Kuva: Tuomas Porkkala
Timo Haapala on työskennellyt MTV3:lla vuodesta 1997.

Setä-Arkadia uskoo pohjoismaiseen parlamentarismiin

Industrial Prime FI | marraskuu 25, 2009

Shares

Industrial Prime FI

marraskuu 25, 2009

Monella poliitikolla saattaa alkaa otsa helmeillä ja silmät vilkuilla lähintä lukittavaa ovea eduskuntatalon käytävällä, kun hän huomaa Timo Haapalan astelevan kohti kameramies kintereillään. Pulssi saattaa kuitenkin kohota turhaan, sillä mies kehuu kansanedustajien olevan sitoutuneita, motivoituneita ja kovaa työtä tekeviä ihmisiä.

MTV3:n politiikan ja taloustoimituksen päällikkö Timo Haapalan puhe on suoraa ja sujuvaa. Istumme maikkarin kahvilassa ja haastateltavan johdattelu aiheeseen on tällä kertaa tarpeetonta. Keskustelu on yleistä, mutta ajankohtaista. Melko nopeasti lipsahdamme politiikan puolelle, ja pian siitä itse poliitikkoihin.

 

Politiikka vetää puoleensa monenlaisia, ihan veijareista lähtien

Haapala sanoo suoraan, että kahteensataan kansanedustajaan ja heidän ympärillä pyöriviin avustajiin mahtuu väkisinkin monenlaisia tekijöitä

– Ihan veijareista lähtien, kuten puhemies Niinistö asian ilmaisi, Haapala hymyilee.

– Poliitikkotyyppi on muuttunut merkittävästi kymmenessä vuodessa. Suomeen on muodostunut poliittinen ryhmä, joka toimii julkisuuden kautta. Osa porukasta esiintyy naistenlehdissä ja iltapäivälehtien bilekuvissa – joukossa on siis myös totaalisia torsaajia, Haapala jatkaa.

 

 

”Tämän kaiken lisäksi täytyy muistaa, että taustalla on ryhmä kansanedustajia, jotka ovat erittäin sitoutuneita ja hirveästi töitä tekeviä ihmisiä. Nämä edustajat eivät näy päivittäisessä julkisuudessa”

 

 

Kansanedustajien toiminnan laajuus ulottuu esimerkiksi tilintarkastustehtäviin ja hallituksen jäseninä toimimiseen erilaisissa yrityksissä, yhdistyksissä ja säätiöissä.

Tietämättä edes mitä Haapalan aiempi ilmaisu, ”totaalinen torsaaja” tarkoittaa, voi arvata ettei valtiotason tehtävien ja torsaajan yhdistämisestä voi seurata mitään hyvää.

– Ei yksityispuolella töitä tekevä henkilö allekirjoittelisi papereita, joita hän ei lue, tai jää eläkkeelle 16 vuoden työvuoden jälkeen. Välillä tuntuu, että poliitikot eivät ymmärrä miltä heidän touhunsa ja tekemisensä näyttävät tavallisten ihmisten silmissä, Haapala viittaa eduskunnan urheilukerhon sotkuihin ja Janina Anderssonin 4000 euron eläkkeeseen.

Yllättäen Haapalan kasvoille nousee totinen ilme ja puhe muuttuu painottavaksi, minkä vuoksi uskon hänen tarkoittavan, mitä hän seuraavaksi sanoo.

– Tämän kaiken lisäksi täytyy muistaa, että taustalla on ryhmä kansanedustajia, jotka ovat erittäin sitoutuneita ja hirveästi töitä tekeviä ihmisiä. Nämä edustajat eivät näy päivittäisessä julkisuudessa.

– Miksikö? Koska he pakertavat oikeasti tuolla valiokunnissa ja tekevät töitä. Eivät he ehdi seisoskelemaan kameroiden edessä. Joukossa on siis paljon rautaisia alan ammattilaisia, jotka seuraavat maailman tapahtumia ja näkevät sen oman viitekehyksensä ja puolueensa ulkopuolelle, heille todella nostan hattua, Haapala kertoo.

Haapala jatkaa heti perään esimerkillä.

– Jos nyt vaikka ajatellaan jotain Lapin tai Oulun läänistä olevaa kansanedustajaa, joka ei elä niin sanotusti julkisuudesta. Tämä edustaja tulee ensin Helsinkiin ja on viikot poissa kotoaan ollakseen täällä. Perjantaisin hän lentää takaisin kotiin, ja jotta hänet valittaisiin uudestaan seuraavissa vaaleissa, niin jo sinä samana perjantaina hänellä on luultavasti ensimmäinen puhetilaisuus. Viikonloppuna hän ajaa satoja kilometrejä ja tapaa äänestäjiä. Maanantaina kunnanvaltuustoon ja tiistaina takaisin Helsinkiin, että ei kateeksi käy sekään elämä.

Haapala onkin tyytyväinen, että löytyy ihmisiä, jotka aidosti haluavat tehdä kansanedustajan työtä.

–Harmi vain, että koko ammattikunnan pitää mennä pesuveden mukana.

 

Suomessa hyvä järjestelmä

Vaikka suomalaiset poliitikot ovat osoittaneet pystyvänsä monenlaisiin temppuihin, ei Haapala lähtisi syyttämään järjestelmää.

– Järjestelmää voidaan aina arvioida uudelleen, mutta täytyy muistaa vastakysymys: missä muualla on parempi järjestelmä? Kyyniseksi tämä työ ja poliitikot tekevät, mutta parempaakaan vaihtoehtoa kuin tämä pohjoismainen parlamentarismi ei ole minun tietooni tullut. Täytyy muistaa opponoida näitä asioita. Ei Suomi kuitenkaan mikään banaanivaltio ole, Haapala tuumaa.

Toisaalta sivustakatsojana on saattanut muodostua käsitys, että poliittinen vastuu on kovin suppea. Erotaan, pyydetään kameran edessä anteeksi ja parhaassa tapauksessa palkitaan sopeutumiseläkkeellä. Tosin viimeisimpien kohujen vuoksi ”politiikasta” ei ole eronnut kuin Arto Merisalo ja Haapalan kollega YLE:n politiikan toimituksen entinen esimies Olli Ainola.

– Kyllä tämä poliittinen vastuu tulee olemaan varmasti iänikuinen ongelma. Neljän vuoden välein nämä asiat kuitenkin tuomaroidaan ja tavallaan se tietynlainen hitaus on politiikassa hyvästä. Nythän tässä on ollut hieman sellaista tunnelmaa, että ihmisten pitäisi tuolla turuilla ja toreilla päättää, miten näitä asioita hoidetaan ja milloin vaalit pidetään.

 

 

”Uskoisin kuitenkin, että tämän jälkeen poliitikot ottavat selvää pelisäännöistä, muidenkin asioiden osalta kuin vaalirahoituksen, ja lakkaavat hiippailemasta harmailla alueilla”

 

 

Haapala uskoi kesällä vakaasti kokemukseensa, että aiheet ovat uudet, kun lomilta palataan. Juhannuksen alla lomille jäänyt Haapala yllättyi kuitenkin palatessaan.

– Naiiviahan se oli uskoa, että vaalirahoitukseen liittyvä kohu noin vain laantuisi. Siihen vain oli tottunut, että olipa kesälomille lähtiessä käynnissä kohu mikä tahansa, niin se on ohi palattaessa. Näin se on mennyt joka jumalan kerta – tähän asti, MV3:n politiikan toimituksen päällikkö tarkentaa.

Toimittajakonkari ei kuitenkaan koe, että eduskunnan tarjoamat kömmähdykset olisivat vieneet aikaa oikeilta uutisilta. Päinvastoin hän harmittelee, että journalismi tarttui auttamattomasti myöhässä vaaliraha-asioiden tutkimiseen ja muistuttaa, että kyseessä on moraalisesti tärkeä asia.

– Vieläkään ei voi sanoa, että kaikki olisi tullut julki. Tietynlainen odotusarvo uudelle paljastukselle on kokoajan olemassa. Uskoisin kuitenkin, että tämän jälkeen poliitikot ottavat selvää pelisäännöistä, muidenkin asioiden osalta kuin vaalirahoituksen, ja lakkaavat hiippailemasta harmailla alueilla.

 

Miltä näyttää vaalirahoituksen tulevaisuus?

– Politiikan ja bisneksen välinen suhde tulee muuttumaan, ja se on muuttunut jo. Varmasti edelleen saunotaan yhdessä, mutta kyllä poliitikot saavat olla tarkkoja miten rahaa ottavat. Se on mielenkiintoista nähdä kuinka seuraavat 2011 pidettävät eduskuntavaalit rahoitetaan.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares