Industrial Prime
Teknikumin tehdas Sastamalassa.

Teknikum toimittaa kumilaakerit TYKS:n laajennusosan tärinänvaimennukseen

Industrial Prime FI | syyskuu 1, 2016

Shares

Industrial Prime FI

syyskuu 1, 2016

Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) laajennusosan rakenteet on päätetty tukea tärinänvaimennuksen vuoksi kumilaakereilla. Laakerit toimittaa sastamalalainen Teknikum Oy.

TYKS:in laajennusosaa rakennetaan parhaillaan paikalle, jonka alta kulkee paitsi Helsinkiin päin vievä moottoritie, myös samaan suuntaan johtava junarata.

Koska kyse on sairaalasta potilashuoneineen ja leikkaussaleineen, rakentamisessa pyritään luonnollisesti minimoimaan liikenteen aiheuttama tärinä.

– Erityisesti tärinää aiheuttavat rautatie sekä moottoritiellä kulkevat suuremmat rekat. Koska hoitotiloille ja potilashuoneille on määritelty runkomelun ohjearvot, laajennusosa on eristettävä tukirakenteistaan, Teknikumin tuotekehityspäällikkö Antti Niemi kertoo.

Urakoitsija päätyi lopulta ratkaisuun, jossa sekä moottoritien kaistojen väliin että rautatien varteen pystytetään tukiseinät. Tukiseinien päälle puolestaan asennetaan eristykseksi kooltaan vaihtelevia laakereita, joita tulee yhteensä noin 600. Tämän tukirakenteen päälle rakennetaan vielä kansi, ja vasta kannen päälle aletaan pystyttää varsinaista rakennusta.

Tarkoitus on, että kun rakenteiden alta kulkee juna tai rekka, sitä ei havaita kiinteistön sisällä tärinänä.

– Vaadittavan eristystason saavuttamiseksi betonirakenteiden väliin sijoitettavien laakerien tulee joustaa riittävästi. Mikäli yksikin laakereista ei toimi kuten pitäisi, tärinä pyrkii heti kyseisen kohdan kautta rakenteisiin, Niemi selventää.

Oman haasteensa muodostaa myös lämpölaajeneminen, jonka myötä ratkaisulta vaaditaan joustoa myös vaakasuunnassa. Niemen mukaan kumista valmistetut laakerit sallivat liikkeen eri suuntiin ja kestävät lisäksi hyvin lämpötilan vaihtelua.

 

Tiivistyvä rakentaminen lisää tarvetta tärinänvaimennukselle

Teknikum on aikaisemminkin toimittanut kumilaakereita vastaavanlaisiin hankkeisiin, esimerkiksi Moskovassa metrotunnelin päälle rakennettuun ostoskeskukseen.

Tekninen päällikkö Veikko Sivula Teknikumilta kertoo, että kaupungistuminen ja sen mukanaan tuoma tiivistyvä rakentaminen tuovat rakennukset ja liikenteen yhä lähemmäs toisiaan.

Esimerkkinä Sivula mainitsee Hämeenlinnassa sijaitsevan kauppakeskus Goodmanin. Kolmostielle moottoritien päälle rakennetun ostoskeskuksen läpi kulkee jopa 30 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Toinen kiinnostava kohde on Tampereelle ratapihan päälle kaavailtu Tampereen monitoimiareena.

– Tällaisissa kohteissa urakoitsijoiden tehtävä on keksiä keinot erottaa rakennukset suorasta kontaktista sitä ympäröiviin, tärinää aiheuttaviin tekijöihin, Sivula kertoo.

TYKS-laajennukseen toimitettavien laakereiden valmistus on parhaillaan käynnissä Teknikumilla. Toimitukset tehdään kolmessa erässä, joista ensimmäinen ajoittuu tähän syksyyn ja loput ensi vuoden puolelle.

Hanke on poikimassa Teknikumille myös mielenkiintoista kaupallista sovellusta. Kehitteillä on ohjelmisto, jonka osana Teknikum kaavailee verkkosivuilleen potentiaalisille laakeriasiakkaille suunnattua tärinänvaimentimien valintataulukkoa.

– Käyttäjän tarvitsee vain syöttää arvot laakereihin kohdistuvalle painolle sekä halutulle tärinätasolle, minkä jälkeen hän saa vastauksena ehdotuksia käytettävistä laakereista, Sivula selventää.

Sivula toivookin, että sovelluksen avulla asiakas voi helposti löytää Teknikumin laakeritarjonnasta tarvitsemansa tuotteet ja päätyä sitä kautta tuotevalintaan jopa ilman yhteydenottoa valmistajaan.

 

Teknikum laakeri

Teknikumin valmistamia kumilaakereita käytetään muun muassa rakennuksissa niihin kohdistuvan tärinän vaimentamiseksi. (Kuva: Teemu Haronoja)

Kategoriat
Avainsanat
Nappi ylös

| Industrialprime.com |

Sosiaalinen media

Shares