Suomalainen innovaatio aikoo mullistaa uusiutuvan energian hyödyntämisen – kaikki maailman sähkö tuulesta ja auringosta?

Kuva: iStock

Industrial Prime FI | huhtikuu 6, 2016

Suomalainen innovaatio aikoo mullistaa uusiutuvan energian hyödyntämisen – kaikki maailman sähkö tuulesta ja auringosta?

Industrial Prime FI | huhtikuu 6, 2016

Suomalainen Teraloop on kehittänyt innovaation, joka voi tehdä aurinko- ja tuulivoimaan siirtymisestä kannattavaa. Asiasta kirjoitti Tekniikan Akatemia TAF:n julkaisu Innovoiva Suomi.

Artikkelin mukaan Teraloop on kehittänyt uuden teknologian, jolla kineettistä energiaa voidaan varastoida maan alle tehokkaasti ja turvallisesti. Samalla teknologia tasapainottaa uudella tavalla energian siirtoa ja jännitteen vaihtelua suurjänniteverkossa, mikä on tärkeää etenkin tuotantomäärältään vaihtelevien aurinko- ja tuulienergian kohdalla.

Uudessa teknologiassa yhdistyvät magneettisten raide- ja vauhtipyöräratkaisujen tekniikat. Suunnitelmissa on halkaisijaltaan 500-metrinen, maan alla sijaitseva, puhtaasti mekaaninen renkaan muotoinen laitos. Se olisi teholtaan 500 MW ja kapasiteetiltaan 16 GWh.

Innovaation ovat kehittäneet Oskari Heikkilä ja Petri Saarinen. Aalto-yliopiston startup-keskuksessa kasvaneesta ratkaisusta on nyt suunnitteilla prototyyppi, ja innovaation uskotaan olevan vakaasti matkalla kohti kaupallista sovellusta.

– Aurinko- ja tuulivoimaa voidaan tällä hetkellä käyttää vain silloin, kun aurinko paistaa ja tuuli puhaltaa. Teraloopin ratkaisulla suurin osa käytetystä energiasta voi olla uusiutuvaa myös yöllä ja tyynellä säällä ilman uhkaa sähkökatkoista, Heikkilä toteaa Innovoivan Suomen haastattelussa.

Heikkilä kertoo, että aurinko ja tuuli voivat tarjota ihmiselle käytännössä loputtomat määrät halpaa sähköä. Suuri osa tuotetusta uusiutuvasta energiasta on kuitenkin tähän asti mennyt harakoille, koska energian tehokkaaseen hyödyntämiseen tarvittava teknologia puuttuu.

Vastaavan mittakaavan mullistavia innovaatioita energiavarastoista ei Heikkilän mukaan ole maailmalla tehty. Teraloopin innovaatiossa voikin piillä uusi, vahva kotimainen vientituote ja työpaikkojen luoja.

Lue koko Innovoivan Suomen artikkeli täältä.

Kategoriat
Avainsanat
Shares
Nappi ylös

Sosiaalinen media

Shares