Kuva: Tuomas Porkkala

Tässä voisimme ottaa oppia virolaisista: ”Jokainen yritys ajattelee globaalisti heti alusta alkaen”

Industrial Prime FI | syyskuu 17, 2015

Shares

Industrial Prime FI

syyskuu 17, 2015

Virolaisedustus on ollut tämänvuotisilla Alihankinta-messuilla vahvaa: etelänaapurista on saapunut Tampereelle yli kaksikymmentä näytteilleasettajaa, niiden joukossa niin koneenvalmistajia kuin alihankkijoitakin.

Paikalla olevia virolaisyrityksiä yhdistävä tekijä on vienti. Jopa 90 % yritysten liikevaihdosta tulee kotimaan rajojen ulkopuolelta. Syykin on harvinaisen selvä: Viro on pieni maa, ja rajallisten sisämarkkinoiden vuoksi maa on erittäin riippuvainen viennistä.

– Kasvamme tällä hetkellä hitaasti, mutta vakaasti. Käytännössä kaikki saavuttamamme kasvu tulee viennistä. Se on ainoa mahdollisuutemme, ja jokainen virolainen yritys ajatteleekin globaalisti heti perustamisesta lähtien, Enterprise Estonian (EAS) investointikonsultti Siim Roos kertoo.

Uusien kontaktien luomisen ohella Suomeen tultiin tällä kertaa myös oppimaan teollisuuden saralla teknologisesti kehittyneemmältä isoveljeltä. Virolaiset haluavat tarjota vientimarkkinoille yhä pidemmälle jalostettuja tuotteita. Samalla heitä kiinnostaa keinot tehokkuuden parantamiseen – kyllä, kustannustaso on Virossakin nousussa.

Esimerkiksi keskiviikkona virolaiset kävivät opintomatkalla Sandvikin tehtaalla.

– Sandvik-vierailulla halusimme nähdä, millaiselle tasolle yritystemme tulee pyrkiä, mikäli ne aikovat nousta globaaliin toimintaan kykeneviksi toimijoiksi. Koimme vierailumme erittäin inspiroivaksi, Roos toteaa sujuvalla suomen kielellä.

Roos toivoo, että yritykset Suomenlahden molemmin puolin voisivat tehdä jatkossa entistä tiiviimmin yhteistyötä. Esimerkkinä tulevasta hän mainitsee suunnitteilla olevan laivayhteyden Kotkan ja Viron Kundan välille, jonka hän uskoo toteutuvan parin vuoden sisällä. Yhteys tekisi liikkumisen teollisuudelle ja kaupalle entistä helpommaksi.

Suomalaisesta näkökulmasta yhä alhaisen kustannustason ohella Virolla on tarjota Suomelle maailmankuulua IT-osaamistaan. Roos uskoo, että yhteistyö Viron kanssa teollisuuden ja IT:n yhdistämisessä voi kiinnostaa suomalaisia: tuloksena voisi olla maailmanluokan tuotekehitystä kohtuullisilla kustannuksilla.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares