Industrial Prime
Teknikum Oy:n myynti-insinööri Reijo Majamäki.

Teknikum mukana kotimaan kaivoshankkeissa

Industrial Prime FI | marraskuu 16, 2012

Shares

Industrial Prime FI

marraskuu 16, 2012

Suomalaiseen kaivostoimintaan on luvassa miljardien investoinnit lähi­vuosina. Teollisuudelle ja infrarakentamiseen polymeerituotteita valmistava Teknikum Oy on jo mukana Suomen merkittävimmissä kaivoshankkeissa.

Viime lokakuussa julkaistun kaivostoimialan raportin mukaan kaivosteollisuuden odotetaan kasvavan vauhdikkaasti kuluvalla vuosikymmenellä. Toimiala aikoo investoida Suomeen jopa neljä miljardia euroa lähivuosina. Maassa on parhaillaan vireillä viitisentoista merkittävää kaivoshanketta.

– Kaivosalan tuotteet ja palvelut ovat yksi Teknikumin liiketoiminnan tukijaloista. Meillä on kaivosasiakkaita ympäri maailmaa suoraan tai välillisesti kaivoslaitteita valmistavien yhteistyökumppaniemme, muun muassa Outo­tecin, Sandvikin ja Metson, kautta, kertoo myynti-insinööri Reijo Majamäki Tekni­kumista.

Kansainvälisesti toimivien yhteistyökumppanien merkitys Teknikumille on suuri, sillä kaivosalan tuotteiden myynnistä noin 80 prosenttia tulee viennistä.

– Totta kai seuraamme valppaina myös kotimaan tapahtumia. Jokainen myönteinen kaivosuutinen on hyvä uutinen myös Tekni­kumille, Majamäki sanoo.

Kaivosletkuja Talvivaaraan

Teknikum on toimittanut muun muassa letkujärjestelmiä materiaalinsiirtoa varten Talvivaaran nikkelikaivokseen.

– Ensimmäiset letkut valmistettiin ja toimitettiin Talvivaaralle jo kaivoksen ykkösvaiheessa, jolloin kaivokseen rakennettiin putkilinjastoa.

Teknikum teki yhteistyötä putkilinjaston suunnittelusta vastanneen Sweco Industry Oy:n kanssa määrittelemällä oikeankokoiset letkut linjaston eri osiin sekä valitsemalla letkuihin parhaiten soveltuvat kumilaadut.

– Letkujen sisämateriaali valitaan letkuissa virtaavan prosessiliuoksen kemiallisen koostumuksen ja käyttöpaineen mukaan. Teknikumilla on hyvä kemikaalien asiantuntemus ja pitkän kokemuksen pohjalta kehitettyjä omia kumisekoituksia, joista löytyy sopiva materiaali joka kohteeseen. Teknikum valmistaa itse omat kumisekoituksensa.

Letkujen pintamateriaalin valinnassa ratkaisevat sääolot ja erilaiset mekaaniset rasitukset. Talvivaarassa olot ovat haastavat, sillä suurin osa putkilinjastosta sijaitsee ulkona.

Erityistä huomiota kiinnitettiin myös linjaston kriittisiin kohtiin, joissa letkut yhdistetään muoviputkiin. Teknikum on kehittänyt vaativiin kohteisiin ja korkeille paineille soveltuvan laippaliitoksen. Letkuun integroitu laippa takaa ehdottoman tiiviin liitoksen ilman jälkikiristystä.

Työnsuunnittelija Jussi Heino Talvivaara Sotkamo Oy:stä kertoo, että Talvivaarassa kaivosletkujen on kestettävä happamia prosessiliuoksia ja erilaisia metalli­sakkoja.

– Teknikumilla on haastaviin oloihin sopivat laadukkaat tuotteet. Myös letkujen kotimaisuus, toimituksen kokonaisedullisuus ja joutuisa toimitusaika painoivat vaakakupissa Teknikumin eduksi.

– Teknikum on toimittanut letkujen lisäksi palkeita, vuorauksia ja pinnoituksia. Toimitukset ovat pysyneet aikataulussa ja yhteistyömme on sujunut joustavasti. Myös tuotteiden elinkaariodotukset ovat täyttyneet, Jussi Heino kertoo.

Ratkaisuja kehitetään asiakaskohtaisesti

Viimeksi Teknikum teki Talvivaaralle kalkkikiven jauhinmyllyn kumivuorauksen. Teknikum mitoitti ja valmisti Sastamalan tehtaallaan uuden kumisen sisävaipan halkaisijaltaan 2,9 metrin ja pituudeltaan 10 metrin myllyyn.

– Kumimateriaali valitaan jauhettavan materiaalin koostumuksen ja ominaisuuksien sekä myllyn ajoparametrien mukaan. Vuorauksen mitoituksen optimoinnissa käytämme simulointiohjelmaa. Ensimmäinen toimitus sujui hyvin, ja olemme sopineet jo uusistakin hankkeista, Reijo Majamäki kertoo.

Vuorauksen kunnonseurantaan Teknikum on kehittänyt ohjelman, johon kirjataan mittaustulokset. Havainnollisen grafiikan perusteella vuorauksen huoltotarve on helppo arvioida. Asiakas saa halutessaan oikeuden ohjelman käyttöön.

Teknikum räätälöi tarvittaessa ratkaisuja myös pieniin tarpeisiin, joiden avulla asiakas voi vähentää huoltotöitä ja säästää silkkaa rahaa.

– Talvivaarassa olemme esimerkiksi kehittäneet tiivisterenkaan biokasaliuotuksessa tarvittavaan putkiston liitoskappaleisiin. Kehitystyö poisti riippuvuuden yhden valmistajan tuotteista ja antaa näin mahdollisuuden hankkia entistä edullisempia varaosia, Majamäki sanoo.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares