Industrial Prime
Teknikumin uusi toimitusjohtaja Harri Ojala.

Teknikum tavoittelee uutta kasvua uuden, kansainvälisesti kokeneen toimitusjohtajan johdolla

Industrial Prime FI | lokakuu 13, 2016

Shares

Industrial Prime FI

lokakuu 13, 2016

Sastamalalaisen Teknikum Yhtiöt Oy:n uusi toimitusjohtaja Harri Ojala on aloittanut tehtävässään syyskuun alussa. Vaikka Teknikum on ollut voitollinen, työnsarkaa riittää.

Harri Ojala sopii kansainvälistyvän Teknikumin johtoon paremmin kuin hyvin. Mies on ehtinyt tehdä mittavan uran Suomen ulkopuolella: kokemusta on kertynyt peräti 30 vuoden edestä erilaisissa johtotehtävissä suomalaisissa pörssiyhtiöissä Yhdysvalloissa, Saksassa ja Itä-Euroopassa.

Ojala on toiminut myös Teknikumin hallituksen jäsenenä vuodesta 2013. Kutsu oli käynyt, koska yhtiön pääomistajat olivat katsoneet hallituksen kaivanneen kansainvälistä liikkeenjohdon kokemusta.

Pitkälti samaisen kokemuksen ansiosta Ojalalle päätettiin lopulta tarjota myös toimitusjohtajan tuolia.

Vaikka Teknikum on kyennyt tekemään voittoa vuosi toisensa perään, yhtiön liikevaihto on kuitenkin pienentynyt lähes neljänneksellä vuoden 2012 tasosta. Myynnin lasku on selitettävissä pitkälti yhtiön päätoimialan eli kaivosteollisuuden maailmanlaajuisella taantumalla.

– Kaivosteollisuuden tilanne on vaikuttanut suoraan liikevaihtoomme, eikä kukaan ole varsinaisesti tehnyt mitään väärin. Sopeuttamistoimien ansiosta Teknikumin kassavirta on ollut koko ajan positiivinen ja tase on pysynyt hyvässä kunnossa, Ojala taustoittaa.

Positiivisesta tuloksesta huolimatta pääomistajat olivat olleet huolissaan yrityksen tulevaisuudesta, ja elokuussa tehtiin päätös tarjota Ojalalle toimitusjohtajan paikkaa.

– Haluan uskoa, että pitkästä kansainvälisestä kokemuksestani tulee olemaan Teknikumille hyötyä, Ojala sanoo.

 

Kilpailukykyä ja paljon osaamista

Kaivosteollisuuden ohella toinen pähkinä Teknikumin purtavaksi on ollut sen Kiinan tytäryhtiö. Kiinaan lähdettiin alun perin suomalaisten asiakkaiden vanavedessä, ja kaikki sujui ensimmäisten vuosien aikana suunnitellusti.

– Sitä ratkaisevaa seuraavaa aaltoa ei kuitenkaan ole tullut, eli emme oikeastaan ole pystyneet laajentamaan Kiinassa paikallisiin asiakkuuksiin.

Tätä silmällä pitäen myös Kiinassa alkaa pian tapahtua, sillä Suzhoussa sijaitsevassa tytäryhtiössä on aloittanut kiinalainen toimitusjohtaja. Uudella toimitusjohtajalla on kumiteollisuudesta vahva kokemus, ja Ojala uskoo, että hänen avullaan Teknikum alkaa viimein raivata tietään myös kiinankielisille markkinoille.

– Kiinassa piilee valtava potentiaali. Maan keskiluokka vaurastuu, ja sen seurauksena elintarviketeollisuus odottaa aikaisempaa puhtaampia tuotteita ja stabiilimpia prosesseja. Monilla aloilla, joissa laatuvaatimukset ovat kasvussa, tarvitaan korkealaatuisia kumiratkaisuja.

Kiinan tytäryhtiönsä ohella Teknikum omistaa neljänneksen unkarilaisesta kumi- ja muovialan yrityksestä T-Plasztik. Ojalan mukaan T-Plasztikin sijainti kartalla on mitä ihanteellisin, ja tarkoituksena on kyetä jatkossa hyödyntämään yhteistyötä sen kanssa entistä enemmän.

– Valtaosa Euroopan uusinvestoinneista menee tätä nykyä Puolan ja Serbian välille. Olen varma, että tämä luo Unkarista käsin meille uusia mahdollisuuksia, Ojala arvioi.

Ojala painottaa Teknikumin jatkavan keskittymistään omiin hankkeisiinsa ja omien vahvuuksiensa kehittämiseen.

– Teknikum on terve ja käytännössä velaton yhtiö, jolla on kilpailukykyiset tuotteet ja paljon osaamista. Olemme tehneet paljon hyvää työtä, mutta sitä ei vain vielä ole saatu käännettyä kasvuksi. Meidän pitää nyt löytää osaamiselle ja teknologioillemme uusia sovelluksia ja uusia asiakkaita, Ojala kertoo.

Ojala vaikuttaa suhtautuvan Teknikumin tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Entä kuinka mies itse arvelee suoriutuvansa uudesta haastavasta pestistään?

– Sanotaan vaikka näin, että mitään tehtävää ei kannata ottaa vastaan, jos ei siinä usko menestyvänsä ja onnistuvansa.

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares