Kuva: iStock

Rakennusala nousemassa suosta – mallia näyttää fiksu ja houkutteleva Pirkanmaa

Industrial Prime FI | joulukuu 14, 2015

Shares

Industrial Prime FI

joulukuu 14, 2015

Asta Rakentaja -messujen lähestyessä Industrial Prime FI päätti selvittää, mitä kuuluu kotimaiselle rakennusalalle. Selvisi, että vuodesta 2011 jatkuneen laskusuhdanteen päätteeksi tunnelin päässä on viimein alkanut näkyä valoa.

Rakennusalan asiantuntijayritys Forecon Oy:n johtava neuvonantaja Pekka Pajakkala aistii ilmassa merkkejä uudesta kasvusta.

– Rakentamisen kokonaismäärä on laskenut vuodesta 2011 asti, eikä pian päättyvä vuosi ole tästä poikkeus. Kasvua on kuitenkin tulevasta vuodesta lähtien luvassa, Pajakkala ennakoi.

Esimerkiksi korjausrakentaminen on kasvussa, kun 60-, 70- ja pian myös 80-luvulla rakennetut talot ovat tulossa korjausikään eikä korjaamista enää voi lykätä. Etenkin taloyhtiöremontit ruokkivat alan kasvua reippaasti.

Erityisen mielenkiintoiselta rakennussalan tilanne näyttää Pirkanmaalla, missä selvää kasvua on korjaamisen lisäksi luvassa myös uudisrakentamisen saralla.

– Etenkin toimitilarakentamisessa tullaan näkemään kasvua muun muassa isojen kauppakeskusprojektien sekä valtavien sairaalarakentamishankkeiden myötä, Pajakkala listaa.

 

Pirkanmaa houkuttelee asukkaita ja sijoittajia

Tilastot kertovat, että pirkanmaalaisten asunnonostoaikomukset ovat lisääntyneet. Pirkanmaasta ja erityisesti sen pääkaupungista Tampereesta on tullut yhä houkuttelevampi asuinpaikka. Suosituimpien asuinpaikkakuntien joukossa Tampere on aivan kärkipäässä. Tampereen seutu on nykyisin Suomen toiseksi merkittävin kasvukeskus, heti pääkaupunkiseudun jälkeen.

Pajakkalan mukaan houkuttelevuutta ruokkivat myös Tampereen kaupungin päättäjien tekemät infrarakentamispäätökset. Panostaminen infrastruktuuriin saa paljon muutakin rakentamista liikkeelle, ja Tampere tarjoaa tästä erinomaista todistusaineistoa.

– Esimerkiksi ensi vuonna valmistuva rantatunneli mahdollistaa uusien asuinalueiden rakentamisen paitsi aivan keskustan tuntumaan, myös hieman kauemmas, Pajakkala sanoo.

Muita laajemman kehittämisen kannalta potentiaalisia hankkeita ovat keskustaan tuleva, lähiympäristöönsä asuntoja ja toimitiloja houkutteleva Tampereen Keskusareena sekä mahdollinen raitiotiehanke, joka toisi hyvien liikenneyhteyksien päähän paljon otollisia rakentamispaikkoja.

Pajakkala kertoo, että Tampereen positiivinen kasvukierre on herättänyt myös kiinteistösijoittajien ja asuntorahastojen huomion. Tampereelta ostetaan asunto-, liike- ja toimistokiinteistöjä yksinkertaisesti siksi, että se kannattaa.

– Sijoittajat ja rahastot eivät investoi paikkakunnille, joilla vuokralaisia on vaikea löytää ja asuntojen ja kiinteistöjen arvoihin ja vuokriin liittyy alenemisriski, Pajakkala kiteyttää pelin hengen.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares