Kuva: Tuomas Porkkala
SOP-Metal Oy:n perustaja Sakari Särkiniemi synnyinseudullaan Lappajärvellä yhtiön 20-vuotispäivänä 13.7.2013. SOP-Metalilla on tuotantoa myös Lappajärvellä.

SOP-Metal 20-vuotta: Vauhdikkaasti liikkeelle keskellä pahinta lamaa

Industrial Prime FI | syyskuu 20, 2013

Shares

Industrial Prime FI

syyskuu 20, 2013

SOP-Metal Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Sakari Särkiniemi päätti ryhtyä yrittäjäksi keskellä pahinta lamaa 90-luvun alussa.

Särkiniemi työskenteli ennen yrittäjäuraansa muun muassa ABB:llä. Kahdeksan tunnin työpäivät eivät aina riittäneet, ja miehellä oli tapa tehdä ”palveluksia” työnantajalleen lisätyön merkeissä. Lopulta häneltä tiedusteltiin kiinnostaisiko oman alihankintayrityksen perustaminen.

Veljekset Sakari ja Pekka Särkiniemi perustivat SOP-Metal Oy:n 13.7.1993. Työt ja toimitukset oli aloitettu asiakkaalle jo toukokuussa.

– Sovin silloin ABB:n kanssa, että lähettäisin ensimmäisen laskun vasta heinäkuun puolessa välissä, jotta ehdin rekisteröimään yhtiön kaupparekisteriin, Särkiniemi muistelee naureskellen.

Hän muistaa edelleen ensimmäisen yrittäjänä kirjoittaneensa laskun.

– Se oli 87 000 markkaa. Olin siihen mennessä tehnyt töitä jo muutaman kuukauden.

Särkiniemi toimi aluksi yksin, ja myös ensimmäiset asiakassuhteet hän neuvotteli itse. Kysyntä kuitenkin yllätti, ja tarvittiin apua.

– Veljeni Pekka valmistui juuri tuolloin Tekusta. Pian hän olikin yhtiökumppanini ja koneillamme hommissa.

Yhtiön alku oli niin vauhdikas, että miehet eivät ehtineet etsiä omia toimitiloja, vaan työt aloitettiin asiakkaan tiloissa. Myös koneet olivat asiakkaan.

Myöhemmin SOP-Metal osti koneet omiksi ja vuokrasi ABB:ltä tuotantotilat. Näissä tiloissa yritys toimi aina vuoteen 2006, jolloin sen oma kiinteistö valmistui Vaasan Airport Parkiin.  Tiloja on laajennettu kahdesti. Nykyisin SOP-Metal toimii omissa 7400 neliön tiloissa, joista 5800 neliötä on omassa käytössä ja loput vuokralla.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares