Industrial Prime

ST-Koneistus toteutti haastavan puhdistussolun siirron – komponenttien puhtaus on nyt taattu

Industrial Prime FI | marraskuu 3, 2016

Shares

Industrial Prime FI

marraskuu 3, 2016

Ylöjärveläinen hydrauliikkalohko- ja komponenttitoimittaja ST-Koneistus on toteuttanut haastavan puhdistussolun siirron osana tuotantonsa tehostamista ja valmistamiensa komponenttien puhtaustason edistämistä.

Happea ja maakaasua polttoaineenaan hyödyntävällä puhdistussolulla komponenteista poistetaan ei-toivotut koneistuspurseet. Kammioon lasketaan ylimääräistä happea, jolloin kammioon syntyy kaasuseoksen räjähtäessä jopa 3 500 celsiusasteen lämpötila 3–10 millisekunnin ajaksi. Kuumuus lämmittää purseet syttymispisteeseensä ja saa ne palamaan pois.

Teräskappaleet räjäytetään vielä toistamiseen, koska ensimmäisellä kerralla kappaleen pintaan tiivistyy ruostepölyä.

– Vähähappisen kaasuseoksen räjähtämisen synnyttämä paloprosessi ryöstää ruosteelta happiatomin ja pelkistää puhdistettavan raudan rautapölyksi, joka pestään lopulta ultraäänilinjassa pois ennen kuivausta, ST-Koneistuksen toimitusjohtaja Jarkko Selin kuvailee tapahtumaa.

ST-Koneistuksen vuonna 2008 hankkiman puhdistussolun sijainti oli kahden laajennuksen myötä muuttunut epäedulliseksi. Tuotanto- ja koneistustilat olivat jääneet solun ja varaston väliin, minkä vuoksi puhdistetut tuotteet jouduttiin kuljettamaan tuotantopölyn lävitse takaisin puhdasvarastoon.

 

Epäpuhtauksilla menetetään miljoonia

Elokuussa suoritetun siirron myötä ST-Koneistuksen puhdistussolu sijaitsee nyt puhdasvaraston vieressä. ”Räjäytyskonetta” ei ollut alun perin suunniteltu siirrettäväksi, ja se jouduttiin purkamaan kolmeen osaan, joista suurin painoi toistakymmentä tuhatta kiloa.

– Seitsemän firmaa oli sitä kokonaisuutta lopulta samaan aikaan siirtämässä. Oli kylmämiehiä, sähkömiehiä, kaasumiehiä, trukkipalvelua ja muita, Selin nauraa.

Siirtämisen oli tapahduttava aikataulussa, sillä käytännössä koko ST-Koneistuksen tuotanto kulkee puhdistussolun lävitse. Aikaa oli varattu viikko, ja se ylittyi kahdella päivällä.

– Tiedettiin, että tehtaalta ei lähde mitään pihalle ennen kuin kone on taas tulilla. Kyllä siirtoprojektista kieltämättä kevyttä stressiä aiheutui, muutama päivä venymistä lisää ja katastrofi olisi ollut valmis.

ST-Koneistus panostaa puhtauteen, sillä yritys valmistaa hydrauliikkalohkoja järjestelmiin, jotka ovat erittäin herkkiä epäpuhtauksille. Etenkin autoteollisuuden tarpeisiin tulevien komponenttien puhtaudelle asetetaan nykyisin yhä tiukemmat vaatimukset.

Selinin mukaan puhtaustrendi sai alkunsa Saksan autoteollisuudesta, mistä se on sittemmin levinnyt myös isojen koneenrakentajien keskuuteen.

– Valmistusvaiheen epäpuhtaus hydrauliikassa voi pysäyttää koneen missä ja milloin tahansa. Häiriöistä saattaa aiheutua jopa miljoonien eurojen kulut vuosittain, kun valmistaja joutuu lähettämään huoltomiehiä ympäri maailman takuuhuoltoja tekemään. Siksi epäpuhtauksiin kiinnitetään nykyisin enenevissä määrin huomiota, Selin kertoo.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares