Ruukilla mukavat kasvuluvut

Industrial Prime FI | syyskuu 25, 2010

Shares

Industrial Prime FI

syyskuu 25, 2010

”Viime vuoteen verrattuna tuntuu, että ollaan hyvässä vauhdissa, mutta volyymeissä ollaan vielä kaukana huippuvuosista”

 

Rautaruukki Oyj:n toimitusjohtaja Sakari Tammisen mukaan globaali teräsbisnes on kasvussa erityisesti Kauko-Idässä. Eurooppa ja USA:ssa vauhti on sen sijaan hitaampia.  Euroopassakin on yksittäisiä maita, joissa kasvu voimakkaampaa, erityisesti Saksan autoteollisuudella menee hyvin.

– Autot myydään Kiinaan, Tamminen arvelee.

Ruukin toimitusvolyymi ovat kehittyneet suotuisasti, yrityksen liikevaihto kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 50 prosentilla viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta – osin hinnankorotusten ansiosta. Myönteinen kehitys näkyi erityisesti teräsliiketoiminnassa, mutta myös uusien tilauksien määränä rakentamisessa sekä jonkin verran myös konepajaliiketoiminnassa.

– Saimme toisella neljänneksellä uusia tilauksia kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten, lähes 600 miljoonan euron arvosta, mutta olemme edelleen merkittävästi jäljessä parhaiden vuosien tilausmääristä, Tamminen muistuttaa.

 

Markkinat elpyvät – vielä matkaa huippuaikoihin

– Trendin omaista paranemista on näkyvissä. Viime vuoteen verrattuna tuntuu, että ollaan hyvässä vauhdissa, mutta volyymeissä ollaan vielä kaukana huippuvuosista, noin vuosien 2004-2005 tasolla, Rautaruukki Oyj:n toimitusjohtaja Sakari Tamminen arvioi teknologiateollisuuden suhdannetilannetta.

– Markkinatilanne on hyvin jakautunut, yleisestä suhdannekäänteestä ei vielä voida puhua.

Markkinatilanne jakautuu sekä yritysten että toimialojen mukaan. Globaaleilla toimijoilla tilanne on muita valoisampi, samoin kuluttajatuotteita tekevillä yrityksillä. Suomalaisen teknologiateollisuus tuottaa pääasiassa investointihyödykkeitä, ja koska investoinnit ovat edelleen maltillisia, on tilanne monella yrityksellä vielä vaikea, Tamminen erittelee.

Myös Tamminen on huolissaan suomalaisen teollisuuden kilpailukyvystä.

– Kansainvälisissä vertailuissa olemme pudonneet merkittävästi, valitettavasti taisimme olla suurin putoaja, hän toteaa.

– Tuottavuuskehitys, joka aikaisemmin on pystytty kuittaamaan palkkakustannusten nousua, ei tee sitä  enää. Eikä sitä tehdä myöskään valuuttamuutoksilla kuten ennen. Pitää olla todella huolissaan,  pääsemmekö mukaan, kun nousu alkaa.

 

Teksti: Martti Tammisto, O-S

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares