaja Veikko Junttila.

Escarmatille jäi käteen reilusti lyhentynyt tilauslista ja varasto täyteen pääasiakkaan vuoksi hamstrattua tavaraa, jota ei voitu käyttää muiden asiakkaiden tarpeisiin. Liikevaihto putosi noin 10 miljoonaa euroa, eli puoleen aiemman vuoden tuloksesta.

Tilanne tuli odottamatta ja nopeasti, eikä siihen ehditty sopeutua esimerkiksi lomautusten tai irtisanomisten avulla. Kolmen vuoden aikana tappioita tuli yhteensä lähemmäs 1,5 miljoonaa euroa.

– Tärkeimmän asiakkaan tilausten merkittävä väheneminen aloitti kolmivuotisen taistelun elämästä ja kuolemasta. Oma pääoma oli joskus niin vähissä, että jouduimme taiteilemaan, ettei yritys menisi konkurssiin. Jos yrittäminen on joskus yhtä helvettiä, niin silloin se oli, Junttila summaa.

 

Nousukiitoa ja kuoppia

Junttila ei kuitenkaan ole katunut päivääkään sitä, että hän kesällä 1994 myi muutamaa vuotta aiemmin perustamansa Vaasan Sähköpalvelun osakkeet ja perusti uuden yrityksen keskittyäkseen enemmän teollisuuden sähköistyksiin ja laiteautomatisointiin.

Escarmat toimi ensimmäiset vuodet Vaasan Tiilitehtaankadulla, josta se muutti Vikbyn teollisuusalueelle. Toimitiloja on laajennettu kasvun myötä. Alkuvuosina noin kymmenen henkilöä työllistäneessä yrityksessä työskentelee nykyään 80 henkilöä.

– 2000-luvun alkuaika oli sellaista nousukiitoa. Etenkin vuonna 2004 alkoi huikea kasvu, ja liikevaihto nousi neljässä vuodessa vajaasta neljästä miljoonasta yli 18 miljoonaan, Junttila kertoo.

Sen jälkeen koittaneiden vaikeimpien vuosien muodostamat synkät pilvet vaikuttavat nyt olevan takanapäin. Escarmatin liikevaihto on jo yli kymmenen miljoonan, joskin parhaimpien päivien saldoon on vielä matkaa. Lisäksi Vaasan Yrittäjät palkitsi sen Vuoden yrittäjänä.

Kovaa työtä ja taistelua

Töyssyt ovat opettaneet Junttilalle, että täysin mutkatonta yrittäminen tuskin tulee koskaan olemaan.

– Toivon, että tulevaisuudessa pystymme tekemään tulosta, mutta tuloksentekotaitoa täytyy harjoitella ihan tosissaan. Pyrimme myös saamaan pari isoa asiakasta vielä asiakaskuntaan, ettemme olisi niin riippuvaisia liian pienestä asiakassegmentistä.

Escarmatin tärkeimmät asiakkaat ovat tällä hetkellä Wärtsilä, ABB ja Vaasan Kuljetuskanavat. Ne rakentavat yhteensä 85 prosenttia yrityksen liikevaihdosta. Kokemuksista viisastuneena Junttila tietää, että yrittäjällä täytyy olla varovaisuutta ja kykyä varautua erilaisiin tilanteisiin. Sopimusten kanssa tulee olla tarkkana.

– Ilman kovaa työtä ei saavuta mitään. Yrityksen ylläpitäminen vaikuttaa joskus helpolta ja siloiselta, mutta kyllä siinä aina kuoppia on. Toisinaan joutuu taistelemaan tuulimyllyjä vastaan – ja lujaa, hän kiteyttää.

Nuoria ja aloittelevia yrittäjiä Junttila kehottaa tekemään kunnolliset markkinointitutkimukset sekä perusteellisen liiketoimintasuunnitelman ennen toiminnan aloittamista.

– Kaikki tieto, mitä yrittämisestä on saatavilla, kannattaa nöyrästi ottaa vastaa. Mutu-tuntumalla ja tuurillakin voi menestyä joskus, mutta en suosittele kokeilemaan ”kantapään kautta” yrittämistä, hän neuvoo.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares