Kuva: Tuomas Porkkala

Kiekkolegenda ryhtyi yrittäjäksi

Industrial Prime FI | lokakuu 25, 2008

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 25, 2008

Raimo ”Raipe” Helminen pelasi viime maaliskuussa jääkiekkouransa viimeisen ottelun. Ajatus puistattaa edelleen. Eihän Raipe voi lopettaa. Tänään se oli kuitenkin uskottava. Kausi alkoi ja konkari istui Hakametsän hallin ylimmällä penkkirivillä pikkutakki päällä.

Palasimme Raipen kanssa hänen entiselle työmaalleen, mutta tällä kertaa kaukalon ”kuivalle puolelle”. Ilveksen ja koko maan oma kiekkolegenda katsoi lähes lasittunein silmin miesten peliverryttelyä. Tänään on päivä jolloin pelataan ensimmäinen liiga-peli Helmisen lopettamispäätöksen jälkeen.

Helmisen kesä meni yhtä nopeasti kuin aina ennenkin vaikka kiekkotreenit ja kauden avauspelin odotus puuttuivat ohjelmasta.

– Kyllä mää olin ihan sinut sen asian kanssa, ettei niitä tarvitse enää odottaa. Eikä mitään paniikin omaista havahdusta asiasta ole ainakaan vielä tullut. Vaikka Helminen kertoo hyväksyneensä valintansa, paljastaa hän lähes kaikilla elekielen merkeillä, että katsomo ei ole hänen paikka jäähallissa.

Lopulta mies myöntää, että halli on tullut kierrettyä kaukaa kesän aikana.

– Kyllä mää ihan tietoisesti kiersin kesällä jätkien treenit kaukaa. Mitä sitä turhaan ärsyttää itteensä sillä asialla. Jos se totaalinen isku kiekkouran lopusta ei tule näinä viikkoina kun pelit taas alkaa, niin ei se sitten varmaan tule ollenkaan, Raipe arvioi.

Ratkaisun jääkiekon lopettamisesta Helminen teki jo kesällä 2007. Mitään pakottavaa tarvetta tai ensisijaista syytä lopettamispäätökselle ei ollut. Erilaiset pikkuasiat viime kausina kuten peliminuutit, saivat Helmisen harkitsemaan uutta suuntaa elämälle.

– Viime vuosina en ehkä saanut niin paljon peliaikaa kuin olisin toivonut. Toisaalta viime keväänä peliminuutteja sateli niin paljon kuin olin aina tykännytkin pelata, hän muistelee iloisena. Ehkä senkin vuoksi oli sopiva ja mukava hetki lopetella, Helminen summaa.

 

Yrittäjäksi

Jääkiekkouran jälkeen Helminen siirtyi sulavasti yrittäjäksi. Suurimman muutoksen Raipe kokee tapahtuneen elämän rytmissä.

– Nykyään aamu ei ala enää urheilemalla, jonka jälkeen saattoi syödä lounaansa hyvillä mielin, yrittäjäksi ryhtynyt Ilveskonkari haikailee. Tosin hän löytää yrittämisestä ja urheilusta myös paljon toisiaan tukeviakin piirteitä.

 

”Jos perheeltä kysytään niin olis voinut olla parempi pysyä jääkiekkoilijana”

 

– Molemmissa hommissa itse kannat vastuun tekemisistäsi ja huolehdit, että asiat tulee hoidettua, Helminen korostaa.

Helminen ennakoi hyvissä ajoin ”elämään jälkeen jääkiekon”. Hän osti huhtikuussa 2006 yrityksen nimeltä Powerset Oy, joka sijaitsee Tampereen Kaukajärvellä. Yritys toimii maahantuonti, tukku- ja vähittäismyyntiliikkeenä erilaisille valaisulaitteille. Lisäksi hifi- ja ammattiäänentoistolaitteet löytyvät Powersetin hyllyiltä. Helminen on ottanut selvästi asiakseen toiminnan kehittämisen, sillä Powerset on hiljattain tehnyt uuden aluevaltauksen energiaa säästäviin lämpöpumppuihin.

Kuinka jääkiekkoilija päätyy erikoisalan yrittäjäksi?

–Mää ihan etsin yritystä ja Powerset nousi esille jossain vaiheessa. Mielenkiinto yritystä kohtaan nousi nimenomaan sen vuoksi, että se on oman alansa erikoisliike, Helminen kuvailee päätymistään yrittäjäksi.

Itse yrittämisestä Helminen on löytänyt sekä hyviä, että huonoja puolia, joita ei varsinaisesti osannut odottaa.

– Aikaa yrittäminen vie ehkä enemmän. Jos perheeltä kysytään niin olis voinut olla parempi pysyä jääkiekkoilijana, Helminen nauraa.

 

Kaikki auki

Itse asiassa myös tänään Raipe on töissä hallilla, mutta ei missään virallisessa virassa. – Oon autellut Ilves-klubilla aina kun on ollut tarvetta. Kaikki kiekkoon liittyvät hommat ovat vielä auki, enkä oo halunnut hätäillä niiden kanssa. Tuskin kuitenkaan näitä hommia ihan kokonaan lopetan, Helminen kertoo.

Häntä pyydettiin muun muassa viime keväänä Ilveksen liigajoukkueen valmentajaksi, mutta mies kieltäytyi kunniasta.

– Tässä täytyy nyt hieman aukoa silmiä ja tarkastella lajia uudesta näkökulmasta. Viime vuosina ei ole tullut paljon pelejä katsottua ja nyt on hyvä hetki tutustua lajiin katsojana, Helminen tuumaa. Ja muutenkin tuo valmentajakysymys tuli liian nopeasti. Mietin rauhassa, että onko valmentajan rooli ja homma jotain sellaista mitä haluan, Raipe päättää.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares