Industrial Prime
Teknikumin turvallisuusjohtaja Pekka Korpela.

Teknikum positiivisessa laskusuhdanteessa: työtapaturmien määrä pienenee tasaisen varmasti

Industrial Prime FI | kesäkuu 22, 2017

Shares

Industrial Prime FI

kesäkuu 22, 2017

Sastamalalainen polymeeriteknologia-alan konserni Teknikum Yhtiöt Oy selvitti vuoden 2016 poikkeuksellisen pienellä työtapaturmien määrällä. Tuloksen taustalla oli muutakin kuin pelkkää tuuria.

Vuosi 2016 sujui Teknikumilla turvallisissa merkeissä: koko vuoden työtapaturmaluvut putosivat komealla tavalla vain neljäsosaan vuoteen 2015 nähden.

Tuloksen huomasi myös Kemianteollisuus ry, jonka uteliaisuus heräsi. Kemianteollisuus pyysi Teknikumilta selonteon hyvään suoritukseen liittyvistä taustatekijöistä.

– He halusivat tietää, mitä oikein olemme tehneet, kun olemme saaneet tapaturmatilastot niin jyrkkään laskuun, Teknikumin turvallisuusjohtaja Pekka Korpela kertoo.

A4-kokoiselle paperille mahtuneen selonteon myötä Teknikum sai huhtikuun lopulla kunniamaininnan Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinto 2017 -kilpailussa.

– Kunniamaininta tuli täysin yllätyksenä, sillä emme edes ottaneet osaa minkäänlaiseen kilpailuun, vaikka tiesimmekin Kemianteollisuuden sellaisia järjestävän, Korpela nauraa.

 

 

”Tilastot ovat aina pienessä aaltoliikkeessä, mutta pääsääntöinen trendi on se että työtapaturmien määrä on ollut vakaassa laskussa.”

 

 

Kokonaisvaltainen satsaus työturvallisuuteen

Vuosi 2016 oli teknikumilaisten työturvallisuuden kannalta poikkeuksellisen hyvä, sillä vuotta aikaisemmin tapaturmia sattui nelinkertainen määrä. Toisaalta tapaturmamittari näyttää tämän vuoden osalta jo samaa, vaikka vuodesta on ehtinyt kulua vasta puolet.

– Tilastot ovat aina pienessä aaltoliikkeessä. Jos kuitenkin tarkkailemme viime vuosia kokonaisuutena, pääsääntöinen trendi on se että työtapaturmien määrä on ollut vakaassa laskussa, Korpela painottaa.

Kehitys ei ole ollut sattumaa, sillä Teknikum on panostanut työturvallisuuteen jo pitkään. Lisäksi konserni tarttui haasteeseen, kun Kumiteollisuus ry jokunen vuosi sitten julkisti tavoitteen alan tapaturmataajuuden laskulle.

Teknikum päätti satsata kokonaisvaltaisesti turvallisuuskulttuurin kehittämiseen. Korpela ottaa ensimmäisenä puheeksi Pro24-ohjelmiston, joka hankittiin työturvallisuustyökaluksi työnjohtajille.

– Se soveltuu erityisesti kemikaalien hallintaan ja riskien arviointiin. Käyttökokemukset ovat olleet positiivisia, ja nyt ohjelmisto on käytössä kaikilla kolmella tehtaallamme Suomessa.

Tekniikan ohella Teknikumin vahvuuksiin kuuluu esimiesten ja työsuojeluhenkilöstön muodostama erillinen turvallisuusjohtoryhmä, joka kehittää aktiivisesti työturvallisuutta ja edistää aiheeseen liittyvää tietoisuutta.

– Turvallisuusjohtoryhmä käsittelee kokoontuessaan kulloinkin tapetilla olevia työturvallisuusteemoja. Ryhmän päätöksellä konserniin on tullut muun muassa turvavälinepakko sekä savuttoman tehtaan sääntö, valottaa Korpela.

 

 

”Parantamisen varaa löytyy aina, ja koska nollaa tapaturmaa tavoitellaan, mekin löydämme varmasti lisää kehityskohteita myös jatkossa.”

 

 

Turvallisuus on monien tekijöiden summa

Teknikumilla valtaosa työssä sattuvista tapaturmista on käsiin ja sormiin kohdistuvia viiltohaavoja tai puristumia, jotka saattavat johtaa jopa muutaman viikon sairauslomaan.

Tuotannossa uudistukset ovatkin näkyneet selvimmin juuri henkilökohtaisten suojavälineiden käyttöpakkona: ilman turvakenkiä, suojalaseja, kuulonsuojaimia ja työvaatteita ei tuotantotiloihin ole asiaa edes artikkelia tekevällä toimittajalla.

– Monissa työtehtävissä käytetään puukkoja ja saksia, mutta viiltojen ja puristumien ohella ihoa suojellaan myös kemikaaleilta sekä kuumuudelta, kertoo Korpela.

Korpelan mukaan kemikaalitapaturmilta on Teknikumilla vältytty. Öljyletkun rikkoutuminen on kerran johtanut läheltä piti -tilanteeseen, jossa työntekijä selvisi säikähdyksellä suojalasien ansiosta. Korpelalla itsellään on omakohtaista kokemusta palovammoista, joskin kaukaa vuosien takaa, jolloin työturvallisuutta ei ehkä vielä otettu yhtä vakavasti kuin nykyisin.

Tehdasympäristössä sattuvien tapaturmien ohella joskus sattuu ja tapahtuu myös työmatkoilla. Tästä hyvänä esimerkkinä poikkeuksellisen liukas talviaamu tämän vuoden helmikuussa.

– Yhteensä neljä työntekijää liukastui yhtenä ja samana aamuna ennen kuin hiekoittajat olivat vielä ennättäneet paikalle. Tällaisten yksittäistapausten vuoksi koko vuoden tilasto voi helposti saada kolhun, Korpela toteaa.

Yhteenvetona voidaan sanoa, ettei työturvallisuuden parantamiseen ole olemassa yhtä ihmelääkettä, vaan kehitys on monien osatekijöiden summa ja ennen kaikkea pitkäjänteisen työn tulosta. Myös tuurilla on vaikutusta kunkin vuoden lopputuloksiin.

– Parantamisen varaa löytyy aina, ja koska nollaa tapaturmaa tavoitellaan, mekin löydämme varmasti lisää kehityskohteita myös jatkossa. Seuraava kärkitavoitteemme on saada sormiin ja käsiin kohdistuvat tapaturmat kuriin, Korpela kertoo lopuksi.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares