Industrial Prime
Relicompin tuotantojohtaja Arto Pitkämö.

Relicomp hakee Lean-kehityshankkeella tehokkuutta ja säästöjä tuotantoonsa

Industrial Prime FI | marraskuu 19, 2016

Shares

Industrial Prime FI

marraskuu 19, 2016

Ohutlevyteknologiaan erikoistunut kurikkalainen Relicomp Oy on käynnistänyt Lean-kehityshankkeen tuotantonsa tehostamiseksi ja merkittävien säästöjen saavuttamiseksi.

Relicompin juuri käynnistyneen Lean-hankkeen pani alulle mies, jolta ei tuotannon virtaviivaistamisesta kokemusta puutu. Kesäkuussa tuotantojohtajan saappaisiin astunut Arto Pitkämö oli ennen Relicompia vetänyt Lean-hankkeita peräti kahdeksalle eri tehtaalle rakennustuotteita valmistavassa teollisuudessa.

Kuten odottaa saattaa, Pitkämö alkoi Relicompin leiriin astuttuaan ensi töikseen kartoittaa yrityksen tuotannon nykytilannetta. Tutkimukset paljastivat nopeasti, että erinäisten asioiden tekemiseen oli olemassa tarpeettoman suuri määrä eri käytäntöjä.

– Oli selvää, että sitä vaihtelua pitää tasapainottaa. Päädyin analysoimaan tuotantoa entistä perinpohjaisemmin. Mitä paremmin siihen tutustuin, sitä suuremmaksi aloin kokea tarpeen Lean-kehityshankkeen käynnistämiselle, Pitkämö taustoittaa.

 

Tehokkuutta ja säästöjä

Lean-hanke polkaistiin virallisesti käyntiin tänä syksynä elokuun lopussa. Pitkämö aloitti pitämällä valitsemalleen viiden hengen ydintiimille kolmepäiväisen koulutuksen Leanin perusteista sekä alkavan hankkeen tavoitteista.

Koulutusta seurasi viisi viikkoa kestänyt vaihe, jossa tiimi siirtyi toiminnan keskipisteeseen havainnoimaan, mitä kaikkea tuotannossa tapahtuu ja kuinka paljon sen eri osa-alueet vievät aikaa.

Ennen kaikkea selvitettiin, miten paljon aikaa menee hukkaan ja millaisista syistä johtuen. Löydöksistä laadittiin yhteenveto, joka julkaistiin koko henkilökunnalle.

– Olimme keränneet paljon tietoa siitä, millaisiin asioihin voimme vaikuttaa. Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä kerralla, ja siksi päädyimme miettimään, mitä asioita muuttamalla saavutettaisiin mahdollisimman suuret hyödyt heti kättelyssä.

Ensimmäisenä luvassa on layout-muutoksia sekä erinäisten parhaiksi katsottujen käytäntöjen standardoimista työtavoiksi. Näiden toimenpiteiden jälkeen tuotannon arviointia jatketaan ja sisäisiä auditointeja suoritetaan määräajoin.

Pitkämö arvioi, että jo Lean-hankkeen ensimmäisen puolen vuoden aikana tullaan saavuttamaan merkittäviä parannuksia. Hänen johtoryhmälle tekemänsä lupauksen mukaan tehokkuus paranee noin 10 %. Samalla saavutetaan peräti 10–15 %:n säästöt tuotantokustannuksissa.

Näiden kahden luvun kerrannaisvaikutukset olisivat jo merkittävät. Entä ovatko tavoitteet realistiset?

– Kyllä. Vaikka tehtaissa olisikin lähtökohtaisesti pyritty tekemään asiat hyvin, Lean-hankkeissa siitä ensimmäisestä harppauksesta tulee aina melko suuri, Pitkämö vakuuttaa.

 

Lean on yhteistyöhanke

Pitkämö on työnimikkeeltään tuotantojohtaja, ja Lean-velhon sijaan hän kuvaileekin itseään eräänlaiseksi tehtaan tuotannon kapellimestariksi. Myös Lean-hankkeessa Pitkämö tulee olemaan aktiivisesti mukana, mutta päävastuu kehityksestä lankeaa lopulta hänen alaisuudessaan toimivalle viisihenkiselle tiimille.

Tiimi työskentelee juuri alkaneen kehitysvaiheen parissa 20 täyttä työviikkoa, joiden aikana on tarkoitus saada aikaiseksi se suurin ensimmäinen muutos. Näiden viikkojen jälkeen tiimin jäsenet palaavat tuotantoon entisiin rooleihinsa.

– Siinä vaiheessa heille on kehittynyt valmiudet auttaa muuta henkilöstöä tekemään parannuksia ja ratkomaan ongelmia. Heistä tuleekin oman tutun roolinsa lisäksi eräänlaisia kehittäjäkoordinaattoreita tai työnjohtajan oikeita käsiä, Pitkämö kuvailee.

Pitkämö itse on palannut Relicomp-pestinsä myötä takaisin kotikaupunkiinsa Kurikkaan. Hän kertoo tutustuneensa Relicompiin jo viitisen vuotta sitten hakiessaan yrityksestä hankintapäällikön paikkaa. Silloin ei tärpännyt, mutta yhteydenpito kuitenkin jatkui.

Keväällä Pitkämö kävi mielenkiinnosta tutustumassa Relicompin tuotantohalliin ja juttelemassa toimitusjohtaja Marko Jyllilän kanssa yrityksen toiminnasta.

– Viikkoa myöhemmin Marko soitti ja tarjosi työpaikkaa, joten tässä sitä nyt ollaan. On ollut hienoa palata kotiin ja päästä vieläpä mukaan yritykseen, joka luo kotiseudulleen työllisyyttä ja hyvinvointia ja jolla on edellytykset kasvaa vielä aivan uudenlaisiin mittoihin.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares