Industrial Prime
Relicompin toimitusjohtaja Marko Jyllilä on tyytyväinen Kurikan kaupungin aktiivisuuteen. – Sellaista aktiivisuutta ei voi Suomessa pitää itsestäänselvyytenä.

Relicompin koko tuotanto Kurikassa – ”Kuntien olisi hyvä olla kiinnostuneita yrityksistä ja niiden tarpeista”

Industrial Prime FI | helmikuu 8, 2016

Shares

Industrial Prime FI

helmikuu 8, 2016

Ohutlevyteknologiaan erikoistunut Relicomp Oy on viime kuukausina siirtänyt tuotantoaan Suolahdesta Kurikkaan. Vaativa muuttoprojekti on nyt ohi ja tuotanto on nyt kokonaisuudessaan Kurikassa.

Relicomp suoritti suurimman muuttonsa vuonna 2014, kun Kauhajoelta siirrettiin tuotanto Kurikkaan uusiin, isompiin ja nykyaikaisempiin tiloihin. Nyt myös Suolahden tuotanto on saatu saman katon alle.

Päätös Suolahden tuotannon siirtämisestä syntyi viime vuonna. Suolahden toimipisteeseen kaavailtu 3D-laserin investointi jäi odottamaan investointitukipäätöstä ELY-keskukselta.

– Meille jäi siinä kevät aikaa seurata niin tuloksen kuin asiakkuuksienkin kehittymistä, Relicompin toimitusjohtaja Marko Jyllilä toteaa.

Kevään 2015 tuloksen ollessa odotettua heikompi, syntyi ajatus mahdollisesta tuotantojen yhdistämisestä yhteen toimipisteeseen. Syksyllä syntyi päätös tuoda koko tuotanto Kurikkaan.

Samalla myös uuden 3D-laserin investointi siirtyi Kurikkaan. Relicomp lähetti investointituki­hakemuksensa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle. Myönteinen päätös tuli ripeästi ja 3D-laserin sijaintipaikaksi vahvistui Kurikka.

– Koko tuotannon keskittäminen saman katon alle on lisännyt tehokkuutta ja tuo esimerkiksi pienentyneiden rahtikulujen muodossa säästöä kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Toinen merkittävä kustannussäästö saatiin pintakäsittelyn osalta. Aikaisemmin meillä oli maalaamo sekä Suolahdessa että Kurikassa. Nyt olemme saaneet Kurikan maalaamon tehokkaasti kahteen vuoroon ja tätä kautta kustannuksia karsittua, Jyllilä kertoo.

Myös käytännön päivittäiseen johtamiseen on saatu helpotusta, kun työnjohtajia on nyt samassa kohteessa useampia. Yhden työnjohtajan poissaolosta ei siten muodostu ongelmaa, sillä kollegat pystyvät tarpeen tullen paikkaamaan.

Relicomp työllisti Suolahdessa 25 henkilöä, joista jokaiselle tarjottiin mahdollisuus jatkaa yhtiön leivissä myös Kurikassa. Monen suunnitelmiin muutto ei kuitenkaan sopinut. Kurikassa on tällä hetkellä komennuksella kolme Suolahden työntekijää.

Relicomp työllistää nykyisin 130 työntekijää. Kurikassa on tuotantotilaa yhteensä lähes 11 000 neliömetriä.

 

Kuntien pitäisi aktivoitua

Relicompin Kurikan tehdastilat sijaitsevat entisessä Ruukin toimipisteessä Vaasantien varressa ja ovat kaupungilta vuokralla. Jyllilän mukaan Kurikan kaupunki on pitänyt aktiivisesti yllä suhteita Relicompin suuntaan.

Kurikan kaupunki kuuntelee hyvin yrityselämän edustajia ja antaa apua tilojen käytön kehittämisessä. Tällä hetkellä rakenteilla on Relicompin toimitilojen yhteyteen katostilaa varastotilaksi. Näin saadaan aikaisemmin taivasalla olleet tuotteet sateelta suojaan.

– Emme joutuneet sitomaan rahaa investointiin, vaan korvaamme katoksen kaupungille vuokran kautta, Jyllilä toteaa.

Lisäksi kaupunki on ilmaissut halunsa auttaa Relicompia muun muassa ruokalaratkaisun toteuttamisessa.

Vaikka Jyllilän mainitsemat seikat saattavat tuntua pieniltä, ne ovat hänen mukaansa silti tärkeitä asioita itse yritykselle ja ennen kaikkea merkki siitä, että kaupunki välittää.

– En esimerkiksi ole varma, oliko kaupungin johto Kauhajoella edes tietoinen Relicompin olemassaolosta paikkakunnalla saatikka siitä, että muutimme myöhemmin kaupungista pois. Olimme joka tapauksessa merkittävä työllistäjä paikkakunnalla, Jyllilä muistelee.

Kurikan kaupungin kaltaista aktiivisuutta ei voi Suomessa pitää itsestäänselvyytenä.

– Kaupungit ja kunnat eivät ole vielä täysin heränneet siihen, että yritysten toiminnasta ja tarpeista voitaisiin olla enemmän kiinnostuneita ja että niille voitaisiin tarjota toimintaa tukevia ja kehittäviä palveluja, Jyllilä vihjaa lopuksi.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares