Industrial Prime

Robotiikan uusi aikakausi on täällä – ABB toi YuMin Helsingin messukeskukseen

Industrial Prime FI | lokakuu 6, 2015

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 6, 2015

ABB Suomi on tänään alkaneilla Teknologia15-messuilla tuonut ensimmäistä kertaa suomalaisyleisön nähtäväksi YuMin, maailman ensimmäisen turvalliseen yhteistyöhön ihmisen kanssa kykenevän teollisuusrobotin.

Robotin nimi tulee sanoista you and me. ABB:n robotiikkaliiketoiminnan johtaja Janne Leinosen mukaan nimi kuvaa robotin aitoa kykyä tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa.

YuMi on suunniteltu siten, että se voidaan asettaa tuotantolinjalle ihmisen kanssa ilman minkäänlaisia turva-aitoja. Tähän astihan robotit on sijoitettu eristettyihin häkkeihin. YuMin kohdalla moiset varotoimenpiteet eivät ole tarpeen, Leinonen valistaa.

Robotilla on kaksi kättä, jotka pystyvät samoihin liikkeisiin kuin ihmiskädetkin. Käsivarsissa olevat kaksi kameraa mahdollistavat tuotteiden paikoituksen.

Leinosta jututtaessamme YuMi puuhastelee parhaillaan paperilennokin parissa.

– Katso, kuinka se pystyy käyttämään kahta kättä tuotteen valmistamisessa. Aiemmin robotit ovat olleet tyypillisesti yksikätisiä. YuMi taas voi ottaa kappaleen yhteen käteen ja suorittaa toisella kädellä asennustöitä. Tämä on robotiikassa ihan uusi ulottuvuus, Leinonen toteaa.

YuMin suunnittelun mallina on ollut ihminen. Sen kädet pystyvät tekemään kaikki samat liikkeet kuin ihmiskädetkin. Kameroiden tuoman ”näköaistin” lisäksi robotille on lainattu ihmiseltä myös ”tuntoaisti”, joka takaa turvallisuuden.

Mikäli robotti osuu ihmiseen, se pysähtyy välittömästi. Lisäksi robotin kädet ovat kevytrakenteiset ja pehmustetut ja käsien nivelet on suunniteltu niin, että puristumisvaaraa ei voi syntyä.

Vain 38 kiloa painava YuMi on suunniteltu kevyiden kappaleiden kokoonpanoon. Yksi käsi jaksaa käsitellä puolen kilon massaa. ABB:n tehtaalla YuMilla voidaan tehdä esimerkiksi pistorasian kokoonpanoa. Robotti tekee työn, minkä jälkeen ihminen ottaa tuotteen käteensä, tarkastaa sen ja panee sen lopulta pakettiin.

 

YuMi

YuMin keveys mahdollistaa myös sen nopean siirtelyn. Sitä voidaan siirtää tuotantolinjalla paikasta toiseen ja ripeästi ohjelmoida tekemään jotakin muuta. Tämä tuo tuotantolinjoille joustavuutta, jolle on nykyisin teollisuudessa yhä enemmän kysyntää. (Kuva: ABB)

 

Robotit pitävät työn ja työpaikat Suomessa

Myös ABB Suomen toimitusjohtaja Tauno Heinola oli paikalla puhumassa robotisaation nykytilasta Suomessa. Hänen mukaansa Suomen robotisaatioaste on hälyttävän alhainen muihin teollisuusmaihin verrattuna.

– Yhteiskuntamme kamppailee kasvavan työttömyyden ja heikon kilpailukyvyn kanssa. On mielenkiintoista – eikä välttämättä sattumaa – että niissä maissa joissa robotisaatioaste on korkein, työttömyysluvut ovat alhaisia. Hyvinvointi ja robotit näyttävätkin kulkevan käsi kädessä, Heinola totesi.

Suomessa robottikeskustelu on tähän asti ollut vähäistä, mutta ABB haluaa kääntää keskustelun robotisaation tuomien mahdollisuuksien suuntaan. ABB:n omilla tehtailla investoinnit robotteihin ovat lisänneet tuottavuutta ja laatua merkittävästi ilman, että työpaikkoja on tarvinnut vähentää.

– Uskon, että robottien avulla voimme pitää tuotannon Suomessa ja säilyttää samalla myös työpaikat, Heinola julistaa.

Ensimmäinen Suomessa töihin pääsevä YuMi otetaan loppuvuodesta käyttöön ABB:n Wiring Accessories -tehtaalla Porvoossa. Suomessa on yhä paljon kokoonpanoteollisuutta, joten kysyntää odotetaan kotimaasta löytyvän. Toisaalta YuMia voidaan soveltaa hyvin laaja-alaisesti eri käyttötarkoituksissa, joten kysyntää voi tulla yllättävistäkin paikoista.

ABB valmistaa YuMia Kiinassa. Suurin kysyntä tuotteelle on odotettavissa elektroniikkateollisuudesta, joka on painottunut yhä vahvemmin Aasiaan. YuMin saa omakseen noin 50 000 eurolla.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares