Suomen tulisi panostaa keskivertoa enemmän vientiin

Industrial Prime FI | syyskuu 7, 2011

Shares

Industrial Prime FI

syyskuu 7, 2011

”Jos joku saa, se on toiselta pois. Pärjääminen maailmalla on tällä hetkellä survival game”

 

Finpron toimitusjohtaja Kari Häyrinen korostaa kahta ongelmaa, jotka helposti laittavat Suomen polvilleen talouden horjuessa; pienet sisämarkkinat ja viennin voimakas nojaaminen investointihyödykkeisiin.

 

Häyrinen antaa tuurille sijaa maailman talouden tulevaisuuden käännekohdassa.

– Se on kuin kolikkoa heittäisi. Kaikki riippuu siitä, kuinka eurokriisi hoidetaan ja onnistutaanko estämään lama.

Häyrinen ei kuitenkaan koe, että Suomelle olisi aiheutunut imagollista haittaa surullisen kuuluisasta vakuuskiistasta liiketoiminnallisesta tai muuten yritysten näkökulmasta.

– Tämä on poliittinen kysymys ja uskon, että jokainen näkee ja ymmärtää, että hyvää tässä tarkoitetaan.

Häyrisen mukaan on tärkeää tiedostaa Suomen olevan täysin vientivetoinen maa. Suomen tärkeimmät kauppakumppanit löytyvät läheltä, minkä vuoksi Euroopassa vallitsevan velkakriisin ratkeaminen suotuisasti on maallemme yksiselitteisesti etu.

– Jos markkinat meidän ympärillämme romahtavat, se vaikuttaa meihin voimakkaasti. Jos muu Eurooppa ei investoi, meidän tuotteillemme ei löydy tarpeeksi ostajia.

Häyrinen muistuttaa, että Suomella ei ole sisämarkkinoita, jotka pitäisivät vientiyritykset hengissä. Lisäksi voimavarat elvytykseen ja keinotekoisen tuotannon ylläpitämiseen on käytetty.

– Enää ei yksinkertaisesti ole varaa toiseen lamaan. Maiden ja yritysten taseet eivät kestä.

 

Painopistettä siirrettävä kehittyviin maihin

Häyrinen on havainnut Euroopassa jo yritysten investointihalukkuuden hiipumista. Saksakin on vetäytymässä odotustilaan.

– Viime lamassa oli kuitenkin yksi hyvä puoli, tuolloin Kiinan osuus Suomen viennistä kasvoi ja se on hyvä asia. Saimme siirrettyä painopistettä Euroopasta kehittyville markkinoille, jotka investoivat lamasta huolimatta. Kyseisissä maissa investoinnit eivät vähentyneet yhtä paljon kuin kehittyneillä alueilla talouden taantuman aikana.

Esimerkiksi Kiinassa 2009 sisämarkkinat olivat edelleen virkeät muuhun maailmaan nähden. Kiinassa riitti maan sisäisiä investointeja ja infra-rakentamista.

– Suomen on pärjättävä vientimarkkinoilla keinolla millä hyvänsä, ja kaupankäynti maailmalla on tietyssä määrin nollasummapeliä. Tilaajat saavat kymmeniä tarjouksia, joista kilpailukykyisimmät valitaan.

– Jos joku saa, se on toiselta pois. Pärjääminen maailmalla on tällä hetkellä ”survival game”, Häyrinen toteaa.

– Se on pohdinnan paikka, kun yhtäkkiä 1,3 miljardia ihmistä ajaa vasemmalta ja oikealta ohi.

 

Ongelmana pienet sisämarkkinat

Koska Suomi on äärimmäisen vientiriippuvainen maa, Häyrisen näkemyksen mukaan Suomen tulisi ehdottomasti panostaa keskivertoa enemmän vientiä ja yritysten kansainvälistymistä edistävään toimintaan.

– Suomessa yritykset joutuvat kansainvälistymään hyvin varhaisessa vaiheessa. USA:n sisämarkkinoilla voidaan saavuttaa satakertaiset volyymit Suomeen nähden. Yritys, joka voi kasvaa jättiläiseksi kotimarkkinoillaan, on aivan eri asemassa, kuin suomalaiset kasvuyritykset.

– Suomen haasteena ovat riittämättömät kotimarkkinat.

Lisäksi Häyrisen mukaan Suomen ahdinkoa lisää se, että vienti nojaa lähes täysin investointihyödykkeisiin.

– Suomella on Nokian ja Marimekon lisäksi vientituotteina kovin vähän kansainvälisesti tunnettuja kulutushyödykkeitä.

¬– Venäjälle menee jokin verran elintarvikkeita, joilla on hyvä työllistävä vaikutus. Toisaalta meille on suotu 1300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, kyllä se pitäisi pystyä hyödyntämään täysillä. Lähimarkkinat on aina ensisijaisesti turvattava.

 

Valtiolla ristiriitaisia toimia

Suomella on merkittävät kirjaukset hallitusohjelmassa nimenomaan pk-sektorilla toimivien yritysten kansainvälistymisen edistämisestä. Finpro on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen organisaatio, joka kehittää ja konsultoi kotimaisia  yrityksiä kansainvälisille markkinoille.

– Pk-sektori on se, joka työllistää Suomessa, ja jos nämä yritykset pärjäävät vientikilpailussa, meillä menee hyvin.

– Valtiovarainministeriö teki kuitenkin juuri budjettiesityksen, jossa Finpron määrärahoja esitetään leikattavaksi noin 10 % vuoden 2012 osalta. Tämähän on täysin hallitusohjelman vastainen liike, Häyrinen kummastelee.

Finpron suunnitelmissa on ollut laajentaa palvelutarjontaansa ennen kaikkea kehittyville markkinoille sekä tehdä myös uusia toimipisteavauksia kyseisissä maissa. Valtiolla on tekeillä uusi strategia suomalaisten yritysten viennin tehostamiselle. Häyrinen toivookin sen tuovan lisää resursseja myös Finprolle.

 

Teksti & kuvat: Tuomas Porkkala, O-S

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares