Industrial Prime
Rauno Sainio, opiskelija.

Kiinan kielen oppiminen vaatii halua oppia

Industrial Prime FI | toukokuu 25, 2007

Shares

Industrial Prime FI

toukokuu 25, 2007

Rauno Sainio (24) opiskelee Tampereen yliopistossa englantilaista filologiaa. Viime aikoina hänessä on herännyt myös suuri mielenkiinto kiinan kieltä ja kiinalaista kulttuuria kohtaan.

Mistä tämä kaikki sitten juurtaa?

– Yhtä ainoaa syytä en osaa nimetä, mutta liekö esim. elokuvaharrastuksellani jotain tekemistä asian kanssa. Ennen katselin ainoastaan englanninkielistä valtavirtaelokuvaa. Tarve löytää jotakin myös pintaa syvemmältä johti muutama vuosi sitten aasialaisen ja erityisesti kiinalaisen elokuvan löytämiseen. Kiinalainen elokuva tarjoaa niin paljon, etten juuri muuta katsele nykyään. Lisäksi elokuvat tukevat mukavasti kiinan kielen opiskelua. Myös kiinalaista kaunokirjallisuutta on tullut hankittua vino pino.

 

Maailmalta kokemuksia

– Lukion jälkeen matkustin hieman. Olin vuoden Englannissa ja puoli vuotta Espanjassa. Englanti on aina ollut mukava kieli ja olen nauttinut sen opiskelemisesta.

Englanti Sainiolta taittuukin jo moitteettomasti.

– Yksi reissu nyt on ainakin vielä edessä. Kyllä sinne Kiinaan on mentävä, jos tämän koko paketin haluaa oppia. Jo pelkästään kiinan puhuminen, kirjoittaminen ja lukeminen ovat täysin eri asioita. Tämän lisäksi on opittava maan tavat ja kulttuuri, Sainio selventää.

 

Opiskelijoista pulaa

Sainio ihmettelee opiskelijoiden vähäistä osanottoa kiinankursseille. Hän muistelee, että viime syksynä alkeiskurssin aloittaneista noin 25-30 opiskelijasta alle kymmenen oli paikalla kevään toisen alkeiskurssin loppukokeessa.

Tampereen yliopistossa kiinan kurssit ovat uhassa poistua kurssitarjonnasta vähäisestä osallistumisesta johtuen. Tätä Sainio hieman ihmettelee.

– Mielestäni kurssien lopettaminen ei palvele ketään. Tosin kouluissa on se käytäntö, että kursseja ei järjestetä mikäli osallistumismäärät laskevat liian alhaisiksi.

Sainio arvioikin, että paras ratkaisu olisi, jos kursseja jatkettaisiin ja osallistumismäärän kasvattamiseksi tehtäisiin jotain.

Mitä tämä jotain sitten voisi olla?

– Markkinointi on yksi ratkaisu. Markkinointia tulisi tehdä sekä yliopiston sisällä, että sen ulkopuolella. Olen havainnut, että opiskelijat eivät ole vielä ymmärtäneet mitä mahdollisuuksia kiinan kielen osaaminen tarjoaa.

Kiinan kielen opiskelun suosioon saattaa myös vaikuttaa ennakkokäsitykset kielestä. Sainio arvioi, että monet saattavat myös jo ennalta kavahtaa monimutkaiselta vaikuttavia kirjoitusmerkkejä.

– Itse olen alusta asti pyrkinyt opettelemaan jokaisen vastaantulevan merkin, ja tavoitteena on vuoden loppuun mennessä hallita jopa 2000 kirjoitusmerkkiä.

 

Kiinan kielen osaaminen luo mahdollisuuksia

Sainio on melko luottavainen kieliyhdistelmäänsä. Hän arvioi, että tulevaisuudessa on töitä tarjolla, mikäli hän oppii sujuvasti kiinan kielen ja kulttuurin.

– Motivaatiota ainakin riittää. Kiinan kulttuuri tuo opiskeluun sellaisen lisän, mitä esim. englannin kieli ja sen opiskelu eivät enää tarjoa.

Sainio on suunnitellut myös kauppatieteiden opintoja.

– Kaupan alan opinnot lisäisivät arvoani työmarkkinoilla. Sitä en vielä tiedä varmaksi, mihin päädyn opintojeni jälkeen, mutta kuvittelisin yritysmaailmasta löytyvän kiinnostusta palkata kiinan kielen ja kulttuurin osaajia esim. konsulteiksi ja tulkeiksi.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares